Kysely: Joka kolmas pienen lapsen vanhempi pelkää terveyspalvelujen saatavuuden heikkenevän
Lähes joka kolmas alle 12-vuotiaiden lasten vanhemmista uskoo, että hoitoon pääsy vaikeutuu sote-uudistuksen myötä. Vain joka kymmenes uskoo hoitoon pääsyn helpottumiseen. Kriittisimpiä palvelujen saatavuuden muutosta kohtaan ollaan maaseudulla ja pienissä kunnissa sekä alueista Itä- ja Pohjois-Suomessa. Myönteisimmin muutosta arvioidaan pääkaupunkiseudulla, mutta sielläkin kriittisiä on selvästi enemmän kuin hoitoon pääsyn helpottumiseen uskovia.
Tiedot käyvät ilmi Ifin toteuttamasta tuoreesta kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin alle 12-vuotiaiden lasten vanhempien kokemuksia lasten sairastamisesta ja terveyspalveluista*.
– Lapsiperheiden kriittisyys terveyspalvelujen saatavuuden kehitystä kohtaan on yllättävänkin voimakasta. Toisaalta sote-uudistuksen ympärillä käyty värikäs keskustelu ja se, että uudistuksessa on edelleen määrittämättä keskeisiä asioita, on varmasti lisännyt monien epävarmuutta. Kuvaavaa on, että lähes joka kolmas ei osannut ottaa aiheeseen kantaa ollenkaan, arvioi henkilövakuutuksista Ifissä vastaava johtaja Tero Hoikkala.
Pk-seudulla yksityinen on useimmin pääsääntöinen hoitopaikka
Joka toinen vanhempi kertoo käyttävänsä lastaan pääasiassa julkisella palveluntarjoajalla, joka neljäs puolestaan pääasiassa yksityisellä. Yksityisen osuus nousee asuinpaikkakunnan koon kasvaessa. Pääkaupunkiseudulla yksityinen onkin suosituin pääsääntöinen hoitopaikka.
Puolella alle 12-vuotiaista lapsista on sairaudet ja tapaturmat kattava sairausvakuutus ja lisäksi 15 prosentilla pelkkä tapaturmavakuutus. Vakuuttamisessa on alueellisia eroja: Uudellamaalla sairausvakuutus on 51 prosentilla, Pohjois- ja Itä-Suomessa 36 prosentilla lapsista. Joka toinen on ottanut vakuutuksen jo ennen lapsen syntymää.
– Ifin tilastot tukevat tulosta: kiinnostus lapsen vakuuttamiseen on toistaiseksi jatkuvasti lisääntynyt, kommentoi Tero Hoikkala.
Vakuutuksella varaudutaan vakavaan sairauteen
Vakuutus otetaan lapselle useimmiten siksi, että halutaan varmistaa helppo ja nopea pääsy lääkärille sekä varautua lapsen vakavaan sairastumiseen tai onnettomuuteen, käy ilmi tutkimuksesta. Vaivaton lääkärille pääsy korostuu erityisesti alle 2-vuotiaiden lasten vanhemmilla.
If lanseerasi tammikuussa uuden lapsivakuutuksen, jossa on huomioitu lapsiperheiden muuttuvat tarpeet: pääsy jonottamatta haluamaansa hoitopaikkaan, arjen tueksi ympärivuorokautinen terveysneuvonta puhelimitse ja verkossa sekä turva vakavan sairauden varalle. Uutena vakuutus tarjoaa raskausaikana otettuna turvaa myös äidille korvaamalla äidin ja vauvan pidempää sairaalahoitoa sekä vauvan synnynnäisiä terveysongelmia.
– Tutkimuksen mukaan lapsiperheiden selvästi yleisin huolenaihe on raha-asiat. Eniten raha huolettaa alle 2-vuotiaiden lasten vanhempia. Lapsen vakava sairaus tai loukkaantuminen kuormittaa perhettä monin tavoin, joten uusi vakuutus auttaa tällaisessa tilanteessa korvaamaan myös esimerkiksi töistä poissaolon vuoksi pienentyneitä tuloja, Tero Hoikkala kertoo.
Terveyspalveluihin tulevia muutoksia on Ifin lapsivakuutuksessa huomioitu joustavalla omavastuulla, jota on mahdollista muuttaa myöhemmin vakuutuksen ottamisen jälkeen.
– Vakuutuksen voi räätälöidä oman paikkakunnan terveyspalvelujen tilanteen mukaan. Jos julkinen puoli toimii hyvin ja haluaa varautua vakuutuksella vain isompiin hoitokuluihin, voi vakuutukseen ottaa isomman omavastuun, joka laskee vakuutuksen hintaa, Hoikkala kuvaa.
*Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 755 vanhempaa, joilla on 0–12-vuotiaita lapsia. Ifin teettämän tutkimuksen toteutti YouGov Finland joulukuussa 2017. Kokonaistuloksissa keskimääräinen luottamusväli on noin ± 3,2 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).
Lisätietoja:
Tero Hoikkala, If, johtaja, henkilövakuutukset, p. 010 514 1499, tero.hoikkala@if.fi
Outi Kärkkäinen, If, viestintäpäällikkö, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ajatko sähkö- vai bensa-autolla? Kesän tyypillisimmät vahingot ovat samat1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
If kartoitti kesäkuukausien yleisimmät vahingot. Kolmen tyypillisimmän lisäksi esimerkiksi ilkivalta lisääntyy kesällä selvästi.
Vesijettien määrä kasvaa – muista turvallisuus ja toisten huomioiminen26.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Vesijetin kolarointii johtaa yllättävän usein kulkuvälineen lunastukseen laajojen vaurioiden takia, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Turvallisesti löylyyn juhannuksena - saunassa sattuu valtaosa palovammoista17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Saunat lämpenevät pian taas keskikesän juhlan kunniaksi ja tänä vuonna taustalla soi monella varmasti KAJ:n euroviisuhitti ”Bara bada bastu”. Saunaa ylistävä kappale muistuttaa osuvasti, että löylyistä kuuluu nauttia. Rentoutuessakin on tärkeä pitää mielessä turvallisuus, sillä sauna on keittiön ohella yksi yleisimmistä palovahinkojen syntypaikoista.
Kyselytutkimus: Suomessa jäädään herkemmin sairauslomalle kuin muissa Pohjoismaissa12.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Ifin Nordic Health Report -tutkimuksesta selviää, että suomalaisista vain joka kymmenes menee työpaikalle, jos tuntee itsensä sairaaksi. Norjassa työpaikalle menee joka kolmas ja Ruotsissakin melkein joka viides.
Kyselytutkimus: Nuoret naiset stressaavat säännöllisesti lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet2.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ifin tuoreesta Nordic Health Report -terveystutkimuksesta selviää, että säännöllinen stressi on yleistä nuorissa aikuisissa. Erityisesti nuoret naiset kokevat säännöllistä stressiä selvästi muuta väestöä useammin, ja psyykkinen kuormitus vaikuttaa vahvasti myös heidän työkykyynsä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme