Uusia väyliä päästä yliopistoon
Yliopistoon haluavilla on jatkossa yksi lisäkanava päästä suorittamaan kandidaatin ja maisterin tutkintoja. Niin sanottu avoimen väylä merkitsee, että hakija voi tulla yhteishaussa hyväksytyksi yliopistoon suoritettuaan riittävän menestyksekkäästi ennalta ilmoitetun määrän kaikille avoimia opintoja. Avoimen väylää suunnitellaan Oulun yliopistossa ensi vuonna 23 hakukohteeseen, kun se oli tänä vuonna mukana vain kolmessa hakukohteessa.
Vaadittavien opintojen määrä vaihtelee 10 opintopisteestä 60 opintopisteeseen. Yksi opintopiste on laskennallisesti noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Valintaperusteet määrittelevät, millainen kokonaisuus avoimen yliopiston opintoja opiskelijan on suoritettava, jotta hän voi hakea avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi.
Oulun yliopistossa myös avoimen väylän hakijoilta vaaditaan yleinen korkeakoulukelpoisuus eli tavallisesti toisen asteen tutkinto.
Aloja tekniikasta kasvatustieteisiin
Kevään 2020 yhteishaussa avoimen väylä avautuu omana Opintopolussa olevana hakukohteenaan näille Oulun yliopiston aloille, joilla tehdään kansallista valintayhteistyötä: kauppatieteet, tietotekniikka, konetekniikka, elektroniikka ja tietoliikennetekniikka, prosessitekniikka, ympäristötekniikka sekä rakennus- ja yhdyskuntatekniikka. Hakija valitsee avoimen väylän hakukohteeksi, jonka hän asettaa mieluisuusjärjestykseen suhteessa muihin hakukohteisiinsa.
Lisäksi avoimen väylän reittejä suunnitellaan Oulussa ensi vuodeksi näille aloille: englannin kieli, ruotsin kieli, suomen kieli ja kirjallisuudentutkimus, saamen kieli, historia ja tieteiden ja aatteiden historia, informaatiotutkimus, kulttuuriantropologia ja arkeologia, logopedia, kasvatustieteet, varhaiskasvatus, tietojenkäsittelytiede, matematiikka ja fysiikka, kemia, maantiede, biologia ja biokemia. Näissä hakukohteissa hakija valitsee Opintopolussa vain haluamansa oppiaineen ja avoimen väylä on yksi mahdollinen tapa tulla valituksi.
”Tavoitteemme on joustavoittaa ja sujuvoittaa hakeutumista yliopistokoulutukseen. Olen erittäin iloinen, että Oulun yliopisto voi tarjota eri aloista kiinnostuneille hakijoille näin laajan kirjon avoimen väyliä”, sanoo yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä.
Pääsääntöisesti avoimen väylän kautta otetaan noin 10 prosenttia kaikista valituista niillä aloilla, joilla väylä otetaan käyttöön. Aiemmin väylän kautta on hyväksytty lähinnä yksittäisiä opiskelijoita.
Opiskelu edullista, ilmoittautua voi jo kesällä
Opiskelu avoimessa yliopistossa on maksullista mutta edullista. Opintomaksu on 15 euroa/opintopiste. Joissain oppiaineissa väyläopinnot on voitu määritellä maksuttomiksi.
Kauppatieteen opinnot alkavat avoimessa yliopistossa tänä kesänä 31. heinäkuuta. Niihin voi ilmoittautua jo nyt. Muu väyläopintojen tarjonta alkaa syksyllä, ja ilmoittautuminen niihin alkaa kasvatustieteissä 1. elokuuta ja muissa aineissa 14. elokuuta. Ripeästi suoritetuilla opinnoilla on mahdollista osallistua kevään 2020 yhteishakuun avoimen väylää käyttäen.
Valintaperusteissa on tarkemmat tiedot itse opinnoista ja muuta hakemiseen liittyvää tietoa, joten valintaperusteet kannattaa käydä tarkistamassa ennen ilmoittautumista avoimen yliopiston opintoihin. Valintaperusteet vahvistuvat vaiheittain kesän tai alkusyksyn aikana avoimen väylän verkkosivuille.
Lisätietoja:
Suunnittelija Anne Talvio, Oulun yliopisto
Anne.Talvio@oulu.fi, puh. 0294 484048
Suunnittelija Diana Yletyinen, Oulun yliopisto
Diana.Yletyinen@oulu.fi, puh. 0294 483677
Tiedustelut avoimen väylistä: avoin.yliopisto@oulu.fi
Hakuneuvonta: hakijapalvelut@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-NiemiViestintäasiantuntija, Communications Specialist
Puh:050 336 1690elina.mattila-niemi@oulu.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme