HUS Neurokirurgialle puolen miljoonan euron lahjoitus
Lahjoituksen taustalla on HUSissa saatu hyvä hoito ja kiitollisuus neurokirurgi Martin Leheckan tekemästä leikkauksesta. Lahjoituksen myötä HUS Neurokirurgiaan saadaan perustettua moderni mikroneurokirurgian huippuvalmennuskeskus.
− Olen ylpeä, että meillä HUSissa tehdään niin hyvää työtä, että se voi johtaa näin hienoon eleeseen, lahjoitustilaisuudessa puhunut toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoi.
Mikrokirurgia on neurokirurgille motorisesti erittäin vaativaa ja huipulle pääsemiseksi tarvitaan pitkäjänteistä ja laadukasta harjoittelua. Nuorilta ja kokeneemmiltakin neurokirurgeilta odotetaan virheettömiä suorituksia entistä vaikeammissa leikkauksissa heti ensiyrityksellä.
− Mikrokirurgiassa käsien ja sormien liikkeitä täytyy hallita millimetrin kymmenesosien tarkkuudella, eikä vapinaa saisi olla. Tarvitaan paljon toistoja, jotta liikkeistä saadaan sulavia ja automaattisia, Martin Lehecka kertoo.
Ainoa mahdollisuus taitojen kehittämiseen ja hiomiseen on hyödyntää erilaisia simulaatioympäristöjä. Monissa kansainvälisissä neurokirurgian huippukeskuksissa on perustettu erilaisia mikroneurokirurgisia laboratorioita tätä kouluttautumisprosessia tukemaan.
− HUS Neurokirurgia tunnetaan kansainvälisesti laadukkaasta, tehokkaasta ja minimalistisesta mikroneurokirurgisesta ajattelusta. Vaikka olemme olleet viimeiset 20 vuotta edelläkävijä leikkaustekniikoiden kehityksessä ja käyttöönotossa, koulutuslaboratorion puuttuminen on ollut selkeä heikkous meidän muuten niin korkeatasoisessa toiminnassamme, neurokirurgian linjajohtaja Mika Niemelä sanoo.
Valmennuskeskus vahvistaa vakavien aivoverisuonisairauksien hoitoa
Lahjoituksen tehnyt yksityishenkilö alkoi kahdeksan vuotta sitten oireilla vakavasti ulkomaanmatkalla ja joutui kesken matkan palaamaan kiireellisesti takaisin Suomeen. Sairaalassa hänellä todettiin synnynnäinen ja harvinainen moyamoya‐aivoverisuonisairaus, joka voi pahimmillaan aiheuttaa aivoinfarkteja tai aivoverenvuotoja.
Aivovaltimoiden ohitusleikkauksella voidaan moyamoyassa estää uusien aivotapahtumien synty. Leikkaus vaatii neurokirurgilta erityisiä taitoja, joiden oppiminen vaatii vuosien harjoittelua.
− Toivon antamani lahjoituksen mahdollistavan sen, että muutkin vastaavassa tilanteessa olevat potilaat voivat saada yhtä hyvän hoidon.
Yhteyshenkilöt
Martin Lehecka, osastonylilääkäri, dosentti
HUS Neurokirurgia
p. 050 427 2500
martin.lehecka@hus.fi
Mika Niemelä, linjajohtaja, professori
HUS Neurokirurgia
p. 050 427 0387
mika.niemela@hus.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme