Retkikunta suuntaa suomalaisten tutkimusmatkailijoiden jäljille Mongoliaan
Oula Seitsonen Helsingin yliopistosta on tehnyt Jamsranjavin kanssa yhteistyötä kymmenen vuotta. He ovat kaivaneet ja tutkineet pääasiassa kotieläinten domestikaation alkuvaiheita sekä varhaisten, pronssikautisten karjanhoitajien asuinpaikkoja, joiden tutkimus Mongoliassa on edelleen alkutekijöissään. Keskeisiä alueita ovat olleet Khangai-vuoret sekä Altai.
– Pälsi–Ramstedt-retkikunnassa keskitymme erityisesti dokumentoimaan viimeisten sadan vuoden aikana maisemassa ja elintavoissa tapahtuneita muutoksia. Näistä näkyvimpiä esimerkkejä ovat kommunistihallinnon aikana tapahtunut buddhalaisluostarien laajamittainen hävittäminen ja munkkien joukkomurhat, jotka vaikuttivat merkittävästi sekä henkiseen että materiaaliseen perintöön.
Sakari Pälsi kartoitti matkalla 1909 monia mongolialaisia muinaisjäännöstyyppejä, kuten ikonisiksi muodostuneet pronssikautiset khirigsuur-kumpuhaudat ja peurakivet. Tämän retkikunnan tulokset ovat kuitenkin jääneet pääosin tuntemattomiksi, koska Pälsin saksaksi valmistelema kirja jäi loppujen lopuksi julkaisematta.
– Suomalaistutkijoiden varhaisten kenttätöiden tekeminen tunnetuksi Mongoliassa ja ulkomailla on tärkeää, koska se osoittaa Mongolian esihistorian ammattimaisen tutkimuksen alkaneen varhemmin kuin aiemmin on ajateltu, toteaa Mongolian kansallismuseossa työskentelevä Bayarsaikhan Jamsranjav.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Oula Seitsonen +358 50 476 1242, oula.seitsonen@helsinki.fi (tavoitettavissa puhelimitse noin 15.5. saakka, sen jälkeen satunnaisesti)
Facebook: https://www.facebook.com/palsitrail/
Twitter: https://twitter.com/PalsiTrail
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCpkYyHuipYfYsub0kH3D3Dg
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme