Kokemattomuus näkyy moottoripyörävahingoissa – keväällä kokenutkin kuski kaipaa treenausta
Keväällä yllättäviä tilanteita moottoripyöräilijälle voivat aiheuttaa routavauriot, hiekoitussora ja autoilijat, jotka eivät talven jäljiltä ole tottuneet motoristeihin liikenteessä. Lisäksi kokenutkin motoristi voi olla hieman ruosteessa, jos pitkän ajamattoman kauden jälkeen lähtee suoraan vauhdilla liikenteeseen. Tyypillisessä kevätonnettomuudessa moottoripyöräilijä ajaa mutkaan, jossa tien päällä oleva irtosora aiheuttaa kaatumisen.
– Kannattaa tarvittaessa ottaa alkuun muutama ajotunti tai vähintään treenata pyörän hallintaa muuten rauhallisessa paikassa. On myös hyvä kiinnittää normaalia enemmän huomiota ennakoivaan ajotapaan ja ajolinjoihin erityisesti risteysalueilla, muistuttaa vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.
Ifin vahinkotilastojen mukaan moottoripyöräilijöitä loukkaantuu eniten touko–heinäkuussa eli niinä kuukausina, kun liikenteessä on eniten motoristeja. Viikonloppuvapaat näkyvät vahinkotilastoissa: lauantaisin motoristeille sattuu selvästi muita päiviä enemmän onnettomuuksia.
Onnettomuusriski vahvasti sidoksissa motoristin ajokokemukseen
Lukumääräisesti eniten moottoripyöräonnettomuuksia sattuu Ifin tilastojen mukaan 50–59-vuotiaille miehille. Toiseksi eniten loukkaantumisia sattuu 40–49-vuotiaille miesmotoristeille. Motoristi murtaa onnettomuudessa useimmin polvensa, ranteensa tai jalkateränsä luita.
– Tyypilliset motoristit ovat yli 40-vuotiaita miehiä, joten on loogista, että heille myös sattuu määrällisesti eniten onnettomuuksia. Todellisuudessa onnettomuusriski on enemmän sidoksissa motoristin ajokokemukseen kuin ikään. Eniten vahinkoja sattuu tyypillisesti niille motoristeille, joilla on vähän ajokokemusta ja jotka ajavat suuritehoisilla moottoripyörillä, Jari Pekka Koskela kertoo.
Kokonaisuutena liikenteessä loukkaantuneiden moottoripyöräilijöiden määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena viime vuosina.
– Asenne vaikuttaa turvallisuuteen paljon, eli turhaa riskinottoa kannattaa välttää. Kaikkiin liikkumismuotoihin sisältyy omat riskinsä, mutta ajoneuvosta riippumatta tärkeintä on ajaa siten, että omalla toiminnallaan aiheuttaa mahdollisimman vähän ongelmia itselle tai muille tiellä liikkujille. Ja tietenkin olennaista on myös nauttia ajamisesta, Koskela muistuttaa.
Muista nämä moottoripyöräkauden alussa:
- Ilmoita moottoripyörän liikennekäyttöönotosta vakuutusyhtiöön, jos moottoripyörässäsi on seisonta-ajallinen vakuutus.
- Käy pyöräsi huolellisesti läpi. Tarkista erityisesti renkaiden kunto ja paineet, valot, vilkut sekä jarrujen toiminta.
- Aloita ajokausi maltillisesti ja testaa samalla, että pyöräsi toimii kuten pitääkin. Ota tarvittaessa muutama ajotunti, jotta saat jälleen tuntuman pyörääsi.
- Huomioi teiden kunto ajovauhdissasi. Keväällä riskejä lisäävät teiden epätasainen sulaminen ja jäätyminen, routavauriot, hiekoitussora ja kylmä asfaltti.
- Autoilijat eivät talven jälkeen ole tottuneet moottoripyöräilijöihin, joten älä luota, että sinut heti huomataan.
- Kirkkaanvärinen tai vaalea kypärä ja ajovarustus parantavat turvallisuutta. Tarkista keväällä myös ajovarusteet ja uusi tarvittaessa esimerkiksi pahoin naarmuilla oleva visiiri.
Lisätietoja:
Jari Pekka Koskela, If, vahingontorjuntapäällikkö, p. 010 514 1883, jari.pekka.koskela@if.fi
Ifin tilastot liikenneonnettomuuksista moottoripyörällä
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Pohjoismainen tutkimus: Suomessa stressataan eniten, mutta lyhytaikaisesti5.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Henkilökohtaiset ongelmat, työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä taloushuolet ovat suomalaisten suurimmat stressitekijät. Eläkeläisistä peräti 10 prosenttia ilmoittaa geopolitiikan pääasialliseksi stressinaiheuttajaksi.
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme