Seksi ja seksuaalisuus mietityttävät nuoria
Iso osa Lasten ja nuorten puhelimeen ja auttaviin nettipalveluihin viime vuonna tulleista yhteydenotoista koski seksuaalisuutta sekä suhteita muihin lapsiin ja nuoriin. Lasten ja nuorten puhelimen vuosiraportista 2018 selviää, että seurustelu, ihastukset ja seksuaalisuus olivat yleisimpiä puheenaiheita palvelussa käydyissä keskusteluissa. Nämä aiheet ovat olleet kestosuosikkeja jo vuosikymmeniä.
Nuoret pohtivat konkreettisia asioita kuten miten aloittaa seurustelu, miten lähestyä ihastusta ja mistä kumppanin voisi löytää. Nuoret myös analysoivat omia tunteitaan ja niiden alkuperää. Osa kaipasi neuvoja siihen, miten suhde päätetään. Aika moni pohtii sitä, mikä on oikea aika seksin harrastamiseen. Osa kaipasi neuvoja ehkäisyyn sekä lisää tietoa sukupuolitaudeista.
– Lapsilla ja nuorilla on vähän paikkoja, missä he voivat käydä näistä aiheista dialogia aikuisen kanssa. Nuoret pohtivat hyvin samanlaisia kysymyksiä ja ongelmia kuin aikuiset, mutta he eivät saa tarpeeksi tietoa ja keskustelumahdollisuuksia aiheiden käsittelyyn, auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija Heidi Holappa sanoo.
Nuorilta puuttuu tietoa omista oikeuksistaan
Vuoden 2018 aikana Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettipalveluihin tuli yli 200 yhteydenottoa, joissa käsiteltiin seksuaalista kaltoinkohtelua. Yleisimmin tekijä oli nuorelle tuttu. Osassa tapauksista nuori oli aloittanut viestinvaihdon tuntemattoman aikuisen kanssa uteliaisuuttaan ja suhde muuttui vähitellen aikuisen painostuksesta seksuaaliseksi. Nuorilta puuttuu tietoa omista oikeuksistaan, mikä saattaa johtaa seksuaaliseen häirintään tai kaltoinkohteluun.
– Seksuaalisuudesta puhuminen suojaa lapsia, mutta keskustelun kanssa ei kannata odottaa murrosikään. Kun asiasta luontevasti puhutaan pienestä pitäen, siitä tulee osa arkea. Näin keskusteluyhteys on jo auki, kun hänellä syntyy seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä kysymyksiä teini-iässä, Holappa sanoo.
Keskusteluyhteyden lisäksi nuoret tarvitsevat tietoa siitä, mikä on seksuaalisesti häiritsevää puhetta ja kosketusta sekä tietoa siitä, miten suojata itseään. Nuorille olisi hyvä puhua myös suojaikärajoista ja aikuisen rikosoikeudellisesta vastuusta.
Lasten ja nuorten puhelin vuonna 2018
Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämissä Lasten ja nuorten puhelimessa sekä nettipalveluissa vastattiin vuoden 2018 aikana lähes 17 500 yhteydenottoon. Puhelimen lisäksi apua ja tukea on tarjolla chatissa sekä nettikirjeen muodossa.
Vuoden 2018 alusta alkaen nettikirjepalvelussa on voinut jatkaa yhteydenpitoa päivystäjän kanssa kirjeenvaihtona. Noin 250 yhteydenottajaa kävi kirjeenvaihtoa päivystäjien kanssa ja pisimmillään kirjeenvaihdot ovat kestäneet lähes vuoden.
Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettipalveluihin tulevien yhteydenottojen pituudet ovat olleet jo pidemmän aikaa kasvussa ja keskustelujen piteneminen jatkui myös viime vuonna. Puheluissa yli puolen tunnin keskusteluiden osuus on vuodesta 2015 lähes kolminkertaistunut. Chat-keskusteluista 60 prosenttia kesti yli tunnin ja vajaa kolmasosa keskusteluista jatkui yli kahden tunnin ajan.
– Yhteydenotoissa on havaittavissa valitettava yhteiskunnallinen ilmiö, että kehitys polarisoituu. Osalla lapsista ja nuorista menee hyvin, kun taas samoille lapsille kasautuu yhä enemmän ja monitasoisempia vaikeuksia, auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajanmäki toteaa.
Lasten ja nuorten puhelimen vuosiraporttiin 2018 voi tutustua MLL:n nettisivuilla.
Lisätietoja
auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija Heidi Holappa, heidi.holappa(a)mll.fi, p. 046 921 3092
auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki, tatjana.pajamaki(a)mll.fi, p. 050 562 4299
tiedottaja Eveliina Kutila, eveliina.kutila(a)mll.fi, p. 040 580 2393
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi mistä tahansa mieltä painavasta asiasta ja puhelu on soittajalle maksuton. MLL:n kouluttamat, vapaaehtoiset päivystäjät käyvät noin 17 500 puhelin-, chat- tai nettikirjekeskustelua vuodessa. Palvelu saa lapsilta ja nuorilta kiitosta kiireettömyydestä ja siitä, että päivystäjät suhtautuvat kaikenlaisiin huoliin ja tunteisiin arvostaen. Tarvittaessa lapsi tai nuori autetaan ammatillisen avun piiriin. www.nuortennetti.fi/lasten-ja-nuorten-puhelin
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Ennakkotieto – MLL:n mediatilaisuus 5.8. klo 10-11 (Teams) lasten ja nuorten yksinäisyys ja kiusaaminen18.6.2025 08:23:00 EEST | Kutsu
Koulujen alkaessa avaamme MLL:n Hiljaiset signaalit -mediatilaisuudessa toimintamme kautta saatua tietoa ja tilastoja lasten ja nuorten yksinäisyyteen ja kiusaamiseen liittyen. Nostamme esiin myös paljon puhuttavan tekoälyn vaikutukset nettikiusaamiseen sekä kodin ja vanhempien roolin.
Barn behöver vuxet sällskap- även på sommarlovet – Barn- och ungdomstelefonen har öppet över sommaren17.6.2025 11:43:35 EEST | Pressmeddelande
Barn- och ungdomstelefonen 0800 96116 som bedrivs av Mannerheims Barnskyddsförbund erbjuder svenskspråkigt stöd och sällskap hela sommaren. Nätbrevstjänsten är under sommaren fortsättningsvis öppen dygnet runt. Telefontjänsten är öppen som vanligt i juni och nås tre dagar i veckan under juli månad.
Barn behöver vuxet sällskap- även på sommarlovet – Barn- och ungdomstelefonen har öppet över sommaren17.6.2025 08:15:00 EEST | Pressmeddelande
Barn- och ungdomstelefonen 0800 96 116 finns fortsättningsvis till för barn och unga under sommarmånaderna. Efter midsommaren har telefonen öppet med begränsade öppettider måndag-torsdag kl. 14-17.
Huolet eivät lomaile – MLL:n lasten ja nuorten oma linja 116 111 päivystää koko kesän17.6.2025 07:25:00 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret löytävät kuuntelijan ja tukea Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta 116 111 ja chatista myös kesäkuukausina. Juhannuksesta lähtien puhelin on avoinna joka päivä klo 17–24. Chat päivystää joka päivä klo 17–20.
På mors dag belönas 36 mammor med utmärkelsetecken25.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Republikens president har beslutat att ge 36 mammor medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden. Med det värdefulla utmärkelsetecknet uppmärksammas årligen mammor som har utmärkt sig som föredömliga fostrare samt främjat familjeliv och föräldraskap. Utmärkelsetecknen delas ut vid en riksomfattande morsdagsfest, som ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet i Helsingfors söndagen den 11 maj 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme