Lumimuutos Osuuskunta

Eero Murtomäki-elokuva ja retrospektiivi 28.–29.9.2019 - Kaarne-korppi ja kuikka siivittivät isoon dokumenttielokuvaan: Suomen pisimpään jatkanut luontokuvaaja, elävä legenda Eero Murtomäki ikuistettu amerikkalaiseen tuotantoon

Jaa
Eero Murtomäki, tunnettu mustasaarelainen luontokuvaaja ja kirjailija, on keskiössä viikonloppuna 28.–29. syyskuuta osana Vaasan kansainvälistä ilmastonmuutoskonferenssia. Tuolloin saa maailmanensi-iltansa ”Kaarneen siivillä” (On the Wings of Raven) pitkä amerikkalaisdokumenttielokuva, joka peilaa Suomen pisimpään jatkaneen luontokuvaajan uraa ja luontosuhdetta 1950-luvulta 2020-luvun porteille. Vuonna 1943 syntynyt Eero Murtomäki on tehnyt luontoelokuvia ja julkaissut luontokirjoja. Murtomäen teemoja ovat niin Merenkurkku kuin Lappikin. Pentti Linkolan ohella Murtomäki on suomalaisen luonnonsuojelun eläviä legendoja.

Jo 1960-luvulla Murtomäki kritisoi kirjassaan Suo elää laajoja suo-ojituksia. Luonnon tinkimätön puolustaja on palkittu kotimaassa ja maailmalla. Leffan ensi-illan yhteyteen tuleekin uusin kirja, näyttely ja retrospektiivi – teemanaan kuikka. Esimerkiksi 1970-luvulta alkaen Murtomäki on ollut mukana elvyttämässä Merenkurkun merikotkakantaa. Dokumentin dramaattisena, mutta yhä ajankohtaisena käänteenä onkin vuoden 1984 m/s Eiran öljyonnettomuus, jonka pelastustöissä Murtomäki urakoi. Sen jälkeen hän käsitteli tapahtunutta kirjoissaan ja elokuvissaan. Eira oli ikään kuin varoitus tulevista riskeistä herkällä merialueella.

Amerikkalainen PrettyGoodProductions kuvasi elokuvaa kolmen vuoden ajan. Ohjaaja Thomas Miller tunnetaan maailmalla ilmastonmuutos –TV –sarjastaan ”Our Place on Earth”. TV-sarja Honest Abe saa ensi-iltansa Kaliforniassa lokakuussa.

Elokuvan tuottaja, dosentti Tero Mustonen on YK:n ilmastopaneeli IPCC:n pääkirjoittajia. Hänen vastuullaan on Eurooppa- ja kalottialueen luvut 6. Seurantaraportissa: ”Kaarneen siivillä tuo isoille kankaille viestin siitä, että luonnon syvä olemus, sen näkyvä ja näkymätön puoli, ovat vielä olemassa. Murtomäen elämäntyö on tärkeä viesti myös meille IPCC:ssä.

Ensi-illan jälkeen elokuva lähtee kiertueelle lähiviikkoina Venäjälle, Yhdysvaltoihin, Uuteen Seelantiin, Intiaan ja Australiaan. Marraskuussa Murtomäki ja tuotantoryhmä vierailevat Future Oceans 2030 –huipputiedekonferenssissa Tasmaniassa viemässä kaarneen viestejä maailmalle. Laajempi levitys elokuvasta koittaa 2020.

Eero Murtomäen uuden Kuikan huuto -näyttelyn voi nähdä Black Box -galleriassa Hovioikeudenpuistikko 3B Vaasassa. Kuikanhuudon kuulumalta -teoksen julkistus on lauantaina 28.9. klo 18.00 Vaasan kaupunginkirjastossa. Tilaisuuden jälkeen klo 19 on Eero Murtomäestä kertovan elokuvan Kaarneen siivillä (On Wings of The Raven) maailmanensi-ilta kirjaston Draamasalissa. Elokuvan ohjaaja Tom Miller USA:sta ja Eero Murtomäki ovat paikalla. Sunnuntai omistetaan Eero Murtomäen elokuville, joita on kolmelta vuosikymmeneltä. Vanhin elokuva on vuodelta 1970: Laulujoutsenten soidin, ja viimeisin on vuodelta 1992: Vuotos – uhrattu suomaa.

Tapahtuma on myös Goethe-instituutin uuden ”Right to Be Cold” -taideohjelman ensimmäinen tapahtuma. Se tukee taiteilijoiden residenssivaihtoja ja ilmastonmuutostyötä pohjoisilla alueilla. Vaasa on mukana ohjelmassa, joka laajenee vuoden 2020 aikana.

Yhteyshenkilöt

Tero Mustonen
040-7372424
tero@lumi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lumimuutos Osuuskunta
Lumimuutos Osuuskunta
Havukkavaarantie 29
81235 Lehtoi

http://www.lumi.fi

 

OSK Lumimuutoksen toiminnan keskeisenä arvona on perinteinen suomalais-karjalainen luontosuhde, sen opetteleminen ja ymmärtäminen. Osuuskunta sijaitsee Pohjois-Karjalassa.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lumimuutos Osuuskunta

Mikromuovia löytyi ensi kertaa Lapin Näätämö-joelta ja Inarijärveltä kansainvälisessä hankkeessa3.9.2021 15:45:23 EEST | Tiedote

Waters of Health -hanke on Pohjoismaiden ympäristörahoitusrahaston NEFCO:n tukema kaksivuotinen seurantahanke, joka on tunnistanut ensimmäiset mikromuoviesiintymät erämaisilla Näätämöjoen ja Inarijärven vesistöillä. Lisäksi saatiin seurattua ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kyttyrälohen leviämistä Venäjällä, Norjassa ja Suomessa. Hanketta koordinoi suomalainen voittoatavoittelematon Osuuskunta Lumimuutos.

Tutkimusartikkeli vahvistaa: Ennallistamisohjelman pilottikohde onnistunut hidastamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja lajikatoa17.6.2019 08:57:42 EEST | Tiedote

Uuden Polar Science -lehden artikkelissa on raportoitu kuuden vuoden ajalta suomalaisen luontoelinympäristöjen ennallistamisohjelman vertaisarvioituja tuloksia. Ne on saatu ohjelman pilottikosteikolta Linnunsuolta, Kontiolahdelta. Se on nykyään suojeltu Suomi 100 -alue. Artikkelin johtopäätökset osoittavat, että luontoarvonsa menettäneiden alueiden ennallistaminen kosteikoiksi ja soiksi on ollut tuloksekasta. Tutkimuksessa seurattiin liron ja jouhisorsan paluuta 120 hehtaarin kosteikolle, joka oli entinen turvetuotantoalue.