Nykyteknologia ahdistaa, mutta lähes miljoona suomalaista pitäisi uudelleenkouluttaa – näin SAK ja Google toisivat digioppimisen kaikille työpaikoille

Jatkuvan oppimisen ajatus ei ole uusi, mutta mittakaava on. On arvioitu, että lähes miljoona suomalaista pitää uudelleenkouluttaa seuraavien kymmenen vuoden aikana teknologian muuttaessa työelämää.
SAK, Google ja Demos Helsinki aloittivat yhteistyön löytääkseen käytännön ratkaisuja jatkuvaan oppimiseen. Hankkeen aikana yli 40 jatkuvan oppimisen asiantuntijaa työskenteli yhdessä.
Tuloksena on tänään Helsingissä julkaistava keskustelupaperi, jossa esitellään neljä konkreettista ehdotusta.
– Yhteistyö SAK:n ja Googlen välillä voi kuulostaa yllättävältä. Kun ajattelee SAK:n laajaa näkyvyyttä suomalaisten työntekijöiden arkeen sekä Googlen edelläkävijyyttä digitaalisissa ratkaisuissa ja kouluttamisessa, käy se kuitenkin todella järkeen. Viheliäiset yhteiskunnalliset haasteet ratkaistaan yhdessä, sanoo Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Julia Jousilahti.
Keskustelupaperissa lähdetään siitä, että mahdollisuudet oppimiseen eivät jakaudu yhteiskunnassa tasa-arvoisesti. Esimerkiksi asiantuntijatyössä oppimisen mahdollisuuksia on enemmän kuin suorittavassa työssä. Pahimmillaan käy niin, että osa väestöstä jää digitaalisissa taidoissaan entistä pahemmin jälkeen ja teknologian kehitys johtaa epätasa-arvon kasvuun.
– Joka kolmas kokee nykyteknologian työssään ahdistavaksi. Työnantajien on ymmärrettävä jatkuvan oppimisen arvo ja varattava työntekijöille aikaa kehittää taitojaan osana työtehtäviä. Oppimisen täytyy olla osa työn sisältöä, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
– Olemme muutaman vuoden sisällä kouluttaneet digitaalisia taitoja yli kolmelle miljoonalle eurooppalaiselle osana “Grow with Google" -ohjelmaamme. Työskentelemme aina paikallisten asiantuntijoiden kanssa parhaisiin tuloksiin pääsemiseksi. Nyt julkistettu keskustelupaperi on meille ensimmäinen askel eri koulutusohjelmien käynnistämiseksi myös Suomessa myöhemmin tänä vuonna. Jokaisella on oltava mahdollisuus hallita digitaalisia taitoja nykyisessä nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa, sanoo Googlen maajohtaja Antti Järvinen.
Neljä toimenpide-ehdotusta jatkuvan oppimisen yhteiskunnan rakentamiseksi
- Jokaisella on oikeus hyviin perustaitoihin.
Seuraavalla hallituskaudella tulee käynnistää laaja-alainen, avoimia oppimisalustoja hyödyntävä ohjelma, jossa pureudutaan erityisesti ihmisten digitaitojen kehittämiseen. - Työpaikat digioppimisen paikoiksi.
Tällä hetkellä yritysten kyky vastata digiajan vaatimuksiin vaihtelee. Suomeen tarvitaan valtakunnallinen työelämän kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on tukea työpaikkoja ja lisätä työhyvinvointia teknologian aiheuttamissa muutospaineissa. - Oppiminen mahdolliseksi työn ohessa.
Aikuiskoulutustuen tulee taata mahdollisuus opiskella ja tehdä töitä samaan aikaan. Erityisesti pitää huomioida, että matalasti koulutetuilla on mahdollisuus hyödyntää tukea. - Osaamisen tunnistamisesta ja arvostamisesta arkipäivää.
Arkioppimisesta pitää tehdä näkyvää muodollisen työkokemuksen ja tutkintotodistusten ohella. Yhteiskunta voi tukea osaamiskartoituksia työpaikoilla ja olemassa olevien työkalujen (esim. Koski-palvelu, Positiivinen CV) leviämistä tulee edistää.
SAK, Google Suomi ja Demos Helsinki: Jatkuvasta oppimisesta totta -keskustelupaperi
Lue myös
Google Suomi, SAK ja Demos Helsinki yhdistävät voimansa löytääkseen ratkaisuja elinikäiseen oppimiseen (8.11.2018)
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
SAK on tyytyväinen ylimmän tuomioistuimen linjaukseen: Ruokalähetit ovat työntekijöitä23.5.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi torstaina erittäin merkittävän ja kauan odotetun ratkaisun, jossa se linjaa ruokalähettien olevan työsopimuslaissa tarkoitettuja työntekijöitä. SAK on ratkaisuun tyytyväinen.
FFC:s Jarkko Eloranta: En försvarsskatt borde införas i Finland22.5.2025 09:10:00 EEST | Pressmeddelande
I sitt tal på FFC:s representantskapsmöte på torsdagen föreslog ordförande Jarkko Eloranta att en försvarsskatt ska införas i Finland. Finland behöver medel för att förbättra den egna försvarsförmågan och för att stödja Ukraina. En förmögenhetsskatt på 1–2 promille på förmögenhet över 100 000 euro skulle vara ett rättvist sätt att samla in en del av de pengar som behövs.
SAK:n Jarkko Eloranta: Suomeen puolustusvero22.5.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Puheenjohtaja Jarkko Eloranta esittää SAK:n edustajistossa torstaina pitämässä puheessaan Suomeen puolustusveroa. Suomi tarvitsee varoja oman puolustuskyvyn kasvattamiseen ja Ukrainan tukemiseen. 1–2 promillen varallisuusvero yli 100 000 euron varallisuudesta olisi oikeudenmukainen tapa kerätä osa tarvittavista rahoista.
Hallitus edistää palkka-avoimuutta vain, koska sen on pakko16.5.2025 12:03:42 EEST | Tiedote
Palkka-avoimuusdirektiivin toimeenpano on kaikille EU:n jäsenvaltioille pakollista. Nyt esitetyssä minimitoimeenpanossa ei siis ole kyse hallituksen oma-aloitteisesta tasa-arvon edistämistoimesta.
Aiempaa useampi kesätyöntekijä palkataan nollatuntisopimuksella13.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
SAK:n tuoreen kyselyn mukaan kesätyöntekijöitä palkataan tänä kesänä hieman vähemmän kuin viime kesänä. Huolestuttavaa on, että nollatuntisopimusten käyttö näyttää lisääntyvän kesätyöntekijöillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme