Ratkaisukeskeisellä neuropsykiatrisella valmennuksella positiivista otetta työhön

Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ohjaa ja tukee henkilöitä, joilla on todettu jokin neuropsykiatrinen oireyhtymä. Tästä koulutuksesta osallistujat saavat erityisvalmiuksia tukea lapsia, nuoria ja aikuisia, joilla on ADHD, jokin autisminkirjon oireyhtymistä tai Tourette. Koulutuksen johtajana ja pääkouluttajana toimii sosiaalipsykologi Leena Mannström-Mäkelä, ratkaisukeskeinen valmentaja ja psykoterapeutti. Koulutuksia on järjestetty Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa vuodesta 2010 lähtien ja yhteensä koulutuksista on valmistunut 141 ratkaisukeskeistä neuropsykiatrista valmentajaa.
Sosionomi Anne Taskinen Äänekoskelta, sosionomi Terhi Oikari Karstulasta ja ammatillinen opettaja Laura Nikkanen Kokkolasta avasivat tunnelmiaan koulutuksen jälkeen - Mielenkiintoisinta opinnoissa oli käytännönläheisyys, aitoja tilanteita harjoiteltiin ryhmässä, tuoreet valmentajat kertovat. - Jokaisella opiskelijalla oli koulutuksen ajan myös oma valmennettava, jonka rinnalla kuljettiin valmennuksen tuomien oppien tuella.
Anne ja Terhi ovat kollegoita Perusturvaliikelaitos Saarikassa ja he opiskelivat työn ohella. Lauralla taas oli mahdollisuus ottaa opintovapaata opiskelun ajaksi. - Opintoja pystyi heti soveltamaan omassa työssä, naiset kiittävät -Tärkeintä on ollut oman ajattelutavan muutos, on saanut lisää jaksamista työhön ja armollisuutta itseä kohtaan. Koulutus auttoi myös oivaltamaan kuinka vaikeistakin asioista voi puhua positiivisella otteella - Laura lisää. Paras palaute tulikin Lauralle asiakkaalta, joka vaativan keskustelun jälkeen suuttumisen sijaan kiitti hyvästä juttutuokiosta.
Yllättävänä kaikki pitivät sitä, että into pysyi päällä vaikka, oli paineitakin. -Ei yhtään turhaa päivää, Anne lisää. Koulutuksen aikana solmittiin tiiviit tukiverkostot tulevaisuuteen - ryhmäytyminen oli helppoa ja se tapahtui heti koulutuksen alussa, naiset summaavat.
Tuoreet valmentajat suosittelevat opintoja lämpimästi. Koulutus sopii moniin ammatteihin ja hienoa onkin oppia muiden töistä ja oivaltaa kuinka oma työ on osa moniammatillista kokonaisuutta. -ei kannata pelätä jaksaako työn ohessa - Anne ja Terhi kannustavat - kun on mielenkiintoista niin jaksaa. Koulutus helpottaa omaa työtä, kun toimintamallit leviävät työyhteisöön. -Opinnoista on saanut eväitä kokonaisvaltaisesti omaan elämään, muuallekin kuin töihin, Laura lisää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anette Skog, anette.skog@chydenius.fi, +358 40 7476 378
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme