Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä
”Osoitimme ensimmäistä kertaa, että esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavien sydänkuoleman ja haitallisten sydäntapahtumien riskiä”, kertoo tutkijatohtori Antti Kiviniemi Oulun yliopiston sisätautien tutkimusryhmästä.
Aiemmissa, normaaliväestöön painottuvissa tutkimuksissa esidiabetesta sairastavilla henkilöillä on havaittu enemmän sydäninfarkteja ja sydänperäisiä kuolemia. Esidiabeteksen merkitystä sepelvaltimotautipotilaiden ennusteessa on kuitenkin tutkittu vasta vähän.
”Tulokset ovat rohkaisevia ja kannustavat paitsi sepelvaltimotaudin hyvään hoitoon, myös diabeteksen ennaltaehkäisyyn”, Kiviniemi sanoo.
Sepelvaltimotaudin hoito ja diabeteksen ennaltaehkäisy tärkeää
Sepelvaltimotaudin hyvä hoito ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisy ovat erityisen tärkeitä niille sepelvaltimotautipotilaille, joilla on jo havaittavissa esidiabetesta ja siten suurentunut riski tyypin 2 diabetekselle. Diabeteksen puhkeaminen nostaa sydänperäisen äkkikuoleman riskin sepelvaltimotautipotilailla lähes kolminkertaiseksi.
Moni suomalainen sairastaa diabetesta tietämättään. Esimerkiksi niillä sepelvaltimotautipotilailla, joilla ei ole diagnosoitua diabetesta, noin kolmasosalla on esidiabetes ja kolmasosalla jo puhjennut tyypin 2 diabetes. Suomalaisista aikuisista arviolta joka viidennellä on esidiabetes.
Esidiabetes kehittyy elimistössä vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Riittävä liikunta, terveellinen ruoka, painonhallinta ja tupakoimattomuus ovat esidiabeteksen ja tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyn kulmakiviä.
ARTEMIS-nimiseen tutkimukseen osallistui yhteensä 1 946 sepelvaltimotautipotilasta.
Heistä 834:lla oli tyypin 2 diabetes, 417:lla esidiabetes ja 695:llä normaali sokeritasapaino sokerirasitustestillä määritettynä. Tutkimukseen osallistuneille tehtiin ennen tutkimuksen alkua sepelvaltimoiden varjoainekuvaus sepelvaltimotaudin ja sen hoidon määrittämiseksi. Sepelvaltimotautia hoidettiin pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella sekä lääkityksellä.
Arvostetussa Diabetes Care -lehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan sisätautien tutkimusyksikössä, ja sitä johti Oulun yliopiston professori Heikki Huikuri.
---
Viite: Kiviniemi AM, Lepojärvi ES, Tulppo MP, Piira O-P, Kenttä TV, Perkiömäki JS, Ukkola OH, Myerburg RJ, Junttila MJ, Huikuri HV. Prediabetes and risk for cardiac death among patients with coronary artery disease: the ARTEMIS study. Diabetes Care 2019 May; dc182549. https://doi.org/10.2337/dc18-2549 (Online Ahead of Print)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Kiviniemi, tutkijatohtori
Sisätautien tutkimusyksikkö
Oulun yliopisto
Puh: 0400 439588
antti.m.kiviniemi@oulu.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston sijoitus parani uusimmassa THE-yliopistovertailussa28.9.2023 11:48:09 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto on sijavälillä 251–300 maailman parhaita yliopistoja vertailevassa Times Higher Education -yliopistovertailussa.
Heikko matikkapää vai motivaation puute? Tutkijat etsivät vastauksia matikka-ahdistukseen26.9.2023 06:51:00 EEST | Tiedote
Moni meistä on koulussa tuskaillut matematiikan kaavojen, murtolukujen ja prosenttilaskujen kanssa hiki otsassa. Matikka-ahdistus voi olla niin voimakasta, että se vaikeuttaa oppimista. Miksi joillekin matematiikan oppiminen on vaikeaa? Aihetta tutkitaan Oulun yliopistossa.
Oulun yliopiston projektissa yhdistyvät 6G-teknologia ja autonomiset autot25.9.2023 06:47:00 EEST | Tiedote
6G-tutkimus on Oulun yliopistossa jo pitkällä, ja se on vahvaa. M3S-tutkimusryhmä on yksi Euroopan suurimmista ohjelmistoalan tutkimusyksiköistä, jossa on erikoistuttu muun muassa autojen ohjelmistoihin. Alkaneen 6G Visible -projektin päätavoite on selvittää 6G-teknologian mahdollisuuksia ajoneuvojen itsenäisen ajamisen kehittämisessä ja itsenäisen ajamisen 6G-teknologialle asettamia vaatimuksia.
Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote
Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.
Ötököitä, robotteja, unelmien Oulu ja paljon muuta Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä19.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yötä vietetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella tänäkin syksynä. Perjantaina 29. syyskuuta tutkijamme tarjoavat runsaan kattauksen monipuolista nähtävää, koettavaa ja tekemistä kaikenikäisille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme