Juurikkainen juhlavuosi parhaimmillaan

Juurikkaiden ryhmä pitää sisällään tutun punajuuren lisäksi kelta- ja raitajuuren. Samaa Beta Vulgaris -ryhmää ovat myös valko- ja sokerijuurikas sekä lehti- ja ruotimangoldi.
Juurikassatoa valmistuu parhaillaan, joten on aika nostaa lautasille tuoreista juurikkaista valmistettuja ruokia. Niiden valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Vasta maasta nostettujen juurikkaiden maku on elämys, joka on itse maistettava ja jokaisen tunnistettava omassa suussaan.
Punaisen rinnalla myös raidallisia ja keltaisia
Puna-, kelta- ja raitajuuresta on tullut ruokaharrastajien keskuudessa supersuosittuja, mutta nyt toivotaan koko kansan löytävän nämä herkut. Juurikkaat valloittavat makunsa, ravintoarvonsa ja monikäyttöisyytensä puolesta. Mitättömän pienen hiilijalanjälkensä takia juurikkaat ovat ympäristöystävällinen valinta.
Ammattiviljelijöiden mukaan juurikkaat ovat kasvaneet tänä vuonna hyvin. Touko-kesäkuun vaihteessa esiintyi tuholaisia, jotka harvensivat satoa ja paikoitellen kuivuus lisäsi työmäärää, mutta muutoin juurikkaille kesä on ollut suotuisa. Pimenevät yöt lisäävät täyteläisyyttä juurikkaiden makuun.
Juurikkaiden kokkaus on helppoa
Juurikkaita on helppo paahtaa uunissa lohkoina, joihin kannattaa jättää kuori paikoilleen. Vain tilkka öljyä, suolaa ja pippuria sekä rosmariinia tai timjamia käännellään lohkojen joukkoon leivinpaperin päälle pellillä. 200-asteisessa uunissa juurikaslohkot kypsyvät 20 - 30 minuutissa. Maustettu ranskankerma sopii kastikkeeksi. Nippupunajuuria voi myös keittää ja herkutella niillä sitruunavoin kanssa.
Moniin klassikkoruokiin kuuluu punajuuri. Tällaisia ovat punajuurisosekeitto, borssi, lindströminpihvit, rosolli ja punajuuririsotto tai -ohratto. Uutta ruokafilosofiaa on se, että kasvi käytetään mahdollisimman tarkasti kokonaan ”lehdestä juureen”. Nuorten juurikkaiden lehtiruodit voi kypsentää ja nauttia parsan tapaan. Nuoret lehdet voi käyttää pinaatin tavoin. Punajuuren versoja ja pieniä lehtiä myös viljellään syötäviksi.
Ravintoarvo hyvä
Juurikkaiden energiapitoisuus on suunnilleen samaa luokkaa kuin porkkanan. Vitamiineja niistä saa hyvin: beetakaroteenia, C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja, joista etenkin folaattia löytyy runsaasti. Juurikkaiden kuitu on hyväksi elimistölle, ja värit kertovat bioaktiivisista aineista. Punajuuren väriaine betalaiini on antioksidantti eli se toimii elimistön suoja-aineena. Raakana punajuuri voi aiheuttaa vatsavaivoja, joten punajuuret on syytä aina kypsentää.
Lisätietoja:
kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, puh. 0400 544 728
Tietopaketti juurikkaista
Juurikaskuvat
https://www.kasvikset.fi/kuvagalleria/tuotekuvat/image/693-punajuuret#fwgallerytop
Mehevä punajuurigratiini
https://www.kasvikset.fi/kuvagalleria/ruokakuvat/image/694-punajuurigratiini#fwgallerytop
http://rouvakasvis.blogspot.com/2018/11/juurekset-joulukauden-kasviksia.html
Keltajuuri-linssi-juustosalaatti
http://rouvakasvis.blogspot.com/2016/09/keltajuurta-syyssalaattiin.html
Raitajuurta carpaccion tapaan
http://rouvakasvis.blogspot.com/2016/09/raitajuurta-carpaccion-tapaan.html
Punajuurisosekeitto ja piparjuurismetana
https://www.kasvikset.fi/kuvagalleria/ruokakuvat/image/695-punajuurisosekeitto#fwgallerytop
Punajuurisosekeitto, piparjuurismetana (ohje: Pirjo Toikkanen)
500 g punajuuria
2 perunaa tai 1–2 palsternakka
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
pala (peukalonpään kokoinen) tuoretta inkivääriä
1–2 rkl rypsiöljyä
1–1 ¼ l kasvislientä
2 rkl limetin, sitruunan tai appelsiinin mehua
¼– ½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Lisäksi:
1 tlk (120 g) smetanaa (tai ranskankermaa/paksua jogurttia)
noin 1 rkl raastettua piparjuurta
auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä tai pähkinöitä
Kuori punajuuret, perunat tai palsternakka, sipulit ja valkosipulinkynnet sekä pala inkivääriä. Paloittele ainekset. Tuoreen valkosipulin ja inkiväärin voit raastaa.
Kuumenna kattilassa öljy ja kuumenna aineksia sekoitellen. Lisää kasvisliemi. Keitä kannen alla 45–55 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimen avulla.
Mausta keitto sitrusmehulla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
Mausta smetana, ranskankerma tai jogurtti piparjuuriraasteella. Tarjoa keiton lisänä myös siemeniä tai pähkinöitä, jotka voit paahtaa kuumassa pannussa, jotta niiden aromit tulevat esiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme