Uutta tietoa jatkosodan vaiheista: USA torjui ehdotuksen Pohjois-Suomen miehityksestä 1943
Uuden tutkimustuloksen esitti Oulun yliopiston kansainvälisten suhteiden ja informaatioverkostojen historian dosentti Henry Oinas-Kukkonen. Tieto syventää ymmärrystä jatkosodan rauhanprosessista ja Suomen hallituksen rajallisesta liikkumatilasta.
”Tapaus osoittaa, kuinka pieni Suomen valtiojohdon todellinen liikkumatila oli. Neuvostoliiton kanssa ei päästy neuvottelemaan eikä Saksa halunnut Suomen erillisrauhaa. USA halusi erillisrauhan, mutta poikkeuksellisesti ei juuri Normandian maihinnousun alla. Rauhaa ei tullut syksyllä 1943”, Henry Oinas-Kukkonen kertoo.
USA katsoi, että saksalaisjoukkojen piti kriittisellä hetkellä ennen Normandian maihinnousua pysyä Pohjois-Suomen ”sivunäyttämöllä”, mutta Neuvostoliiton ei sitä vastoin pitänyt sitoa enempää joukkojaan Suomen rintamalle.
Oinas-Kukkosen mielestä merkityksellistä kuitenkin on, että USA:n korkein sodanjohto pohti Suomen esittämää hanketta eli piti sitä ajankäytön arvoisena.
Suomen ehdotukseen kesällä 1943 sisältyi, että länsijoukot nousisivat maihin Norjassa, etenisivät Suomen pohjoisosiin ja takaisivat maalle itsenäisyyden estämällä neuvostojoukkojen etenemismahdollisuudet. Ehdotus käsiteltiin USA:n puolustushaarakomentajien neuvostossa (Joint Chiefs of Staff) sotastrategiaan keskittyneen komitean tekemän tarkastelun pohjalta.
USA piti maihinnousua Norjaan ja etenemistä Suomeen epäkäytännöllisenä ja vaarallisena. Vetäytyvien saksalaisjoukkojen uskottiin kykenevän vahvistamaan aivan liikaa Atlantin puolustusvallia. Rauhaan haluttoman ja Petsamoa tavoittelevan Neuvostoliiton ei uskottu hyväksyvän ratkaisua, minkä vuoksi sen ei arveltu vetävän joukkojaan pois Suomen rajan takaa sodan keskeisille rintamille, vaan se saattaisi entistä suuremmilla joukoilla miehittää Suomen.
Tässä tilanteessa liittoutuneiden ”kokonaisnettohyöty” romahtaisi. Niinpä suomalaisehdotukseen ei suostuttu, vaikka ajateltiin, että maata tulisi auttaa jollakin muulla tavalla.
Kun amerikkalaiset olivat torjuneet ehdotuksen, Suomi jatkoi taistelua Saksan rinnalla. Kesällä 1944 Normandian maihinnousun alettua lännessä Neuvostoliitto aloitti idässä oman suurhyökkäyksensä, jonka Suomi vaivoin pysäytti. Jatkosota päättyi ja Moskovan välirauha allekirjoitettiin 19. syyskuuta 1944.
Lissabonissa Suomen mahdollisesta sodasta irrottautumisesta neuvottelivat Suomen lähetystön va. asiainhoitaja Taavi Pohjanpalo, USA:n lähetystöneuvos George F. Kennan ja sotilasasiamies ja OSS-tiedustelupalvelun edustaja Robert A. Solberg. Presidentti Risto Rytin ja pääministeri Edwin Linkomiehen salainen ehdotus välitettiin ulkoministeri Cordell Hullin pohdittavaksi. Suomen ulkoministeri Henrik Ramsay valtuutti Tukholman lähettilään G. A. Gripenbergin vahvistamaan ehdotuksen aitouden. USA:n ratkaisun teki maavoimien esikuntapäällikön George C. Marshallin kommenttien jälkeen amiraali William D. Leahyn johtama Joint Chiefs of Staff.
Henry Oinas-Kukkosen tutkimuksen aineisto koostuu erityisesti USA:n ulkoasiainhallinnon ja puolustushaarakomentajien neuvoston asiakirjoista. Oinas-Kukkosen artikkeli ”The Problem of the Finnish Separate Peace, US Initiatives, and the Second Front in 1943” on julkaistu historian ja arkeologian tutkimuksen aikakauskirja Faravidissa 48/2019.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Dosentti Henry Oinas-Kukkonen, p. 0294 483319 (työ), 040 5771 763 (henk.), henry.oinas-kukkonen@oulu.fi
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme