Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto tarjoaa terveydenhuollolle apua koronakriisissä

Jaa
Tiedekunnat antavat pyydettäessä testausapua, lainaavat laitteita, tiloja ja koulutettua henkilöstöä sekä jakavat asiantuntijatietoa. Yliopistolla on myös käynnissä useita koronavirukseen liittyviä tutkimuksia.

Helsingin yliopiston eri tiedekunnat ja yksiköt auttavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä ja yhteiskuntaa koronavirustilanteessa eri tavoin.

Yliopistolla on käynnissä useita koronavirukseen liittyviä tutkimuksia. Tutkimukset liittyvät esimerkiksi virustestauksen kapasiteetin kasvattamiseen, viruksen vasta-aineiden muodostumisen selvittämiseen ja lääkekehitykseen. Tietoa käynnissä olevasta tutkimuksesta löytyy esimerkiksi COVID-19-sivulta.

Lääketieteellinen tiedekunta ja HiLIFE Helsinki Institute of Life Science tarjoavat Meilahden kampukselta yliopiston tiloja ja laitteita Covid-19-testaukseen, jos HUS esittää pyynnön. Yhteisöt ovat toimittaneet HUSLABille koronavirustesteissä tarvittavia muoviosia.

Yliopiston palveluksessa olevien terveydenhuollon ammattilaisten on mahdollisuus ilmoittautua vapaaehtoisesti HUSin palvelukseen.

– Meilahdessa olemme tottuneet jatkuvaan yhteistyöhön HUSin kanssa niin tutkimuksen kuin koulutuksenkin saralla. Koronavirustilanteen takia yhteistyö on laajentunut koskemaan myös tilojen ja laboratoriovälineistön käyttöä, sanoo vararehtori Tom Böhling.

– Yhteistyö ei kuitenkaan rajoitu yksinomaan lääketieteelliseen tiedekuntaan. Sitä tehdään kaikilla kampuksilla erittäin aktiivisesti.

Eläinlääketieteellinen tiedekunta on nostanut tiettyjen laboratorioidensa valmiutta, ja sillä on tarvittaessa valmius käynnistää koronavirukseen liittyvää testausta. Patologian ja parasitologian diagnostiset palvelut ovat sopineet Ruokaviraston kanssa valmiudesta toimia tarttuvien eläintautien diagnostiikkareservinä tarvittaessa.

Eläinsairaala on koonnut valtakunnallisesti tietoja eläinklinikoilla käytössä olevista tehohoitolaitteista, jotka soveltuvat käyttöön ihmisten hoidossa. Myös maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa on kartoitettu sopivat laitteet sekä ne työntekijät, joilla on sairaanhoitajan tai laboratoriohoitajan koulutus.

Farmasian tiedekunnan opiskelijat jatkavat apteekkityöharjoitteluissa osana opintojaan, ja tiedekunta on toimittanut puhdistettua vettä Vantaan kaupungin vanhushuollon käsidesivalmistusta varten.

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan fysiikan osastolla tehdään koronavirukseen liittyviä materiaalitutkimuksia, kuten italialaisen lastensairaalan 3D-tulostamien suodatinmateriaalien karakterisointia ja rakennetutkimuksia mikrotomografialla. Tutkimus koskee akuuttia tilannetta ja auttaa suoraan kriisialueilla olevia.

Eri alojen tutkijat antavat asiantuntija-apua muun muassa eduskunnalle ja viranomaisille sekä ovat haastateltavana mediassa. Sen lisäksi esimerkiksi valtiotieteellisen ja kasvatustieteellisen tiedekunnan tutkijat järjestävät avoimia verkkoluentoja ja -tapahtumia. Niiden aiheita ovat muun muassa talouskriisien ymmärtäminen, kriisin yhteiskunnalliset vaikutukset sekä työhyvinvointi poikkeustilanteissa.

Yliopisto kartoitti mahdollisuuksiaan auttaa opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:


Vararehtori Tom Böhling


Puh. 029 4122 251

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye