Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.

Vuonna 2024 sähköiset kulkuneuvot tulivat liikennevakuutuksen piiriin, ja If on sen jälkeen vakuuttanut tuhansia yksityiskäytössä olevia laitteita.
– Suurin osa vakuutuksista on ostettu verkkokaupan kautta. Helppo saatavuus on selvästi kiinnostanut asiakkaita. Lisäksi 30 prosenttia on ottanut liikennevakuutuksen lisäksi myös kaskovakuutuksen, mikä kertoo halusta suojata oma kulkuneuvo laajemmin, sanoo Ifin ajoneuvovakuutusten vakuutuspäällikkö Johanna Johansson.
Varkaus on yleisin vahinko
Ifin vakuuttamista laitteista sähköskootterit ovat suosituimpia, ja ne näkyvät myös vahinkotilastoissa eniten liikennevakuutuksesta korvattuina tapauksina.
Tilastojen mukaan turvallisimpia ovat senioriskootterit, joille sattuu suhteessa vähiten vahinkoja. Kaikille sähköisille kulkuneuvoille yleisin vahinko on kuitenkin varkaus.
– Kun laitteella liikkuu, on tärkeää pysäköidä turvallisesti ja käyttää asianmukaista lukitusta, Johansson muistuttaa.
Kaatumiset aiheuttavat henkilövahinkoja
Toiseksi yleisimpiä ovat henkilövahingot. Ifin tilastojen mukaan suurin osa niistä johtuu kaatumisista, jotka aiheuttavat tyypillisesti ruhjeita tai murtumia. Törmäykset muihin ajoneuvoihin tai jalankulkijoihin ovat harvinaisempia.
– Laitteille itselleen sattuu vahinkoja yllättävän vähän. Esimerkiksi ilkivaltaa tai palovahinkoja on raportoitu meille vain vähän, Johansson kertoo.
Vakavimmat vahingot sattuvat sähköpotkulaudoilla. Yksityishenkilöiden sähköpotkulautoja kuitenkin vakuutetaan harvemmin, sillä monet jäävät vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle tai ovat vuokrakäytössä.
Oma laite on tuttu ja turvallinen
Ifin kokemuksen mukaan yksityishenkilöt ajavat omistamillaan laitteilla vastuullisesti.
– Oma laite on tuttu ja sitä osataan käsitellä. Julkisessa keskustelussa esillä olevat onnettomuudet ja häiriöt liittyvät usein vuokrattaviin sähköpotkulautoihin, jotka kuuluvat vuokrayritysten omiin vakuutuksiin, Johansson selittää.
Hän painottaa myös kypärän merkitystä:
– Kypärän käyttöä ei voi vähätellä. Monessa tapauksessa kuljettaja olisi selvinnyt pienemmillä vammoilla, jos hänellä olisi ollut kypärä päässä.
Vinkit turvalliseen liikkumiseen:
- Käytä kypärää ja valoja, jotta näyt ja pysyt turvassa.
- Noudata liikennesääntöjä ja huomioi muut liikkujat, erityisesti vilkkailla alueilla.
- Älä aja, jos olet nauttinut alkoholia.
- Lukitse kulkuneuvosi aina, kun se ei ole käytössä – näin ehkäiset varkauksia.
- Huolla kulkuneuvosi säännöllisesti varmistaaksesi sen turvallisuuden ja toimivuuden.
- Tarkista vakuutustarpeesi - Ifin nopea testi auttaa selvittämään, tarvitsetko vakuutuksen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna NikkariHead of Press
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiIf vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 7 900 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Vesijettien määrä kasvaa – muista turvallisuus ja toisten huomioiminen26.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Vesijetin kolarointii johtaa yllättävän usein kulkuvälineen lunastukseen laajojen vaurioiden takia, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Turvallisesti löylyyn juhannuksena - saunassa sattuu valtaosa palovammoista17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Saunat lämpenevät pian taas keskikesän juhlan kunniaksi ja tänä vuonna taustalla soi monella varmasti KAJ:n euroviisuhitti ”Bara bada bastu”. Saunaa ylistävä kappale muistuttaa osuvasti, että löylyistä kuuluu nauttia. Rentoutuessakin on tärkeä pitää mielessä turvallisuus, sillä sauna on keittiön ohella yksi yleisimmistä palovahinkojen syntypaikoista.
Kyselytutkimus: Suomessa jäädään herkemmin sairauslomalle kuin muissa Pohjoismaissa12.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Ifin Nordic Health Report -tutkimuksesta selviää, että suomalaisista vain joka kymmenes menee työpaikalle, jos tuntee itsensä sairaaksi. Norjassa työpaikalle menee joka kolmas ja Ruotsissakin melkein joka viides.
Kyselytutkimus: Nuoret naiset stressaavat säännöllisesti lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet2.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ifin tuoreesta Nordic Health Report -terveystutkimuksesta selviää, että säännöllinen stressi on yleistä nuorissa aikuisissa. Erityisesti nuoret naiset kokevat säännöllistä stressiä selvästi muuta väestöä useammin, ja psyykkinen kuormitus vaikuttaa vahvasti myös heidän työkykyynsä.
Jopa 200 000 euroa ylimääräistä korvausta kestävistä valinnoista vahingonkorjauksessa – If lanseerasi ainutlaatuisen konseptin Suomessa27.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
If toi yritysasiakkaille suunnatun vastuullinen rakennus -palvelun Suomeen viime viikolla. Sen tarkoituksena on tukea vastuullista korjausrakentamista suurvahingon jälkeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme