Aalto-yliopisto

Korumainen taideteos voitti Aalto-yliopisto Töölön julkisen taiteen kutsukilpailun

Jaa
Taiteilija Sakari Kannoston Kiertää-teos käsittelee elämän kiertoa, saavuttamista ja odotuksen palkitsemista. Teos tulee sijoittumaan Aalto Töölön portaikkoon.
Havainnekuva näyttää teosluonnoksen Aalto-yliopisto Töölö -rakennuksen portaikossa. Kuva: Sakari Kannosto.
Havainnekuva näyttää teosluonnoksen Aalto-yliopisto Töölö -rakennuksen portaikossa. Kuva: Sakari Kannosto.

Aalto-yliopisto julkisti maaliskuussa 2020 kutsukilpailun, jonka kautta pyrittiin löytämään poikkeuksellisia ja toteuttamiskelpoisia ehdotuksia taideteoksista sijoitettavaksi Aalto-yliopisto Töölön portaikkoon ja pääaulaan. Kilpailuun kutsuttiin viisi taiteilijaa, joista lopulta yhden teosehdotus valittiin toteutettavaksi portaikkoon.

Kutsukilpailun voittajaksi valittiin Sakari Kannoston Kiertää-teos, joka kuvaa yhteisöllisyyttä, kasvua, kunnianhimoa, rohkeutta, voittamista, vastuuta sekä uuden ja tulevan odottamista. Hiotusta messinkiputkesta valmistettu teos toimii portaikossa tilataideteoksena, joka kuvaa metsävaahteran siemenoksaa.

"Teosehdotuksissani on kyse elämän kierrosta, saavuttamisesta sekä odotuksen palkitsemisesta. Teos kuvaa myös kestävää kehitystä sekä luonnon ja ihmisen yhteyttä. Orgaaninen muoto toimii kontrastina funktionaalisuudelle”, Kannosto kuvailee.

Teos kiinnittää kulkijan huomion ja peilaa arvorakennuksen monia yksityiskohtia

Valinnan teki tuomaristo, johon kuuluvat Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen, Aalto-yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja ja Ruotsin Kansallismuseon pääjohtaja Susanna Pettersson, kriitikko, galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja sekä Aalto University Executive Educationin (Aalto EE) toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Professor of Practice Pekka Mattila. Aalto-yliopiston taidekoordinaattori Outi Turpeinen koordinoi valintaprosessia.

Luonnosehdotusta kehitetään eteenpäin tuomariston toiveiden mukaisesti.

”Teos hyödyntää hienosti vertikaalisen tilan ja kiinnittää kulkijan huomion portaikkoon. Se myös peilaa hienosti muotokieltä, joka toistuu arvorakennuksen monissa yksityiskohdissa materiaalivalintoja myöten. Kiinteistön tulevalle pääkäyttäjälle Aalto University Executive Educationille taide on olennainen osa sekä asiakas- että henkilöstökokemusta. Sen monipuolinen läsnäolo aivan kaikissa tiloissa tuo myös esiin Aalto-yliopiston monialaisuuden”, kuvailee Pekka Mattila tuomariston valintaa.

Radikaali luovuus Aalto Töölön taidekonseptina

Taidekilpailun voittajan valintaa ohjasi taidekonsepti. Aalto Töölön julkisen taiteen tavoitteena on luoda kontrastia historialliselle rakennukselle ja sen visuaalisesti vaikuttavalle sisustukselle. Valittavien taideteosten tuli reagoida tilaan ja antaa ehdotuksia tulevaisuudelle. Rakennuksen pääaulaa ja portaikkoa leimaavat sisäänmenot ja poistumiset.

Aalto Töölö on rakennettu funktionalistiseen tyyliin. Vuonna 1950 valmistuneen rakennuksen tilojen suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Woldemar Baeckman ja Hugo Harmia. Rakennus kuuluu kansainväliseen Docomomo-rekisteriin eli modernin arkkitehtuurin suojelukohteisiin. Rakennuksen peruskorjaus ja uudistustyöt aloitettiin toukokuussa 2019 ja niiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio

Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattaa rakennushankkeissaan taiteen prosenttiperiaatetta. Aalto Töölö on neljäs Aalto-yliopiston rakennusprojekti, jossa noin prosentti rakennusprojektin määrärahasta kohdennetaan taidehankintoihin. Taideprosenttia sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature -taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa.

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä.

Lue lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Outi Turpeinen, taidekoordinaattori
Aalto-yliopisto
outi.turpeinen@aalto.fi
puh. 050 431 4194

Kuvat

Havainnekuva näyttää teosluonnoksen Aalto-yliopisto Töölö -rakennuksen portaikossa. Kuva: Sakari Kannosto.
Havainnekuva näyttää teosluonnoksen Aalto-yliopisto Töölö -rakennuksen portaikossa. Kuva: Sakari Kannosto.
Lataa
Aalto-yliopisto Töölön pääsisäänkäynti Runeberginkadulla peruskorjauksen aikana syksyllä 2019. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen.
Aalto-yliopisto Töölön pääsisäänkäynti Runeberginkadulla peruskorjauksen aikana syksyllä 2019. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

bsky.app/profile/aalto.fi

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

KAJ-yhtyeen Eurooppaa kiertänyt sauna mallinnettiin 3D:nä – Aalto-yliopisto tallentaa Pohjanmaan kulttuuriperintöä virtuaalitodellisuuteen16.5.2025 13:50:00 EEST | Tiedote

Kuka tahansa voi kurkistaa sisään Euroopan sydämet valloittaneen KAJ-yhtyeen kuuluisaan saunaan, sillä se on nyt mallinnettu 3D:nä. Aalto-yliopiston tutkijat kuvasivat saunan Vöyrillä osana laajempaa hanketta, jossa tallennetaan pohjalaista kulttuuriperintöä uudella tavalla. 3D-malli saunasta on nyt median vapaasti ladattavissa tästä kansiosta. Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti eli MeMo on parhaillaan Pohjanmaan kiertueella mallintamassa paikallisia museoita, rakennuksia ja esineitä. Tarkoituksena on kehittää uudenlaisia tapoja visualisoida ja pelillistää kulttuuriperintöä, ja näin innostaa nuoria sen pariin. Samalla luodaan saavutettavia virtuaalikokemuksia – teekkarimaisella rohkeudella, MeMon johtaja Hannu Hyyppä muistuttaa. Mallinnusta tehdään useilla erilaisilla 3D-teknologioilla. ”Drooniteknologialla mallinnamme rakennetun ympäristön. Tätä yhdistetään sitten laserkeilausaineistoon, jota otetaan sekä ulkoa että sisältä. Erilaiset kamera-

Aalto-yliopiston muodin ja tekstiiliosaamisen kärkitapahtuma Näytös/Näyttely25 nyt laajempana kuin koskaan14.5.2025 08:45:00 EEST | Tiedote

Toukokuun lopussa kansainvälisen muoti- ja tekstiilimaailman katseet kohdistuvat Aalto-yliopistoon ja sen kärkitapahtumaan Näytös/Näyttely25. Mukana on koko Aallon tekstiilin, vaatteen ja muodin alueen osaaminen, kun sekä muodin kandidaattipääaineesta että muodin ja tekstiilin maisteripääaineesta (Fashion, Clothing and Textile Design) valmistuvat opiskelijat esittelevät opinnäytetyönsä. Tapahtuma on kaksiosainen. Näytös25-muotinäytöstä on mahdollista seurata livelähetyksenä verkossa osoitteessa aalto.fashion tai Instagram-tilillä @aalto_fashion torstaina 22.5.2025 alkaen klo 20.30. Tekstiilin, vaatteen ja muodin konsepteja näyttelyn muodossa esittelevä Näyttely25 on yleisölle avoinna 16.–31.5.2025 Otaniemen kampuksen Väre-rakennuksessa. Suomalaiselle muoti- ja tekstiiliosaamiselle on paljon kysyntää Muoti peilaa ympäröivän yhteiskunnan tilaa ja on jatkuvassa muutoksessa. Tällä hetkellä kestävyyskriisin keskellä kamppaileva maailma tarvitsee erityisen paljon luovien alojen tarjoamaa pos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye