Kiiltomadoista löytyi uusia viruksia

Flavivirukset ovat niveljalkaisten viruksia, joista osa aiheuttaa ihmisille vaarallisia tauteja, kuten denguekuumetta, keltakuumetta, Zikavirustautia ja puutiaisaivotulehdusta. Suurin osa flaviviruksista on kuitenkin ihmiselle vaarattomia. Kaikkia löydettyjä viruksia oli kiiltomadoissa useampana vuonna, joten nämä virukset kuuluvat todennäköisesti kiiltomatojen perusmikrobiomiin eivätkä siten aiheuta niille normaalisti suurta haittaa.
Etukäteen tutkimuksessa oletettiin, että kiiltomadoilla voisi olla tavallista vähemmän viruksia, koska ne ovat tekemisissä toistensa kanssa melkeinpä ainoastaan parittelun aikana. Tutkimuksen tulos osoitti kuitenkin, että kiiltomadoilla on aivan tavallinen määrä viruksia (kuva 1).
Miten sitten kiiltomadot saavat viruksia? Ne syövät etanoita ja kotiloita, joten virukset ehkä siirtyvät ruuasta kiiltomatoihin tai sitten kiiltomatojen virukset infektoivat sukusoluja ja siirtyvät suoraan vanhemmilta uuteen yksilöön. Tutkimuksen tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että useimmat kiiltomadon virukset siirtyvät suoraan vanhemmilta jälkeläisiin. Se olisikin viruksilta erinomainen strategia silloin, kun isäntänä on epäsosiaalinen eläin ja leviäminen siten yksilöstä toiseen epävarmaa.
Kiiltomatojen kaikkein näkyvin ominaisuus on valontuotto. Se, vaikuttavatko virukset kiiltomatonaaraiden valon määrään tai koiraiden valon havaitsemiseen, jäi vielä selvittämättä. Muutamalla tutkittavalla koiraalla oli päässään erittäin korkeita virusmääriä (ts. melkein puolet pään RNA:sta oli peräisin viruksista), joten ainakin näillä koirailla virukset varmasti haittasivat naaraiden houkutusvalon havaitsemista.
Artikkeli:
Viljakainen, L., Borshagovski AM., Saarenpää S., Kaitala A., Jurvansuu J. Identification and characterisation of common glow-worm RNA viruses, Virus Genes 2019
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Jaana Jurvansuu, Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Jaana.Jurvansuu@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387 sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme