Uusi kolmannen sukupolven sydämen mekaaninen tukilaite käyttöön HUSissa
Heartmate3-apumpumput perustuvat niin sanottuun levitoivaan magneettiteknologiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että apupumpun siipiratas leijuu magneettikentässä, eikä siinä ole kuluvia osia.
HUSissa on asennettu aiemmin Heartware-apupumppuja ja uutta Heartmate3:a tullaan käyttämään Heartware-pumppujen rinnalla.
- Olemme ottaneet Heartmate3-apupumpun koekäyttöön. Heartmate3 on aavistuksen teknologisesti kehittyneempi pumppu ja sen käyttöön saattaa liittyä mahdollisesti vähemmän vuoto- ja aivohalvausriskejä, osastonylilääkäri, professori Karl Lemström kertoo.
Heartmate3-apupumpun avulla potilas pystyy liikkumaan akkujen avulla jopa 18 tuntia. Heartware-laitteella akut kestävät noin 8–10 tuntia. Heartmate3-apupumppua on asennettu maailmalla yli 6000 potilaalle.
Vuonna 2017 Heartmate3-apupumpulle on saatu FDA:n (U.S. Food & Drug Administration) lupa sillaksi sydänsiirtoon ja vuonna 2018 on saatu lupa käyttää Heartmate3-apupumppua vaihtoehtona sydänsiirtoon. Tämä tarkoittaa sitä, että potilas käyttää apupumppua lopun elämäänsä.
- Sekä Heartware että Heartmate3 ovat tasavertaisia laitteita. Olemme käyttäneet Heartware-apupumppua vuodesta 2011 ja meillä on siitä erittäin hyviä kokemuksia. Yleensä olemme käyttäneet apupumppua siltana sydänsiirtoon. Hyvien kokemuksien kautta molemmat voisivat olla myös vaihtoehtona sydänsiirrolle iäkkäämmillä potilailla, Lemström sanoo.
Kansainvälisesti ja Suomessa ensimmäisen vuoden kuluttua apupumpun saaneista potilaista on elossa 85 % ja viiden vuoden kuluttua 55 %.
Siltana sydänsiirtoon verenkierron mekaanista tukihoitoa suositellaan nykyään potilaille, jotka ovat suuressa kuoleman vaarassa ja sydänsiirrännäistä ei ole nopeasti saatavilla. Siltahoito ei huononna sydänsiirron jälkeistä ennustetta potilailla.
- Sydänsiirtoa edeltävä verenkierron mekaaninen tukihoito voi jopa parantaa sydänsiirron jälkeistä toipumista, koska mekaaninen tukihoito korjaa elimistön verenkierron tilaa ja pääte-elinvaurioita ja potilaan lihaskunto kohenee. Hoidon tavoitteena on oireiden, elämänlaadun, sairaalahoitojen ja äkkikuoleman riskin vähentäminen.
Vaihtoehtona sydänsiirrolle apupumppua voidaan käyttää valikoiduille, loppuvaiheen sydämen vajaatoimintaa sairastaville potilaille, jotka täyttävät sydänsiirron kriteerit, mutta joilla on vasta-aiheita sydänsiirrolle kuten korkea ikä, munuaisten vajaatoiminta, korkea painoindeksi ja korkea keuhkoverenkierron paine.
Apupumppu eli sydämen vasemman kammion mekaaninen tukilaite pumppaa verta sydämestä muuhun kehoon. Apupumpussa on siirtojohto, joka on tarkoitettu virran- ja tiedonsiirtoon ohjaimen ja apupumpun välillä. Järjestelmän ohjain syöttää virtaa pumppuun ja siirtojohtoon ja tarkistaa niiden toiminnan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karl Lemström
professori, HUS Sydän- ja keuhkokeskus
karl.lemstrom@hus.fi
puh. 050 427 2281
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.
Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote
Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.
Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release
The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.
Graviditetskomplikationer ojämnt fördelade i Finland – mer blodtrycksproblem i östra och norra Finland8.7.2025 10:15:28 EEST | Pressmeddelande
Graviditetskomplikationer förknippade med högt blodtryck, såsom preeklampsi och blodtryckssjukdom under graviditeten, är vanligare i östra och norra Finland jämfört med resten av landet. Förhöjt blodtryck under graviditeten kan vara kopplat till för låg fiberhalt i livsmedelsinköpen.
Raskauskomplikaatiot eivät jakaannu Suomessa tasaisesti – Itä- ja Pohjois-Suomessa on enemmän verenpaineongelmia8.7.2025 10:15:28 EEST | Tiedote
Korkeaan verenpaineeseen liittyvät raskauskomplikaatiot kuten pre-eklampsia ja raskaudenaikainen verenpainetauti ovat yleisempiä Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin muualla Suomessa. Raskaudenaikainen verenpaineen nousu saattaa olla yhteydessä vähäiseen kuidun määrään ruokaostoksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme