Suomen audiovisuaalinen ala sai ensimmäisen eko-oppaansa
Eilen julkistettu Ekosetti – opas ekologisesti kestävämpään audiovisuaaliseen tuotantoon on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Opas on suunnattu laajasti kotimaisen audiovisuaalisen alan toimijoille ja sidosryhmille: mainonnan, elokuvien ja tv-ohjelmien tuottajille ja studioille, kalustovuokraamoille, työntekijöille, tilaajille, rahoittajille ja yhteistyökumppaneille.
”Opas tarjoaa tietoa ja pyrkii inspiroimaan tekijöitä kehittämään toimintaansa ja samalla koko alaa ympäristövastuullisempaan suuntaan. Tavoitteena on tuoda kestävyys mukaan kaikkeen päätöksentekoon ja käytännön työhön”, kertoo oppaan tekijä, av-tuotannon freelancer ja tohtorikoulutettava Kaisa Astikainen Aalto-yliopistosta.
Eko-opas tarjoaa käytännöllisiä neuvoja ja vinkkejä tuotannon eri osa-alueille, kuten tuotannon johtoon, käsikirjoitusvaiheeseen, jätehuoltoon, energiankäyttöön, matkustamiseen ja logistiikkaan. Ennakkosuunnittelun merkitystä korostetaan.
Oppaan ovat koonneet Kaisa Astikainen ja tv-alalla työskentelevä, ympäristösuunnittelijaksi opiskeleva Anne Puolanne. Oppaan hankekumppaneita ja rahoittajia ovat Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Audiovisual Producers Finland APFI ry sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos ja Insinööritieteiden korkeakoulun rakennetun ympäristön laitos. Opas on toteutettu osana Aalto-yliopiston monialaista Sustainability in filmmaking (SUFI) -hanketta.
Kestävä tuotanto on kilpailuvaltti
Oppaan tekijät korostavat, että alan on tärkeää olla mukana yhteiskunnallisessa ja globaalissa ilmastotietoisessa kehityksessä.
"Av-alan kansainvälistyessä ja tuotantokokojen kasvaessa on entistä tärkeämpää, että toiminnalle asetetaan myös ekologisia reunaehtoja. Kestävä tuotanto voi olla myös kilpailuvaltti, se voi kasvattaa projektin merkityksellisyyttä esimerkiksi työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden silmissä. Ja voihan olla, että kestävyydestä tulee rahoituksen saamisen ehto myös meillä Suomessa", toteaa Astikainen.
Tekijöiden mukaan suomalaisessa tuotannossa tehdään jo monia asioita oikean suuntaisesti.
“Tarvitaan kuitenkin lisäksi työkaluja, koulutusta sekä alan yhteistä järjestäytymistä. Toki tarvitaan myös resursseja, mutta ennen kaikkea on kyse siitä, miten voidaan omaksua uusi, vastuullisempi toimintakulttuuri”, korostaa Puolanne.
Alussa Ekosetti.fi on yksinkertainen verkko-opas, mutta tavoitteena on, että siihen voidaan jatkossa räätälöidä työkaluja, kuten hiilijalanjälkilaskuri ja muita seurantatyökaluja.
Lisätietoja:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa Astikainen
p. 040 7203 682
kaisa.astikainen@aalto.fi
Anne Puolanne
anne.puolanne@gmail.com
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tähtitieteilijät kuvasivat maailmankaikkeuden varhaisimpia galakseja29.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
James Webb -avaruusteleskoopin tuoreet kuvat tarjoavat tutkijoille ainutlaatuisen näkymän galaksien kehitykseen siitä lähtien, kun maailmankaikkeus oli alle miljardin vuoden ikäinen.
Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen23.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.
Tuore tutkimus kertoo Dark Souls -pelin tukevan pelaajia mielenterveyden haasteissa22.4.2025 11:10:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, kuinka Dark Souls -pelin pelaajat kokivat pelaamisen vaikuttavan myönteisesti mielenterveyteensä ja auttavan heitä kohtaamaan henkilökohtaisia haasteitaan.
Tekoälyn luovuus on katsojan silmässä8.4.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että arvotamme luovuutta sen mukaan, kuinka suuren osan luovasta toiminnasta pääsemme näkemään.
Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme