Suomalaiset tutkijat löysivät erittäin vaikealle leukemialle altistavan geenimutaation

Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat tunnistaneet ERCC6L2-geenin mutaation, joka molemmilta vanhemmilta perittynä johtaa hyvin todennäköisesti sairastumiseen akuutin myelooisen leukemian erityisen vaikeahoitoiseen alatyyppiin. Tämä on ensimmäinen kerta verisyöpien alalla, kun tietyn geenin perityn mutaation on havaittu johtavan tietyntyyppiseen leukemiaan.
– Kaikilla tähän mennessä tutkimillamme henkilöillä, jotka ovat perineet mutaation molemmilta vanhemmiltaan, nähdään veren muutoksia, jotka todennäköisesti johtavat tai ovat jo johtaneet leukemiaan, kertoo akatemiatutkija, dosentti Outi Kilpivaara Helsingin yliopistosta.
– Tämä leukemian alatyyppi, erytrooinen leukemia, on harvinainen, mutta myös erittäin huonoennusteinen. Nykyiset hoitomuodot eivät juurikaan tehoa siihen.
Vaikealle leukemialle altistava ERCC6L2-mutaatio on niin sanottu suomalainen perustajamutaatio: sitä esiintyy Suomessa kymmenen kertaa enemmän kuin muissa populaatioissa. Noin 0,5 prosenttia suomalaisista kantaa mutaatiota, mutta korkea leukemiariski on vain niillä, jotka perivät mutaation molemmilta vanhemmilta. Tämä sama ja lisäksi muita ERCC6L2-geenin mutaatioita on aikaisemmin kuvattu joillakin sekä suomalaisilla että muiden kansallisuuksien edustajilla luuytimen vajaatoiminnan yhteydessä.
– Positiivinen puoli erytrooiselle leukemialle altistavan ERCC6L2-mutaation löytämisessä on, ettäleukemian puhkeaminen voidaan mahdollisesti ehkäistä ajoissa suoritetulla veren kantasolusiirrolla. Tämän vuoksi on tärkeää tunnistaa mutaationkantajat ja saada heidät seurantaan ja hoitoon, sanoo vt. ylilääkäri, dosentti Ulla Wartiovaara-Kautto HUSin Syöpäkeskuksesta.
Leukemiaa on pitkään pidetty sairautena, jossa perinnöllisyydellä ei ole merkittävää roolia toisin kuin esimerkiksi osalle rinta- tai suolistosyöpiä on. Uusimmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että perinnöllisillä tekijöillä on huomattava merkitys myös verisyöpien diagnostiikassa ja hoidossa.
– Jatkamme tutkimusta ERCC6L2-geenin vaikutusmekanismeista leukemian synnyssä ja yleensä verisolujen muodostumisessa löytääksemme uusia keinoja ehkäistä ja hoitaa verisyöpiä Kilpivaara ja Wartiovaara-Kautto kertovat.
Tutkimus on toteutettu Helsingin yliopistossa ja Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. Mukana tutkimuksessa ovat olleet myös alan asiantuntijat Turun, Oulun ja Kuopion yliopistollisista sairaaloista.
Tutkimus julkaistaan Blood-tiedelehdessä.
Lisätietoja
Akatemiatutkija, dosentti Outi Kilpivaara, Helsingin yliopisto
Sähköposti: outi.kilpivaara@helsinki.fi
Hematological Genetics / Kilpivaara Lab
Vt. ylilääkäri, dosentti Ulla Wartiovaara-Kautto, HUS Syöpäkeskus ja Helsingin yliopisto
Sähköposti: ulla.wartiovaara-kautto@hus.fi
Viite: ERCC6L2 defines a novel entity within inherited acute myeloid leukemia. Suvi P. M. Douglas, Pihla Siipola, Panu Kovanen, Marja Pyörälä, Sakari Kakko, Eeva-Riitta Savolainen, Urpu Salmenniemi, Katri Orte, Soili Kytölä, Esa Pitkänen, Kimmo Porkka, Outi Kilpivaara and Ulla Wartiovaara-Kautto. Blood 2019 :blood-2019-01-896233; doi: https://doi.org/10.1182/blood-2019-01-896233
**************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Pingviininkakka voi vaikuttaa merkittävästi Antarktiksen ilmastoon23.5.2025 06:25:00 EEST | Tiedote
Etelämantereen rannikolla pingviinien ulosteista peräisin oleva ammoniakki on merkittävä tekijä ilmastoon vaikuttavien pienhiukkasten muodostumisessa. Tämä voi vaikuttaa pilvien muodostumiseen ja sitä kautta alueen ilmastoon.
Tehokasta ja turvallista kivunlievitystä lapsille22.5.2025 12:44:23 EEST | Tiedote
Nenänsisäisesti annosteltava deksmedetomidiini lievittää tehokkaasti kipua ja vähentää ahdistusta päivystyksessä tehtävien kivuliaiden toimenpiteiden aikana.
Monimuotoisuus on avain ekosysteemien vakauteen22.5.2025 11:11:57 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtamassa laajassa yhteistyötutkimuksessa tarkasteltiin 900 lajia 20 vuoden aikana ja osoitettiin, että eliöyhteisöjen monimuotoisuus lisää ekosysteemien vakautta ja suojelee niitä muuttuvassa ympäristössä.
Long Covidin perinnöllinen riskitekijä tunnistettu22.5.2025 08:48:16 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen long Covid -geenitutkimus yli miljoonan henkilön aineistossa tunnisti perinnöllisiä tekijöitä, jotka altistavat koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme