Jyväskylän korkeakoululiikunta täyttää 50 vuotta

Jyväskylän korkeakoululiikunta tarjoaa viikoittain noin 100 tuntia ryhmäliikuntaa ja palloiluja sekä lukukausittain 30 kurssia sekä noin 40 opintoihin liittyvän liikuntakurssin lajikokeilua. Vuosittain eri kursseilla ja tunneilla liikutetaan noin 5000 opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä. Korkeakoululiikunnan pian eläkkeelle jäävä liikuntapäällikkö Anneli Mörä-Leino kehuu toimintaa Suomen parhaaksi.
- Meillä on maan laajin ja monipuolisin korkeakoululiikunta. Yliopistossamme on jo varhain ymmärretty liikkumisen merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, Mörä-Leino sanoo.
Jyväskylän yliopiston yliopistoliikunta käynnistyi 1.4.1970, jolloin Antti Lehtinen palkattiin liikuntasihteeriksi. Yliopistoliikunnan tarkoituksena oli edistää ylipiston opiskelijoiden ja henkilöstön fyysistä kuntoa järjestämällä liikuntaa mahdollisimman monipuolisesti. Toiminta painottui aluksi aine- ja henkilöstöryhmien palloiluvuoroihin ja koko lukukauden kestäviin puulaakeihin.
1980-luvulla alussa pelattiin lentopalloa ja koripalloa sekä sählyä. Ulkona valtalajina oli jalkapallo. Naiset harrastivat jonkun verran voimistelua, mutta muiden lajien harrastajien määrä oli vähäinen. Ylioppilaskunnan kanssa järjestettiin valtavia opiskelijatapahtumia. 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla ryhmäliikunta laajeni Merja Kalajan ollessa liikuntasihteerinä.
Nykyisen liikuntapäällikkö Mörä-Leinon aikana kurssitoiminta on laajentunut edelleen ja mukaan on tullut entistä enemmän luonnossa liikkumista. Tarjontaan on lisätty myös kuntosalipalveluilta ja tapahtumia.
Vuonna 2013 ylipoistoliikunta alkoi tarjota ryhmäliikunta- ja palloilutunteja myös JAMKin henkilöstölle ja opiskelijoille. Humakin Jyväskylän toimipisteen opiskelijat ovat olleet mukana syksystä 2015. Tämän vuoksi yliopistoliikunnan nimi muutettiin Jyväskylän korkeakoululiikunnaksi syksyllä 2017.
Jyväskylän yliopisto panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin ja strategian keskiössä onkin osaava ja hyvinvoiva ihminen. Yliopistossa halutaan tukea kaikkia yhteisön jäseniä kiinnostumaan ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Tästä yhtenä osoituksena on henkilöstöetu, joka oikeuttaa kahden työtunnin käyttämiseen viikoittain.
- Yhteisöllisyys ja mahdollisuudet tutustua uusiin ihmisiin liikunnan merkeissä ovat meille tärkeitä asioita. Korkeakoululiikunta koetaan tärkeänä hyvinvointia lisäävänä palveluna ja sen merkitys yhteisölle on palautteiden perusteella tärkeää, kertoo yliopiston henkilöstöjohtaja Katja Sorri.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juhlaviikon tapahtumat: www.korkeakoululiikunta.fi/fi/yliopistoliikunta/tapahtumat
Liikuntapäällikkö Anneli Mörä-Leino, anneli.mora-leino@jyu.fi, 050 428 5270
Martta Walkertiedottaja
Puh:+358 40 8054717martta.a.walker@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme