Helsingin yliopisto

Retkikunta suuntaa suomalaisten tutkimusmatkailijoiden jäljille Mongoliaan

Jaa
Suomalainen arkeologi ja maantieteilijä Oula Seitsonen ja mongolialainen arkeologi Bayarsaikhan Jamsranjav johtavat retkikuntaa, jonka tarkoituksena on kulkea arkeologi Sakari Pälsin ja kielitieteilijä G. J. Ramstedtin reitti vuodelta 1909. Retkikunta dokumentoi 110 vuotta sitten löydetyt kohteet uudelleen nykyaikaisen teknologian avulla. Matka alkaa toukokuussa.
Altain aluetta. Kuva: Oula Seitsonen
Altain aluetta. Kuva: Oula Seitsonen

Oula Seitsonen Helsingin yliopistosta on tehnyt Jamsranjavin kanssa yhteistyötä kymmenen vuotta. He ovat kaivaneet ja tutkineet pääasiassa kotieläinten domestikaation alkuvaiheita sekä varhaisten, pronssikautisten karjanhoitajien asuinpaikkoja, joiden tutkimus Mongoliassa on edelleen alkutekijöissään. Keskeisiä alueita ovat olleet Khangai-vuoret sekä Altai.

Pälsi–Ramstedt-retkikunnassa keskitymme erityisesti dokumentoimaan viimeisten sadan vuoden aikana maisemassa ja elintavoissa tapahtuneita muutoksia. Näistä näkyvimpiä esimerkkejä ovat kommunistihallinnon aikana tapahtunut buddhalaisluostarien laajamittainen hävittäminen ja munkkien joukkomurhat, jotka vaikuttivat merkittävästi sekä henkiseen että materiaaliseen perintöön.

Sakari Pälsi kartoitti matkalla 1909 monia mongolialaisia muinaisjäännöstyyppejä, kuten ikonisiksi muodostuneet pronssikautiset khirigsuur-kumpuhaudat ja peurakivet. Tämän retkikunnan tulokset ovat kuitenkin jääneet pääosin tuntemattomiksi, koska Pälsin saksaksi valmistelema kirja jäi loppujen lopuksi julkaisematta.

– Suomalaistutkijoiden varhaisten kenttätöiden tekeminen tunnetuksi Mongoliassa ja ulkomailla on tärkeää, koska se osoittaa Mongolian esihistorian ammattimaisen tutkimuksen alkaneen varhemmin kuin aiemmin on ajateltu, toteaa Mongolian kansallismuseossa työskentelevä Bayarsaikhan Jamsranjav.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oula Seitsonen +358 50 476 1242, oula.seitsonen@helsinki.fi (tavoitettavissa puhelimitse noin 15.5. saakka, sen jälkeen satunnaisesti)


Facebook: https://www.facebook.com/palsitrail/
Twitter: https://twitter.com/PalsiTrail
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCpkYyHuipYfYsub0kH3D3Dg

Kuvat

Altain aluetta. Kuva: Oula Seitsonen
Altain aluetta. Kuva: Oula Seitsonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye