Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Ursula von der Leyen esitteli näkemyksensä komission puheenjohtajuudesta mepeille

Jaa
Keskustelussa meppien kanssa Ursula von der Leyen esitteli suunnitelmansa komission johtamisesta. Mepit äänestävät hänen nimityksestään komission puheenjohtajaksi tänään illalla.

Ursula von der Leyen linjasi Strasbourgin täysistunnossa poliittiset painopisteensä komission johtoon, mikäli hänet valitaan tehtävään. Mepit äänestävät hänen nimityksestään komission puheenjohtajaksi tänään klo 19.00 Suomen aikaa.

Alla on otteita von der Leyenin puheessaan mainitsemista aiheista.

Von der Leyen totesi puheessaan, että terve planeetta on tärkein haasteemme ja vastuumme, ja ehdotti EU:lle rohkeampia päästötavoitteita. Hän esitti, että kasvihuonepäästöjä on vähennettävä 50-55 %:lla vuoteen 2030 mennessä, ja totesi sitoutuvansa esittämään eurooppalaisen ”Grean Deal”-suunnitelman sekä eurooppalaisen ilmastolain sadan ensimmäisen päivänsä aikana komission johdossa. Lisäksi von der Leyen ilmoitti suunnitelmistaan kestäville eurooppalaisille investoinneille, jotta seuraavan vuosikymmenen aikana voitaisiin luoda 1 biljoonaa euroa investointeina.

Von der Leyen korosti lisäksi, että EU:n pitää luoda talous, joka palvelee kansalaisia. Jotta tähän päästään, ”pitää kaikkien jakaa taakka” - mukaan lukien teknologiajättiläisten, jotka harjoittavat liiketoimintaa Euroopassa ja käyttävät EU:n sosiaalista ja henkistä pääomaa, mutta eivät maksa omaa osuuttaan.

Lisäksi von der Leyen totesi olevansa sitoutunut siihen, että hänen toimikaudellaan komission kollegion jäsenten sukupuolijakauma on tasapainoinen. Hän korosti lisäksi, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan pitää puuttua päättäväisesti. Tästä johtuen hän pyrkisi määrittelemään naisiin kohdistuvan väkivallan rikokseksi EU:n sopimuksissa ja samaan aikaan saattaisi loppuun EU:n liittymisen Istanbulin yleissopimukseen.

Von der Leyen totesi olevansa sitoutunut oikeusvaltioperiaatteeseen eurooppalaisena arvona ja ilmoitti, että aikoo perustaa EU:n laajuisen valvontamekanismin nykyisten toimien rinnalle. Hän korosti, että eurooppalaisiin arvoihin kuuluu myös velvollisuus pelastaa ihmiset mereltä ja että tämän pitää näkyä humaanina rajapolitiikkana. Hän totesi tukevansa ”uutta muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta” sekä Dublin-asetuksen uudistamista. Lisäksi hän sanoi haluavansa varmistaa, että Euroopan meri- ja rajavartijoiden määrää nostetaan 10 000:en vuoteen 2024 mennessä - eikä vuoteen 2027 mennessä.

Eurooppalaisen demokratian osalta von den Leyen ilmoitti kaksivuotisesta kansalaisvetoisesta ”Euroopan konferenssista”, joka alkaa vuonna 2020. Lisäksi hän totesi, että kärkiehdokasmenettelyä pitää vahvistaa ja että eurooppalaisten vaalilistojen käyttöönottoa tulisi harkita uudelleen. Hän sanoi kannattavansa Euroopan parlamentin aloiteoikeutta ja sitoutui esittämään lainsäädäntöä vastineena kaikkiin parlamentin enemmistöllä hyväksymiin päätöslauselmiin.

Poliittisten ryhmien kommentit

Manfred Weber (EPP, Saksa) totesi ryhmänsä tukevan von der Leyenia. ”Me tuemme Eurooppa, joka on oikeudenmukainen, moderni, innovatiivinen, turvallinen, ennakkoluuloton ja ekologinen. Me toteutamme nämä lupaukset yhdessä von der Leyenin kanssa.” Weber suhtautui positiivisesti lisäksi ehdotuksiin parlamentin aloiteoikeudesta ja parannuksista kärkiehdokasmenettelyyn. Hän totesi: ”Takahuoneissa tehdyt sopimukset kuuluvat menneisyyteen.”

Iratxe García (S&D, Espanja) valitteli, että “eurooppalainen demokratia etenee liian hitaasti”. Hän korosti, että von der Leyenin pitää selittää tarkemmin, miten hän aikoo vastata kansalaisten, erityisesti nuorten, vaatimuksiin ennen kuin S&D-ryhmä voi päättää, tukeeko se hänen nimitystään. Tuki kestävälle kasvulle, tiukemmat toimet köyhyyttä vastaan sekä sitova strategia sukupuolten välisestä tasa-arvosta ovat erittäin tärkeitä, García lisäsi.

Dacian Cioloș (Renew Europe, Romania) totesi: “Emme voi enää tuottaa pettymystä miljoonille eurooppalaisille, jotka sanoivat ”kyllä” Euroopalle. ”He odottavat EU:n puolustavan epäröimättä oikeusvaltioperiaatetta.” Cioloșin ryhmä on valmis tukemaan von der Leyenia yksi tavoite mielessä: Euroopan uudistaminen. ”Odotamme sinulta todellista Eurooppa-myönteistä johtamista. Euroopassa ei ole kyse hallinnosta vaan poliittisesta kunnianhimosta”, hän totesi.

Philippe Lamberts (Greens/EFA, Belgia) sanoi, ettei hänen ryhmänsä ole valmis antamaan Euroopan unionin ohjia von der Leyenille hetkenä, jolloin ”yhteinen talomme palaa, ilmastotilanne huononee, epätasa-arvo kasvaa ja perusoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat kokeneet takaiskun”. Mikäli von der Leyen kuitenkin valitaan tehtävään, Lambertsin ryhmä on valmis tukemaan häntä, ”kun tämän ehdotukset vastaavat meidän olemassaoloamme uhkaaviin haasteisiin.”

Jörg Meuthen (ID, Saksa) ilmoitti ryhmänsä äänestävän von der Leyenin nimitystä vastaan. Meuthen totesi, että von der Leyen ei ole sopiva henkilö tehtävään eikä hänen näkemyksensä Euroopasta ole vakuuttava. Meuthen kritisoi, että von der Leyen lupasi liian monta ristiriitaista asiaa taatakseen ryhmien tuen itselleen muun muassa oikeusvaltio- ja muuttoliikekysymysten osalta.

Raffaele Fitto (ECR, Italia) pyysi von der Leyenia täsmentämään kantaansa ”oikeusvaltiomekanismiin, josta parlamentti ja komissio eivät ole samaa mieltä”. Fitto totesi ilmastonmuutoksen suhteen, että hän oli ”tyytyväinen ehdotuksiin siirtymäkauden rahastosta ja kestävien investointien pankista, mutta puhumme yhä kunnianhimoisemmista tavoitteista mainitsematta, miten saavuttaa nämä tavoitteet.”

Martin Schirdewan (GUE/NGL, Saksa) totesi ryhmänsä äänestävän von der Leyenia vastaan. Äänestäjät odottivat, että komission puheenjohtajaksi nimitettäisiin kärkiehdokas, eikä puolustusministeriä, mikä on merkki ”EU:n jatkuvasta militarisoitumisesta ja eristäytymisestä”, totesi Schirdewan. Hän vaati, että säästötoimet lopetetaan ja investointeja lisätään sosiaaliturvaan, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin.

Yksittäiset puheenvuorot ovat katsottavissa alla olevien linkkien kautta:

Komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyenin puheenvuoro

Ryhmien puheenjohtajien puheenvuorot

Ursula von der Leyenin vastauspuheenvuoro ensimmäisen kommenttikierroksen jälkeen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye