Kutsu medialle: Lajien kuolema ja ilmastonmuutoksen vaikutukset suomalaisten arkeen esillä Tiedekulman Hope for Globe -tapahtumissa
Lajeja katoaa tällä hetkellä maapallolta jopa tuhat kertaa luonnollista sukupuuttotahtia nopeammin. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on jäänyt ilmastonmuutoksen varjoon, vaikka kyseessä on vähintään yhtä tuhoisa ongelma. Miksi kuudennesta sukupuuttoaallosta pitää olla huolissaan? Miten maailman toisella puolella kadonnut perhoslaji vaikuttaa minun elämääni? Ja ennen kaikkea: mitä asialle voi tehdä? Hope for Globe -tapahtuma Kuudes sukupuutto tuo Tiedekulman lavalle suomalaisen luontotutkimuksen huippuja.
Sukupuuttoaallosta ja sen vaikutuksista kertoo yli-intendentti ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen hyönteistiimin esimies Pasi Sihvonen. Monimuotoisuuden säilyttämisen keinoista keskustelevat professori ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen johtaja Leif Schulman, Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja ja YK:n luonnonvarapaneelin jäsen Eeva Primmer sekä WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder. Tilaisuuden juontaa toimittaja Minna Pyykkö.
Kuudes sukupuutto Tiedekulmassa keskiviikkona 20.3. klo 17.30
Hope for Globe -tapahtumissa myös asiaa ilmastonmuutoksen seurauksista Suomelle
Hope for Globe -ohjelmasarjan aloittaa tuhti tietopaketti ilmastonmuutoksen faktoista. Ilmaston muuttujat -tapahtumassa tutkijat kertovat yleistajuisesti, miten ilmastojärjestelmä toimii, miten ihmisen toiminta vaikuttaa siihen ja miksi eri muuttujien vaikutuksia on niin vaikea ennakoida. Erityisesti paneudutaan metsien ilmastovaikutuksiin. Tilaisuus on oleellinen tilannepäivitys kaikille toimittajille.
Ilmaston muuttujat Tiedekulmassa maanantaina 18.3. klo 17
Viime kesän leväpuurot herättivät suomalaiset Itämeren ongelmiin. Helsingin yliopiston Itämeri-tutkijat kertovat sanoin ja kuvin, miten ilmastonmuutos näkyy Itämeressä jo nyt ja millaisia ongelmia muuttuvat olosuhteet tuottavat lähimeremme suojelulle.
Itämeri käy kuumana Tiedekulmassa tiistaina 19.3. klo 17
Globaali eriarvoisuus tekee osasta ihmisiä haavoittuvaisempia kuin muut ja vaikuttaa heidän kykyynsä varautua esimerkiksi luonnonkatastrofeihin. Miten ilmastonmuutos ratkaistaan koko maailman kanssa? Millainen rooli Suomen tulisi ottaa kehityspolitiikassaan?
Epäreilu ilmasto Tiedekulmassa torstaina 21.3. klo 17
Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Suomen maatalouteen. Tiistaina 26.3. Tiedekulmassa kerrotaan, miten Suomen viljelyolosuhteet muuttuvat ja mitä meidän on tehtävä, jos tuontiruokaa ei olekaan enää saatavilla nykyiseen tapaan. Miten tuotamme ruokaa tehokkaasti ja ilmaston kannalta viisaasti?
Uusi maatalous Tiedekulmassa tiistaina 26.3. klo 17
Ilmastonmuutos muuttaa tavallisen suomalaisen arkea. Elämmekö vuonna 2035 tuhotulvien, pakolaisaaltojen ja aurinkopaneelien keskellä? Millaista on tulevaisuuden suomalaisen hiilineutraali arki ja tuleeko ruoan kasvattamisesta jälleen tärkeä kansalaistaito? Entä miten käy demokratian, jos elämme kriisistä toiseen?
Sopeudu suomalainen Tiedekulmassa keskiviikkona 27.3. klo 17
Torstaina 28.3. Tiedekulmassa kohtaavat poliitikot ja tutkijat. Uudenlaisessa vaali-illassa Helsingin yliopiston tutkijat ehdottavat neljän suurimman puolueen poliitikoille ratkaisuja, joita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pitäisi tehdä juuri nyt. Poliitikot vastaavat. Teemoina ovat muun muassa metsäpolitiikka, hiilineutraali arki Suomessa ja globaali ilmastopolitiikka. Mukana ovat tutkijat Janne Hukkinen, Anja Nygren ja Olli Tahvonen sekä poliitikot Miapetra Kumpula-Natri (sd), Oras Tynkkynen (vihr) ja Kimmo Tiilikainen (kesk). Kokoomuksen edustaja vahvistuu pian. Tapahtuman juontaa Reetta Räty.
Ilmastovaalit Tiedekulmassa torstaina 28.3. klo 17
Tapahtumasarjan päätteeksi perjantaina 29.3. yleisö voi testata tietonsa ja oppia uutta ilmastonmuutoksesta ja ympäristöstä Tiedekulman pubivisassa.
Pubivisa: Kysymyksiä ilmassa Tiedekulmassa perjantaina 29.3. klo 17.30
Hope for Globe -tapahtumasarjan koko ohjelma: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ohjelma/hope-for-globe
Kaikki Hope for Globe -tapahtumat ovat myös katsottavissa suorina lähetyksinä sekä jälkitallenteina osoitteessa: www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/katso-ja-kuuntele
Pientä tarjoilua toimittajille – ilmoittaudu Tiedekulman asiakaspalvelupisteellä!
Hope for Globe -tapahtumat ovat kaikille avoimia. Median edustajat voivat lunastaa Tiedekulman asiakaspalvelupisteestä (katutaso) pressikorttia näyttämällä lipukkeen, jota vastaan saa Hope for Globe -tapahtumien aikana Tiedekulma Cafésta kahvin tai teen ja pientä purtavaa.
Seuraa Tiedekulmaa sosiaalisessa mediassa:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hope for Globe -tapahtumat:
Laura Honkimäki
Tuottaja
laura.honkimaki@helsinki.fi
050-311 7998
Tutkijoiden haastattelut:
Anu Partanen
Viestinnän asiantuntija
anu.partanen@helsinki.fi
050-556 0948
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedekulma sijaitsee keskustakampuksen ytimessä, keskellä intohimoisia nuoria ja viisaita varttuneita; maailman parhaimpiin kuuluvan yliopiston olohuoneessa. Tiedekulma tarjoaa tiloja, palveluita ja ohjelmaa, jotka synnyttävät uutta ajattelua ja uutta luovaa toimintaa. Ovet ja ajatukset ovat avoinna kaikille.
Tiedekulma löytyy osoitteesta Yliopistokatu 4. Samassa rakennuksessa toimivat Reaktor, Unisport Kluuvi ja Helsinki Think Company.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme