Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Korona osoitti, että kilpailutukset on jaettava osiin

Jaa
Koronakriisi osoitti, että kilpailutukset on jaettava osiin. – Valtion ja kuntien on lopetettava mammuttihankinnat, jotka keskittävät markkinaa ja näivettävät paikallistaloutta. Kotimaisia markkinoita on kehitettävä tosissaan, elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala Suomen Yrittäjistä vaatii.
Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.

Valtiovarainministeriö ja Kuntaliitto julkistivat luonnoksen kansalliseksi hankintastrategiaksi tänään.

- Koronakriisin keskeinen opetus on, että julkisten hankintojen keskittämisen isoihin kokonaisuuksiin on loputtava, Janika Tikkala sanoo.

Yrittäjien mukaan julkisen sektorin on strategisella tasolla kehitettävä kotimaisia markkinoita hankinnoillaan.

- Koronakriisissä kilpailutuksilla on entistä tärkeämpi merkitys yrittäjän elinkeinon jatkolle, alueen elinvoimalle sekä huoltovarmuuden ja omavaraisuuden takaamiselle, Tikkala toteaa.

Julkisia hankintoja suunniteltaessa on keskeistä arvioida hankintojen pitkäaikaisia ja laaja-alaisia vaikutuksia yrityksiin ja markkinaan.

- Usein kuvitellaan, että on tehokasta ja sujuvaa koota mammuttimainen hankinta ja valita sitä tekemään yksi ainoa yritys. Tällaisilla pikavoitoilla on kielteisiä vaikutuksia paikallistalouteen, yrityksiin ja huoltovarmuuteen, Tikkala huomauttaa.

Hankintojen keskittäminen supistaa markkinaa sekä ostajien että myyjien päässä.

Tikkalan mukaan nykyinen hankintalaki on erinomainen ja joustava pienille ja keskisuurille yrityksille ja hankkijoille, eikä sitä ole syytä avata.

Hankintalain mukaan hankinnat on toteutettava siten, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin.

- Hankinnat on jaettava osiin alueellisesti ja tuoteryhmittäin. Lain tavoite lähtee siitä, että pk-yritysten on päästävä kilpailemaan.

Strategiasta keinoja kuntapäättäjille

Onnistuessaan kansallisella hankintastrategialla parannetaan hankintojen arvostusta ja avoimuutta, edistetään hankintaosaamista ja markkinavuoropuheluja.

Paikallisesti alueilla ja kunnissa on erityisen tärkeää ottaa strategiasta käyttöön ne ratkaisut, jotka edistävät pk-yritysten pääsemistä kilpailemaan.

- Näistä aiheista on useita onnistuneita tavoitteita ja toimenpide-esityksiä strategialuonnoksessa. Kuntien kannattaa ottaa käyttöön asiakirjasta ensin ne työkalut ja ratkaisut, jotka edistävät paikallista yrittäjyyttä, Janika Tikkala sanoo.


Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Yhä useampi suhtautuu lakkoihin kielteisesti16.7.2025 07:18:00 EEST | Tiedote

Työelämässä olevien suhtautuminen lakkoihin on muuttunut. Nyt 38 prosenttia on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa lakkoja. Osuus on noussut huomattavasti alkuvuodesta 2023, jolloin lukema oli 22 prosenttia. Eri mieltä on puolet. ”Ihmiset ymmärtävät, että lakot aiheuttavat taloudellisia menetyksiä ja haittaavat yrityksiä sekä koko taloutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä arvioi.

Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla9.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote

Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.

Työelämägallup: Ulkomainen työvoima saa enemmän tukea kuin vastustusta – suhdanteet muuttaneet asenteita7.7.2025 09:30:00 EEST | Tiedote

Työelämägallupin vastaajista 44 prosenttia katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, kun vastustajia on 38 prosenttia vastaajista. Kannattajien osuus on laskenut merkittävästi syyskuusta 2023, jolloin vastaava luku oli 58 prosenttia. – Kun talous hidastuu ja työllisyysnäkymät heikentyvät, ulkomainen työvoima aletaan nähdä ennemmin kilpailijana kuin tarpeellisena vahvistuksena, arvioi johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.

Työelämägallup: Vain joka viides kannattaa jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistoa5.7.2025 07:16:00 EEST | Tiedote

Työelämässä olevista 66 prosenttia vastustaa hallituksen esitystä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, kun taas 22 prosenttia kannattaa sitä. Vahvin kannatus löytyy yrittäjien joukosta, ja vähäisin tuki työntekijöiltä. Joka kymmenes arvioi, että muutos vaikuttaisi omaan jäsenyyteen liitossa, mutta 68 prosenttia uskoo, ettei vaikutusta olisi. Erityisesti nuoret kokevat vaikutusta. Heistä 14 prosenttia kertoo muutoksen vaikuttavan jäsenyyteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye