Kemianteollisuuden viennin kasvu on taittunut ja suhdannenäkymät heikentyneet −Kilpailukykyä tarvitaan nyt entistä enemmän
Kemianteollisuuden tavaravienti oli tammi-maaliskuussa 2019 edellisvuoden tasolla eli 3,05 miljardia (laskua 0,4 %). Alan yritysten suhdanneodotukset ovat hieman pakkasen puolella. Kemianteollisuuden osuus Suomen koko tavaraviennin arvosta oli alkuvuonna 18,6 %. Alan kiinteähintainen arvonlisäys on kehittynyt hyvin ja kasvoi alkuvuonna 1,9 %.
Hallitusohjelma tunnustaa viennin merkityksen kotimaisen kysynnän ja työllisyyden kestävälle kasvulle. Sen tavoitteena on myös reaalisen kilpailukyvyn ja kustannuskilpailukyvyn turvaaminen, päätöksenteon vakaus ja ennakoitavuus. Kemianteollisuuden näkökulmasta tämän hallitusohjelmakirjauksen toteutuminen on olennaisen tärkeä.
−Näyttää kuitenkin siltä, että jo nyt tiedossa olevat linjaukset kasvattavat teollisuuden kustannuksia, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.
−Teollisuuden sähköveron alentaminen EU-minimiin on hyvä päätös ja se korjaa osittain hallitusohjelman luomaa kustannusnousua. Teollisuuden sähköistyminen on osa polkua hiilineutraalisuuteen, Mika Aalto jatkaa.
−Jos työllisyystavoite jää saavuttamatta, talouden pohja pettää ja johtaa uusiin veronkiristyksiin ja lisävelkaantu-miseen, Mika Aalto jatkaa.
Työelämäasiat vaikuttavat olennaisesti kilpailukykyyn
Kemianteollisuuden työllistämisvaikutus on merkittävä, sillä yksi kemianteollisuuden työpaikka luo 1,8 työpaikkaa muille aloille Suomeen. Ala työllistää suoraan, välillisesti sekä tulovaikutusten kautta lähes 100 000 suomalaista.
−Työrauhalainsäädännön uudistamisen puuttuminen hallitusohjelmasta oli iso pettymys. Näyttää siltä, että suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä rasittaviin työrauhahäiriöihin ei ole luvassa toimia. Kaavailut työelämän jäyk-kyyksien lisäämisestä puolestaan vaikuttavat yritysten kilpailukykyyn ja vähentävät työllistämisedellytyksiä, sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.
− Hallituksen 75 % työllisyysastetavoite on ehdottoman kannatettava. Sen toteutuminen jää kuitenkin isolta osalta erillisen kolmikantaisen valmistelun harteille. Työmarkkinajärjestöt tarttuvat haasteeseen, mutta vastuuta työlli-syyden kasvusta hallitus ei voi ulkoistaa. Työllisyysasteen nostamiseen vaikuttavat myös monet hallituksen muut-kin toimet, sanoo Minna Etu-Seppälä.
Lisätiedot
Kemianteollisuus ry
Mika Aalto, toimitusjohtaja, mika.aalto@kemianteollisuus.fi, puh. 050 438 9247
Minna Etu-Seppälä, työmarkkinajohtaja, minna.etu-seppala@kemianteollisuus.fi, puh. 040 778 0182
Susanna Aaltonen, johtaja, Viestintä, susanna.aaltonen@kemianteollisuus.fi, puh. 040 593 4221
Kuvalinkit
Mika Aalto
Minna Etu-Seppälä
Katso lisää
Ala numeroin - toimialagraafit
kemianteollisuus.fi
Avainsanat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista.
Kemianteollisuuteen lasketaan Suomessa kemian prosessiteollisuus, öljytuotteet sekä muut kemian tuotteet kuten lääkkeet, kosmetiikka, pesuaineet, maalit, muovi- ja kumituotteet.
Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajär-jestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuuden yritysjohtajat: Sijainti on Suomen suuri heikkous globaalissa kaupankäynnissä – Näin pärjäsimme vertailussa Ruotsiin18.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomen maantieteellinen sijainti on selvä heikkous suhteessa kilpailijamaihin, arvioivat Suomen toiseksi suurimman vientialan kemianteollisuuden toimitusjohtajat tuoreessa kyselyssä. Toimitusjohtajat nostivat heikkoutena esille myös muun muassa yritysvastaisen kulttuurin Suomessa.
Yhteisöveron alentamisesta ja palkkaverotuksen keventämisestä kiitokset hallitukselle – osa päätöksistä heikentää kuitenkin teollisuuden kilpailukykyä23.4.2025 23:01:35 EEST | Tiedote
Hallitus julkisti keskiviikkona julkisen talouden suunnitelmansa vuosille 2026–2029. Kasvuriiheksi nimettyyn puoliväliriiheen kohdistui paljon odotuksia, ja hallitus onnistuikin tekemään myönteisiä, kasvua tukevia päätöksiä.
Työehtosopimus syntynyt kemianteollisuuden ylemmille toimihenkilöille15.4.2025 14:20:24 EEST | Tiedote
Kemianteollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusriitaan 13.4. annettu sovintoesitys on hyväksytty Kemianteollisuus ry:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n hallituksissa tiistaina 15.4.
Trumpin tullit iskevät kipeästi teollisuuteen ja alleviivaavat vahvojen teollisuuspoliittisten toimien merkitystä kehysriihessä3.4.2025 12:12:08 EEST | Tiedote
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus 20 prosentin tulleista iskee kipeästi suomalaiseen teollisuuteen. Suomen toiseksi suurimpaan vientialaan kemianteollisuuteen isku on jopa satoja miljoonia euroja. Pidemmällä aikavälillä vaikutus voi olla tätäkin suurempi. Trumpin tullit alleviivaavat vahvojen teollisuuspoliittisten toimien merkitystä kehysriihessä, jotta suomalainen teollisuus pitää pintansa jatkuvassa geopoliittisessa murroksessa.
Lakkoja kemianteollisuuteen – YTN:n kohteena 24 jäsenyritystä27.3.2025 17:54:40 EET | Tiedote
Ylemmät toimihenkilöt YTN ilmoitti torstaina 27. maaliskuuta yhteensä neljästä päivän mittaisesta lakosta Kemianteollisuuden yrityksiin. Lakkoja kohdistuu 24:ään kemianteollisuuden jäsenyritykseen sen eri toimialoilla ja eri puolilla Suomea. Lakkojen piirissä on noin 6 000 ylempää toimihenkilöä. Lakot on ilmoitettu seuraaville päiville: 11.4., 17.4., 25.4. ja 2.5.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme