Lumimuutos Osuuskunta

Tutkimusartikkeli vahvistaa: Ennallistamisohjelman pilottikohde onnistunut hidastamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja lajikatoa

Jaa
Uuden Polar Science -lehden artikkelissa on raportoitu kuuden vuoden ajalta suomalaisen luontoelinympäristöjen ennallistamisohjelman vertaisarvioituja tuloksia. Ne on saatu ohjelman pilottikosteikolta Linnunsuolta, Kontiolahdelta. Se on nykyään suojeltu Suomi 100 -alue. Artikkelin johtopäätökset osoittavat, että luontoarvonsa menettäneiden alueiden ennallistaminen kosteikoiksi ja soiksi on ollut tuloksekasta. Tutkimuksessa seurattiin liron ja jouhisorsan paluuta 120 hehtaarin kosteikolle, joka oli entinen turvetuotantoalue.
Kuva: Liro Linnunsuolla. Mika Honkalinna
Kuva: Liro Linnunsuolla. Mika Honkalinna

Molemmat lajit ovat alkaneet pesiä alueella. Tämän lisäksi artikkelissa todetaan, että Linnunsuolla on vieraillut yli 190 lintulajia, joista pesivinä yli 30. Vierailijoihin kuuluu harvinaisuuksia kuten rantakurvi, sitruunavästäräkki sekä lampiviklo.

Lisäksi tutkimus tunnisti ennallistettujen alueiden kelpaavan yhteishallintaan, jossa päätöksenteko, paikallinen tieto ja alueiden monikäyttö, kuten metsästys nousevat uudella tavalla sovitetuksi.

Tämän perusteella nykyisellään luontoarvonsa menettäneet turvealueet sekä talousmetsät omaavat kustannustehokasta potentiaalia palautua lajeja ylläpitäviksi elinympäristöiksi nopeastikin. Alueelle nopeasti tullut suuri lajirunsaus olikin Linnunsuolla mieluinen yllätys tutkijoille.

Turvesuo muuttuu myös välittömästi hiilitaseeltaan paremmaksi, koska aktiiviset päästöt saadaan pysäytettyä. Vuosikymmenien aikana siitä kehittyy ilmastonmuutosta hidastava rakenne, jos kosteikon annetaan olla luonnontilassa. Ennallistetut kosteikot toimivat myös turvapaikkoina ja puskureina, jotka tasoittavat ääreisilmiöiden, kuten tulvien vaikutuksia, sekä tarjoavat uusia elinympäristöjä erityisesti ahtaalla oleville kahlaaja- ja sorsalinnuille.

Tulokset myös vahvistavat, että vuonna 2018 käynnistetty Landscape rewilding-ennallistamisohjelma ja sen menetelmät ovat tieteellisesti toimivia. Ensimmäisen toimintavuoden aikana ohjelmassa on saatu mukaan 500 hehtaaria soita, kosteikkoja ja vanhoja metsiä neljän valuma-alueen piirissä. Kohteet sijaitsevat Pirkanmaalla, Pudasjärvellä, Itä-Suomessa ja Lapissa. Ennallistetut kohteet toimivat hiilinieluina, lisäävät monimuotoisuutta ja edistävät vesiensuojelua alapuoleisilla vesistöillä.

Landscape rewilding -ennallistamisohjelmaa luotsaa voittoatavoittelematon OSK Lumimuutos ja sitä rahoittavat muun muassa Euroopan investointipankki, Rewilding Europe -säätiö, Triodos-pankki, Finnair, Koneen säätiö sekä Maj ja Tor Nesslingin säätiö. Landscape rewilding -ennallistamisohjelma on osa Re-wilding Finland ™ -toimintaa, jota koordinoi OSK Lumimuutos.

Artikkelin julkaisutiedot:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1873965218301427

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Dosentti Tero Mustonen
tero@lumi.fi, 0407372424

Kuvat

Kuva: Liro Linnunsuolla. Mika Honkalinna
Kuva: Liro Linnunsuolla. Mika Honkalinna
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lumimuutos Osuuskunta
Lumimuutos Osuuskunta
Havukkavaarantie 29
81235 Lehtoi

http://www.lumi.fi

 

OSK Lumimuutoksen toiminnan keskeisenä arvona on perinteinen suomalais-karjalainen luontosuhde, sen opetteleminen ja ymmärtäminen. Osuuskunta sijaitsee Pohjois-Karjalassa.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lumimuutos Osuuskunta

Mikromuovia löytyi ensi kertaa Lapin Näätämö-joelta ja Inarijärveltä kansainvälisessä hankkeessa3.9.2021 15:45:23 EEST | Tiedote

Waters of Health -hanke on Pohjoismaiden ympäristörahoitusrahaston NEFCO:n tukema kaksivuotinen seurantahanke, joka on tunnistanut ensimmäiset mikromuoviesiintymät erämaisilla Näätämöjoen ja Inarijärven vesistöillä. Lisäksi saatiin seurattua ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kyttyrälohen leviämistä Venäjällä, Norjassa ja Suomessa. Hanketta koordinoi suomalainen voittoatavoittelematon Osuuskunta Lumimuutos.

Eero Murtomäki-elokuva ja retrospektiivi 28.–29.9.2019 - Kaarne-korppi ja kuikka siivittivät isoon dokumenttielokuvaan: Suomen pisimpään jatkanut luontokuvaaja, elävä legenda Eero Murtomäki ikuistettu amerikkalaiseen tuotantoon25.9.2019 08:28:56 EEST | Tiedote

Eero Murtomäki, tunnettu mustasaarelainen luontokuvaaja ja kirjailija, on keskiössä viikonloppuna 28.–29. syyskuuta osana Vaasan kansainvälistä ilmastonmuutoskonferenssia. Tuolloin saa maailmanensi-iltansa ”Kaarneen siivillä” (On the Wings of Raven) pitkä amerikkalaisdokumenttielokuva, joka peilaa Suomen pisimpään jatkaneen luontokuvaajan uraa ja luontosuhdetta 1950-luvulta 2020-luvun porteille. Vuonna 1943 syntynyt Eero Murtomäki on tehnyt luontoelokuvia ja julkaissut luontokirjoja. Murtomäen teemoja ovat niin Merenkurkku kuin Lappikin. Pentti Linkolan ohella Murtomäki on suomalaisen luonnonsuojelun eläviä legendoja.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye