Kutsu: Uni, zoonoosit ja tekoäly – terveys esillä Tiedekulmassa

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan uudet infektiotaudit ovat yksi ihmiskunnan merkittävimmistä haasteista.
– Maapalloistuminen lisää virusten vapaata liikkumista. Muutkin megatrendit tarjoavat viruksille uusia mahdollisuuksia, ja Suomella on oma erikoinen zoonoosipalettinsa, sanoo zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.
Vapalahti tutkii muun muassa puutiaisaivokuumetta, zikaa ja ebolaa sekä osin uusia viruksia, joita ei aiemmin ole kuvattu. Tiedekulman Zoonoosit-tapahtumassa 29.1. klo 17 hän puhuu otsikolla ”Megatrendit ja ötökkävirukset: Puutiaisaivokuume saapuu Helsinkiin?”
– Myyräkuume tarttuu hengittämällä Puumala-viruspitoista aerosolia, yleensä sisätiloissa, ja noin kolme kertaa todennäköisemmin tupakoitsijaan, Vapalahti vinkkaa.
Tiedekulman lavalle nousee myös zoonoottisen mikrobilääkeresistenssin apulaisprofessori Annamari Heikinheimo, joka vertaa mikrobilääkeresistenssiä hiljaiseen tsunamiin. Helsingin kaupunkirottaprojektia vetävä tutkijatohtori Tuomas Aivelo kertoo kekseliäistä loisista. Ylilääkäri Seppo Meri puhuu malarian kierron katkaisemisesta.
Zoonoosit Tiedekulmassa ke 29.1. klo 17. Lisätiedot puhujista ja aiheista: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/zoonoosit
Tiedekulman Helsinki Health Weekillä myös:
Ihmeellinen uni ti 28.1. klo 17.
Ihmisen uni, vasikan uni, masennuslääkkeet. Mitä unella tekee?
Lisätiedot puhujista ja aiheista: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ihmeellinen-uni
Terveys ja tekoäly to 30.1. klo 17.
Miten tekoälyä käytetään muun muassa syövän ja aivosairauksien tutkimuksessa ja hoidossa?
Lisätiedot puhujista ja aiheista: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/terveys-ja-tekoaly
Tunnista terveysriskit 4.2. klo 17.
Ajankohtaiset terveysriskit uusimman tutkimuksen valossa.
Lisätiedot puhujista ja aiheista: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/tunnista-terveysriskit
Lasten tiedekysymykset LIVE ke 5.2. klo 17.
Helsingin Sanomien suosikkipalsta Lasten tiedekysymykset saapuu yleisön eteen.
Lisätietoa: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ohjelma/lasten-tiedekysymykset-live-2020
Tasa-arvoisempaa terveyttä (ennakkoilmoittautuminen) to 6.2. klo 8.30.
Miten ratkaisemme terveyserot? Asiantuntijoiden esityksiä ja paneelikeskustelu.
Lisätietoa: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/tasa-arvoisempaa-terveytta
Helsinki Health Weekin tapahtumat ovat kaikille avoimia. Ne voi katsoa myös livestriiminä ja tallenteina osoitteessa: www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/katso-ja-kuuntele. Helsinki Health Weekin sisältöjä julkaistaan myös Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcasteina yleisimmissä podcast-sovelluksissa.
Seuraa Tiedekulmaa sosiaalisessa mediassa:
#tiedekulma #helsinkihealth
Lisätiedot:
Tuottaja Toni Rönni, puh. 050 326 8990, toni.ronni@helsinki.fi
******************************
Ystävällisin terveisin
Miia Soininen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
miia.soininen@helsinki.fi 050 478 2906
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme