Insinööriliitto IL ry

Korona ei ole nakertanut insinöörien uskoa talouteen

Jaa
Insinööriliiton jäsenet uskovat lomautusten olevan omalla kohdallaan silta yli koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden. Lomautusten todennäköisyys on kasvanut jäsenkunnan keskuudessa selvästi, mutta yli 60 prosenttia pitää oman työn varmuutta vakaana tai melko vakaana.
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa

Tulokset käyvät ilmi Insinööriliiton jäsenkunnalleen maaliskuussa tekemästä kyselystä, johon vastasi lähes 6 500 jäsentä. Kyselyn tarkoitus oli muun muassa selvittää, miten liiton jäsenet näkevät koronaviruksen vaikuttavan omaan työmarkkina-asemaansa ja talouteen.

Epävarmuuden lisääntyminen näkyy tuloksissa selvästi. Lomautuksia pitää mahdollisina noin viidennes vastaajista. Vuoden 2019 lokakuussa tehdyssä työmarkkinatutkimuksessa osuus oli alle viisi prosenttia, joten muutos on merkittävä.

Toisaalta jäsenkunta näkee riskin joutua irtisanotuksi pienentyneen syksyyn verrattuna. Kun selvä enemmistö vastaajista pitää oman työn varmuutta vähintäänkin melko vakaana, Insinööriliiton edunvalvontajohtajan Petteri Oksan mielestä tuloksia ei ole syytä dramatisoida liikaa.

 Jäsenet ikään kuin näkevät mahdolliset lomautukset siltana yli äkillisen häiriön. Luottamus omaan talouteen on edelleen vakaa, kulutus ei ole juuri jäähtynyt, usko tulevaisuuteen on edelleen riittävällä tasolla kannatellakseen maan talouden kriisin yli, Oksa sanoo.

Hän toivoo, että myös jäsenkuntaa työllistävissä yrityksissä koronavirus ja sen vaikutukset nähtäisiin samalla tavalla. Oksa on huolestunut tiedoista lomautusneuvottelujen aloittamisesta sellaisissakin yrityksissä, joissa sellaisiin ei pitäisi olla välitöntä tarvetta.

 Luottamusmiehiltä on sieltä täältä tullut tällaista viestiä. Aloitetaan yt-neuvottelut lomautuksista ikään kuin varmuuden vuoksi, vaikka tilauskirjat ovat täynnä ja tuotanto pyörii jokseenkin normaalisti.

 Toivon, että kyse on lievästä panikoinnista, joka ajan myötä tasaantuu. Toimenpiteitä ei ole syytä kiirehtiä, missä akuuttia tarvetta ei ole. Päinvastoin, jokainen työpaikka ja työssä oleva ihminen auttavat omalta osaltaan Suomea yli kriisin, hän sanoo.

Kyselyssä selvitettiin myös kriisin vaikutusta omaan talouteen. Insinööriliiton ekonomistin Paavo Hurrin mielestä jäsenkunnan näkemykset oman talouden kehittymisestä ovat yllättävän myönteiset, vaikka luottamus Suomen talouteen on laskenut systemaattisesti.

 On positiivista huomata, että suurella osalla kulutuksessa ei ole tapahtunut merkittäviä eroja, vaikka moni on toki vähentänyt kulutustaan. Ero olisi voinut olla suurempikin. Säästämisessäkään ei ole tapahtunut isoja muutoksia, eli kyselyn perustella vastaajat pystyvät varaamaan edelleen puskuria säästämällä, jos kriisi pitkittyy, Hurri sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, 040 577 0644
ekonomisti Paavo Hurri, 050 470 0979

Kuvat

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu

Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye