Monen omakotitalossa muhii yllätys – säännöllinen tarkastus auttaa kunnossapidossa
If lanseerasi viime syyskuussa asiakkailleen uuden maksuttoman omakotitalojen kuntopalvelun, johon kuuluu rakennusalan ammattilaisen neljän vuoden välein tekemä talotarkastus sekä kunnossapidossa auttava puhelinneuvonta. Tarkoituksena on auttaa omakotitalossa asuvia pitämään huolta talostaan ja ennakoimaan tulevia remonttitarpeita.
Tehtyjen tarkastusten perusteella monen suomalaisen omakotitalossa muhii omistajansa tietämättä riski alkavalle vesivahingolle. Erityisesti vedeneristysten ja lattiakaivojen huolto koetaan usein haastavaksi.
– Olemme tehneet tähän mennessä talotarkastuksia jo tuhansissa suomalaiskodeissa. Omakotitaloista suurin osa on vähintään kohtuullisessa kunnossa. Yleisimmät tarkastuksissa löydetyt vahingot ovat erilaisia vuotoja, jotka liittyvät vesiputkistoihin tai vettä käyttäviin laitteisiin, kuten astianpesukoneeseen. Moni ongelma on saanut alkunsa myös lattiakaivosta, jota ei ole vaihdettu kylpyhuoneremontin yhteydessä, kertoo Ifin kumppanina talotarkastuksissa toimivan Anticimexin toimitusjohtaja Jussi Ylinen.
– Jokaisen omakotitaloasujan tulisi tietää, mitkä ovat oman talon riskipaikat, joita kannattaa seurata. Esimerkiksi salaojat on yleensä rakennettu asianmukaisesti, mutta niiden kunnon tarkastaminen unohtuu. Melko harva käy myöskään säännöllisesti talon yläpohjassa katsomassa, ovatko eristeet ja vesikatto kunnossa, muistuttaa Ifin omaisuusvakuutusten asiantuntija Johannes Pulkki.
Alle joka viidennellä talolleen huoltokirja
Moni omakotitaloasuja on melko huoleton. Ifin toteuttaman kyselytutkimuksen* mukaan harvemmalla kuin joka viidennellä on talolleen huoltokirja tai muu kunnossapitosuunnitelma.
– Säännöllisillä tarkastuksilla voi seurata talon ikääntymistä ja ennakoida ajoissa tulevia remonttitarpeita. Samalla ehkäistään isompien vahinkojen syntyminen. Esimerkiksi putkivuoto alkaa usein tihkuvuotona, joka ei heti tule esiin, mutta voi ajan mittaa aiheuttaa ison vahingon. Olemmekin saaneet asiakkailta palautetta, että talotarkastus on tuonut monelle mielenrauhan ja arvokkaita vinkkejä talon hoitoon, kertoo Ifin Johannes Pulkki.
Ifin asiakkailleen tarjoamassa tarkastuksessa käydään läpi esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen kunto sekä talon rakenteet ja tekniikka, kuten ilmanvaihto ja putkistot. Kunnon koti -nimellä kulkevan palvelun käyttö on asiakkaille täysin maksutonta. Talotarkastuksella ei ole vaikutusta vakuutusmaksuihin tai siihen, onko mahdollinen vahinko vakuutuksesta korvattava. Kuntopalveluun ovat oikeutettuja ne omakotiasujat, jotka ovat vakuuttaneet talonsa Ifin Laaja- tai LaajaPlus-turvatason kotivakuutuksella.
5 helppoa kodinhuolto- ja turvallisuusvinkkiä:
- Puhdista lattiakaivot kerran kuussa. Jos kaivo ei ole tiivis, se voi vuotaa rakenteisiin vähitellen ja johtaa pahimmillaan rakenteiden homehtumiseen.
- Testaa palovaroittimet kerran kuussa vaikka puhaltamalla tulitikku sammuksiin varoittimen alla. Jos palovaroitin ei reagoi, vaihda se uuteen.
- Jos talossa on jauhe- tai nestesammuttimia, käytä niitä huollossa kahden vuoden välein.
- Asenna sammutuspeite käytännölliseen paikkaan.
- Tarkasta salaojien toimintakunto tarkastuskaivoista parin vuoden välein. Jos salaojia ei ole tarkastettu milloinkaan, niiden toiminta kannattaa testata kuvauksen ja painehuuhtelun avulla. Jos salaoja tukkeutuu, pohjavesi voi nousta rakenteisiin ja kostuttaa rakenteet.
*Sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 769 omakotitalossa asuvaa suomalaista elokuussa 2016. Ifin teettämän kyselyn toteutti YouGov Finland. Lähtöotos muodostettiin suomalaisia edustavaksi iän, asuinpaikan ja sukupuolen suhteen.
Lisätietoja:
Johannes Pulkki, omaisuusvakuutusten asiantuntija, If, p. 010 514 5645, johannes.pulkki@if.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Pohjoismainen tutkimus: Suomessa stressataan eniten, mutta lyhytaikaisesti5.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Henkilökohtaiset ongelmat, työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä taloushuolet ovat suomalaisten suurimmat stressitekijät. Eläkeläisistä peräti 10 prosenttia ilmoittaa geopolitiikan pääasialliseksi stressinaiheuttajaksi.
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme