Väitös 31.1.2020: Ensimmäinen suomalainen väitöstutkimus tukiperhetoiminnasta – ”Tuen tarkoituksena on kannatella perhettä” (Svenlin)

Tukiperhetoiminta on lastensuojelun tukitoimi, jossa lapsi viettää yleensä yhden viikonlopun kuukaudessa vapaaehtoisessa perheessä. Näin vanhemmat saavat pienen hengähdystauon ja omaa aikaa.
– Kyseessä on tukimuoto, jota monet perheet jonottavat, kertoo tukiperhetoimintaa väitöstutkimuksessaan tarkastellut Anu-Riina Svenlin.
Tukea tarjotaan Svenlinin mukaan hyvin erilaisissa elämäntilanteissa oleville perheille, ja parhaimmillaan se vastaa yhtä aikaa sekä vanhemman että lapsen perustarpeisiin.
Lasta tuetaan turvallisilla ihmissuhteilla
Väitöksessään Svenlin avaa tukiperhesuhteiden syntymekanismeja ja toimintaa ohjaavaa tietopohjaa. Tutkimuksessa hän haastatteli tukea saavia lapsia ja vanhempia, tukiperheitä sekä sosiaalityöntekijöitä.
– Tukiperheet edustavat usein negatiiviseksi värittyvän lastensuojelun positiivista puolta. Tukiperhe on hento toimenpide, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa muutosta, vaan kannatella perhettä ja tukea lastensuojelun työskentelyä perheen kanssa. Sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta tukiperhe vahvistaa myönteistä kehitystä perheen tilanteessa, Svenlin kuvaa tutkimuksensa tuloksia.
Toiminta tarjoaa arkeen sulautuvaa tukea, jota perheen on helppo vastaanottaa. Tavoitteena on tukea lapsen ikätasoista kehitystä tuomalla tämän elämään turvallisia ihmissuhteita.
– Tukiperheessä lapsi saa perheenjäsenen roolin ja erilaisia malleja. Lisäksi tukiperheen elinympäristö on osa lapsen saamaa tukea, sillä myös se tarjoaa virikkeitä ja aktivoi lasta. Oleellista on myös lasten keskinäinen toiminta ja heidän välilleen syntyvä suhde. Aina tämän merkitystä ei tunnisteta, Svenlin toteaa.
Tutkimus osoittaa, että tukiperhe voi tarjota vanhemmalle myös kasvatuskumppanin. Kumppanuuden toteutuminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvää: ratkaisevaa on, kuinka tukiperhe suhtautuu tuen tarjoamiseen lapsen vanhemmalle.
Toiminnan haasteet
Tukiperhetoiminta perustuu verkoston väliaikaiseen vahvistamiseen. Riskinä on se, että tukisuhde päätetään tunnistamatta syntyneiden ihmissuhteiden arvoa.
– Tämä on ongelmallista, koska lapsen ja vanhemman läheisverkosto on usein pysyvästi hauras. Toimintaa tulisikin kehittää siten, että se vahvistaa pysyvämmin perheen sosiaalista verkostoa, Svenlin sanoo.
VTM Anu-Riina Svenlinin sosiaalityön väitöskirjan "Kannatteleva ja jännitteinen tukiperhetoiminta. Lastensuojelun tukiperhetoiminnan käyttöteoria ja tukisuhteet" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Maritta Törrönen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Aila-Leena Matthies (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Aika: 31.1.2020 12:00 — 15:00
Paikka: Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Ulappa-sali
Lisätietoja
Anu-Riina Svenlin, anu-riina.svenlin@chydenius.fi, 040-1645463
Anu-Riina Svenlin on kirjoittanut ylioppilaaksi Vaasan Lyseon lukiosta vuonna 1995. Sosionomiksi hän valmistui Umeån yliopistosta vuonna 1999 ja valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2002. Svenlin on työskennellyt sosiaalityöntekijänä Helsingin kaupungilla vuosina 2000-2008 ja sosiaalityön yliopistonopettajana Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa vuodesta 2008. Lisäksi hän on toiminut järjestösihteerinä Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:ssä vuosina 2003-2004. Svenlinin tutkimus on saanut rahoitusta Keski-Pohjanmaan kulttuurirahastolta.
Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 180, 268 s., Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003; ISBN 978-951-39-8011-5 (PDF). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8011-5
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäharjoittelija Marke Rissanen, marke.s.k.rissanen@jyu.fi, 040 831 6228
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme