Suojaa koti ennen joululomalle lähtöä
Suomessa tehdään tuhansia asuntomurtoja vuosittain, ja erityisen houkuttelevia varkaille ovat loma-ajat, jolloin asuntoja on paljon tyhjillään. Tämä näkyy myös vahinkotilastoissa.
– Jos haluat kertoa lomamatkastasi sosiaalisessa mediassa, muista, että tieto tyhjästä asunnosta voi joutua myös vääriin korviin. Hoida vähintään some-tiliesi yksityisyysasetukset kuntoon, muistuttaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.
– Suomessa törmättiin muutama vuosi sitten tapauksiin, joissa rikolliset keräsivät lentokentän autoparkista rekisterinumeroita ja niiden avulla tietoa auton omistajista. Sen jälkeen lomamatkalla olevien asuntoihin murtauduttiin. Jos haluaa varmistaa, että osoitetiedot eivät päädy auton rekisteritietojen kautta vääriin käsiin, niihin voi asettaa tietojenluovutuskiellon.
Pidä koti asutun näköisenä
Asuntomurtoja tehdään Suomessa kaikkina vuorokauden aikoina. Kerrostaloasuntoihin murtaudutaan useimmin etuoven kautta sorkkaraudan, ruuvimeisselin tai muun työkalun avulla. Omakotitaloihin tunkeudutaan tyypillisesti takaovesta tai terassin ovesta, jossa lukitus on usein etuovea heikompi.
– Tehokkain tapa estää murto on huolehtia kodin lukitus kuntoon. Parhaatkaan lukot etuovessa eivät auta, jos lapsikin osaa kiertää terassioven lukituksen. Jos et ole varma, missä kaikki kodin avaimet ovat, vaihda lukot, Virtanen neuvoo.
– Reissuun lähtiessä murron riskiä pienentää tekemällä kodista asutun näköisen eli esimerkiksi laittamalla muutaman valaisimen syttymään ajastimella. Tuttua naapuria kannattaa pyytää pitämään kotia silmällä sekä tyhjentämään postilaatikko ja tekemään tarvittaessa lumitöitä.
Kotivakuutus korvaa kotoa varastettuja tavaroita, mutta murron aiheuttamaa turvattomuuden tunnetta ei mikään vakuutus kata. Siksi kodin suojaamiseen kannattaa panostaa.
Näin lisäät kotisi turvallisuutta ennen lomalle lähtöä:
- Käytä turvalukkoa. Turvalukitun oven murtamiseen tarvitaan äänekkäitä työvälineitä, jolloin murtautuja lähtee todennäköisemmin etsimään helpompaa kohdetta.
- Laita ovet takalukkoon. Kun murtautuja ei pääse poistumaan takalukitusta ovesta, hänen on poistuttava saaliinsa kanssa hankalampaa reittiä. Tällöin ainakin suurikokoiset tavarat jäävät todennäköisemmin asuntoon.
- Jos asut omakoti- tai rivitalossa, valaise piha hyvin. Hyödynnä ajastimella ja liiketunnistimella toimivia valaisimia. Myös liiketunnistimella toimiva kamera ja kameravalvonnasta kertova kyltti karkottavat varkaita.
- Pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko ja tekemään tarvittaessa lumityöt, niin koti näyttää asutulta. Pyydä naapureita myös jututtamaan kodin läheisyydessä liikkuvia tuntemattomia kuljeskelijoita.
- Älä kerro sosiaalisessa mediassa tyhjästä kodistasi koko maailmalle, eli huolehdi vähintään some-tilien yksityisasetukset ajan tasalle.
- Lisäksi voit hankkia kotiisi hälytysjärjestelmän. Etenkin hälytyskeskukseen yhteydessä oleva murtohälytin suojaa kotia murroilta tehokkaasti. Jos koti on varustettu tällaisella hälytysjärjestelmällä, myös kotivakuutuksesta saa alennuksen.
Lisätietoja:
Juha T. Virtanen, korvauskeskusjohtaja, If, p. 010 514 5664, juha.t.virtanen@if.fi
Outi Kärkkäinen, viestintäpäällikkö, If, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi
Näin estät asuntomurrot
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Pohjoismainen tutkimus: Suomessa stressataan eniten, mutta lyhytaikaisesti5.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Henkilökohtaiset ongelmat, työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä taloushuolet ovat suomalaisten suurimmat stressitekijät. Eläkeläisistä peräti 10 prosenttia ilmoittaa geopolitiikan pääasialliseksi stressinaiheuttajaksi.
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme