Kaupungin nimet – osallistava näyttely Oodissa 2.9.–3.11.2019

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Liisankatu ja Unioninkatu saivat nimensä. Tämä oli samalla myös Helsingin nimistönsuunnittelun alku. Nykyisin käytössä on noin 7 000 kadun-, puiston-, aukion tai muun yleisen paikan nimeä. Nimistöä suunniteltiin vaihtelevin kokoonpanoin ja periaattein aina vuoteen 1946 asti, jolloin nimistökysymyksien parissa aloitti kadunnimikomitea. Vuoden 1959 lopussa asetettiin nimistötoimikunta, joka jatkaa yhä työskentelyään. Nimistönsuunnittelu on osa kaupunkisuunnittelua ja nimet vahvistetaan asemakaavassa.
Aika: 2.9.–3.11.2019
Paikka: Keskustakirjasto Oodin Brygga, kerros 1+
Kuvahaaste: kuvaa kadunnimikilpi Helsingissä!
Kuvaa kadunnimikilpi Helsingissä ja jaa se tarinalla tai ilman: #kaupunginnimet
Luentosarja nimistönsuunnittelusta
Helsingin työväenopisto järjestää syys–lokakuussa Oodin Maijansalissa luentosarjan ”200 vuotta helsinkiläistä nimistönsuunnittelua”, jossa kerrotaan, minkälaista tarinaa viralliset kaavanimet kertovat meille ja miten kaupunkiin suunnitellaan uusia nimiä.
Luentosarjan Facebook-tapahtuma
Helsingin kaupunkiympäristön osallisuustila Brygga sijaitsee keskustakirjasto Oodissa kerroksessa 1+ ja on avoinna kirjaston aukioloaikoina: ma–pe 8–22, la–su 10–20.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaupungin nimet -näyttely
nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen
p. 09 310 37386, johanna.lehtonen@hel.fi
suunnittelija Hanna Ikonen
p. 09 310 64796, hanna.ikonen@hel.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsinki pyrkii eroon vaarallisista suojateistä – ensimmäiset suojatiettömät kadunylityspaikat käyttöön8.7.2025 11:26:59 EEST | Tiedote
Yhtenä keinona on muuttaa vaarallinen suojatie kadunylityspaikaksi, jossa jalankulkija väistää autoja ja muuta liikennettä. Muita keinoja ovat muun muassa hidasteet, kavennukset ja liikennevalot.
Senaatintorilla parannetaan tapahtumapuitteita4.7.2025 10:31:51 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki rakentaa Senaatintorille sähkökeskuksia sekä vesi- ja viemärikaivot tapahtumien käyttöön. Työt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat marraskuussa.
Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande
Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.
Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote
Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.
Pitäjämäen Kutomotiellä uusitaan vesijohtoja3.7.2025 11:06:17 EEST | Tiedote
Katutyöt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat joulukuussa 2025. Remontissa rakennetaan toinen jalkakäytävä kadulle ja mahdollistetaan uudisrakentaminen kadun ympäristössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme