Valaistussuunnittelun koulutus käynnistyy Suomessa

Syyskuun alussa käynnistynyt OSAaValo – Valaistusosaaminen pohjoisen vetovoimana -hanke pyrkii omalta osaltaan korjaamaan puutetta. Hankkeen yhtenä päätavoitteena on kehittää ja käynnistää valaistussuunnittelun täydennyskoulutus Oulun yliopistossa ja Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Osaamiselle on tarvetta, sillä valaistusteknologia on kehittynyt viime vuosina nopeasti. Hyvin suunniteltu valaistus voi auttaa jopa hillitsemään ilmastonmuutosta.
”Koulutuksessa perehdytään esimerkiksi energiaa säästäviin älyvalaistusratkaisuihin, jotka pienentävät valaistuksen hiilijalanjälkeä ja vähentävät valosaastetta”, hanketta johtava tutkijatohtori Henrika Pihlajaniemi Oulun yliopistosta kertoo.
Samalla ympäristö muuttuu viihtyisämmäksi: ”Valaistuksen vaikutus ympäristön laatuun ja hyvinvointiin erityisesti pohjoisessa ymmärretään aikaisempaa paremmin”, Pihlajaniemi sanoo.
Hankkeessa suunniteltavassa valaistuskoulutuksessa, jonka laajuus on 60 opintopistettä, syvennytään sekä ulko- että sisävalaistuksen suunnitteluun.
Opinnot sopivat kaikille, jotka tarvitsevat työssään valaistussuunnittelun ammattitaitoa tai haluavat laajentaa ja päivittää osaamistaan, esimerkiksi rakennetun ympäristön suunnittelun parissa työskenteleville tai luovilla aloilla toimiville.
Täydessä laajuudessaan koulutus käynnistyy syksyllä 2020. Ensimmäinen sisävalaistukseen keskittyvä pilottiopintojakso järjestetään jo keväällä 2020. Haku opintojaksolle on käynnissä ja opinnot alkavat tammikuussa. Lisätietoja ja haku:
Oulu (https://www.oulu.fi/arkkitehtuuri/node/193075)
Kuopio (https://www.lyyti.fi/p/Sisatilojen_valaistus_10_op_5071)
Koulutukselle on kysyntää
Viime syksynä yli kolmellesadalle suunnittelualan ammattilaisille ja valaistuksen tilaajatahoille tehdyssä maanlaajuisessa ennakkokyselyssä yli puolet (58 %) kertoi olevansa kiinnostunut koulutuksesta ja joka viides (23 %) oli ”ehkä kiinnostunut”.
Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä arkkitehtuuri- ja kaupunkivalaistus on ollut osana arkkitehtien perusopetusta ainoana kouluna Suomessa vuodesta 2003 lähtien. Yksikkö tekee myös laajaa valaistusalan tutkimusta. Savonia-ammattikorkeakoulusta puolestaan valmistuu rakennusarkkitehteja, sisustussuunnittelijoita, muotoilijoita ja sähköinsinöörejä, jotka ovat potentiaalisia valaistuskoulutukseen osallistujia.
”Toivomme, että opiskelijat ovat lähtöisin eri taustoista. Näin he voivat oppia myös toistensa osaamisesta ja kokemuksista”, Savonia-ammattikorkeakoulun hankevastaava Sari Turpeinen kuvaa.
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joka sisältää lähiopetusjaksoja työpajoineen, itsenäistä opiskelua ja etäopetusta verkkoympäristössä, vertaisryhmätyöskentelyä sekä yksilö- ja ryhmätehtäviä. Koulutuksessa tutustutaan konkreettisesti eri valonlähteiden ja valaisutapojen mahdollisuuksiin myös valoinstallaatioita suunnittelemalla ja rakentamalla.
Valosta voimaa maakuntiin
Valaistussuunnittelun koulutuksen käynnistäminen on osa Oulun yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistä, kolmivuotista OSAaValo-, Valaistusosaaminen pohjoisen vetovoimana -hanketta, joka pyrkii kehittämään valaistusosaamista ja -kulttuuria Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.
Hankkeen tavoitteena on koulutuksen ohella myös tukea ja vahvistaa valaistusosaamisella osallistujakaupunkien elinvoimaisuutta, vetovoimaa ja yritystoimintaa kehittämällä liiketoimintamalleja sekä valoon liittyvää tapahtumatarjontaa ja pimeän ajan kaupunkiympäristöä.
Näihin tavoitteisiin liittyen järjestetään työpajoja osallistujakaupungeissa (Oulu, Kuopio, Raahe ja Nivala) sekä kaupunkiorganisaatioille että valaistus-, tapahtuma- ja matkailualan yrityksille. Ensimmäinen kaupunkivalaistuksen työpaja järjestetään jo marraskuussa Oulussa, jolloin toteutetaan myös valoteos osana kansainvälistä Oulun LUCI City Under Microscope -tapahtumaa (https://www.luciassociation.org/cm-oulu-programme/) ja Lumo-valofestivaalia (https://www.ouka.fi/lumo).
Savonia-ammattikorkeakoulu tuo hankkeeseen osaamista muun muassa liiketoimintamallien kehittämisestä ja palvelumuotoilusta. Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä taas on pitkään tutkittu valaistusta eri näkökulmista, aiheina muun muassa kaupunkivalaistus, älykäs ja mukautuva valaistus sekä valaistuksen ja hyvinvoinnin yhteydet oppimis- ja työympäristöissä.
Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamalle OSAaValo-hankkeelle (2019–2022) tuen ovat myöntäneet Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Savon ELY-keskukset. Muita rahoittajia ovat osallistujakaupungit ja valaistusalan yritykset.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Henrika Pihlajaniemi, OSAaValo-hankkeen vastuullinen johtaja, Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö, puh. 040 708 9865, sähköposti: Henrika.Pihlajaniemi@oulu.fi
Koulutussuunnittelija Sari Turpeinen, OSAaValo-hankkeen Savonian hankevastaava, Savonia-ammattikorkeakoulu, puh. 044 785 5621, sähköposti: Sari.Turpeinen@savonia.fi
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme