JHL:n kysely paljastaa: Kaikki ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaiset eivät saa kehittää osaamistaan riittävästi
JHL:n tuoreen kyselyn mukaan ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaisten kehityskeskusteluissa ei käsitellä ammatillisen osaamisen kehittämistä. Vastaajista 21 prosenttia ilmoitti, ettei aiheesta keskustella ja 12 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei heillä käydä kehityskeskusteluja ollenkaan. Neljäsosa vastaajista ilmoitti, ettei heillä ole nykyisessä työpaikassaan lainkaan mahdollisuuksia kehittää ammatillista osaamistaan. JHL:n koulutuspoliittinen asiantuntija Heini Wink on hyvin huolissaan asiasta.
−Vaikka valtaosalla ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaisista on hyvät tai erittäin hyvät mahdollisuudet kehittää ja parantaa omaa ammattitaitoaan, kannan suurta huolta niistä vastaajista, joilla tuota mahdollisuutta ei ole. Miten näissä työpaikoissa jatkuva oppiminen ja oman ammattitaidon ylläpitäminen on mahdollista, jos asioista ei keskustella, hän kysyy.
Vankka ammatillinen koulutus pohjana – osaamisen kehittämisessä kuitenkin monia esteitä
Naisvaltaisella vastaajajoukolla (96 prosenttia vastaajista) on vankka ammatillinen koulutus. Vastaajista 81 prosenttia oli suorittanut joko perus-, ammatti-, tai erikoisammattitutkinnon.
Kyselyssä vastaajia pyydettiin nimeämään tekijöitä, jotka koettiin oman osaamisen kehittämisen esteiksi. Suurimpiaesteitä olivat kiire ja sijaisjärjestelyjen toimimattomuus. Muista kehittämisen esteistä mainittiin muun muassa, että organisaatio ei tue osaamisen kehittämistä eikä sitä pidetä tärkeänä, kehityskeskusteluja ei käydä osaamisen kehittämisen arvioimiseksi ja rahan puute. Vastaajista 16 prosentin mielestä oma esimies ei pidäosaamisen kehittämistä tärkeänä.
−Voisiko olla niin, että nämä ovat niitä vastaajia, joiden työpaikalla ei joko käydä kehityskeskusteluja lainkaan tai niitä, joiden työpaikoilla kehityskeskusteluissa ei käsitellä osaamisen kehittämistä, Wink pohtii.
Millaisia esteitä koet työpaikalla olevan oman osaamisen kehittämisessä (%)
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.jhl.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Koulutus, työssäoppiminen ja omaehtoinen opiskelu kehittämistapoina
Ammatillista osaamistaan vastaajat voivat kehittää monella tavalla ja monipuolisesti. Vastaajien mukaan näitä tapoja olivat koulutus, työssä oppiminen ja omaehtoinen opiskelu.
Tärkeimpiä koulutuksellisia osaamisen kehittämisen keinoja olivat työnantajan järjestämä koulutus, lyhytkestoinen jatko- ja täydennyskoulutus sekä JHL:n järjestämä ammatillinen koulutus, esim. ammatilliset opintopäivät.
Työpaikalla osaamista kehitettiin eniten työtoverin opastuksen tai perehdytyksen avulla. Muita usein käytettyjä kehittämisen keinoja olivat työkierto, opiskelijoiden ohjaus, tiimi- ja ryhmätyöskentely sekä työparityöskentely. Myös sijaisuuksien hoitaminen ja varahenkilönä toimiminen olivat käytettyjä keinoja.
Omaehtoisessa opiskelussa korostuivat lukeminen ja kirjallisuuteen perehtyminen, internet ja sosiaalinen media. Messut, tapahtumat ja vapaan sivistystyön koulutukset olivat myös käytettyjä omaehtoisessa opiskelussa.
Oman osaamisen kehittämisen tärkeimpänä hyötynä vastaajat kokivat työn sujumisen ja kokemuksen, että ovat ammattitaitoisia työntekijöitä. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli tätä mieltä. Toiseksi eniten hyötyä osaamisen kehittämisestä vastaajat kokivat olevan siitä, että esimies luottaa heidän ammattitaitoonsa ja antaa vastuullisia tehtäviä. Yli puolet vastaajista oli tätä mieltä. Samoin puolet vastaajista kokee omaavansa työmarkkina-arvoa myös muualla kuin omassa organisaatiossa, kun kehittää osaamistaan.
Mitä hyötyä koet olevan siitä, että kehität ammatillista osaamistasi? (%)
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.jhl.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Kiire, puhumattomuus ja esimiesten asioihin puuttumattomuus heikentävät työhyvinvointia
Yhdeksän kymmenestä vastaajasta piti jatkuvaa kiirettä ja liikaa työtäsuurimpana esteenä työhyvinvoinnin toteutumiselle.
Lähes yhtä moni vastaajista piti työhyvinvoinnin toteutumisen esteenä myös sitä, että työpaikalla ei käydä avointa keskustelua siellä ilmenevistä ongelmista.
Kahdeksan vastaajan mielestä kymmenestä esimiehen toiminta olla puuttumatta työpaikan ongelmatilanteisiin esti työhyvinvoinnin toteutumista.
−Avoimen keskustelun puute työpaikan ongelmista ja esimiehen puuttumattomuus ongelmatilanteisiin ovat yhdessä huomattava este työhyvinvoinnin toteutumiselle valtaosalle vastaajista – voisiko ajatella, että tällä on vaikutusta myös työilmapiiriin ja työpaikan tuloksellisuuteen. Yhteistoiminnallinen töiden organisointi voisi vaikuttaa työhyvinvointia ja tuloksellisuutta edistävästi. Suuri osa vastaajista (86 %) kuitenkin kokee, että töitä ei organisoida yhteistoiminnallisesti, HeiniWink pohtii.
Lähes 70 prosenttia vastaajista kertoi, että heidän työpaikallaan työhyvinvointia seurattiin sairauspoissaoloja seuraamalla. Myös yli puolet vastasi, että kehityskeskustelujen ja työhyvinvointikyselyjen avulla seurataan työntekijöiden työhyvinvointia.
Millä tavoin työntekijöiden työhyvinvointia seurataan työpaikoilla?(%)
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.jhl.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Kyselyyn vastasi 1236 liiton ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaista. Vastaajista 56 prosentilla on työnantajana kunta, 22 prosentilla yksityinen työnantaja ja 22 prosentilla joku muu, esimerkiksi sairaanhoitopiiri tai kuntayhtymä.
Lisätietoja:
koulutuspoliittinen asiantuntija Heini Wink, 050 589 1326
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI
010 77031http://www.jhl.fi
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Ammattiliitto JHL: Kouluttautumisen tukeminen on avain soten henkilöstön saatavuuden turvaamiseen3.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL tekemän kyselyn mukaan parhaat koulutukseen liittyvät keinot parantaa henkilöstön saatavuutta sote-aloilla ovat huolehtia taloudellisesta tuesta jatko-, muunto- ja täydennyskoulutuksessa. Lisäksi pitää taata riittävästi laadukasta ja käytännönläheisestä opetusta.
JHL:n kysely: Kansalaiset lähettivät spontaanit terveiset uusille alueiden ja kuntien päättäjille2.6.2025 13:39:33 EEST | Tiedote
Alue- ja kuntavaaleissa valitut uudet päättäjät aloittivat kautensa 1.6. Ammattiliitto JHL kysyi, minkä yhden toiveen suomalaiset haluavat antaa päättäjiksi valituille.
JHL-SOTE: Henkilöstön palkkausta on parannettava – Veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi tarvitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja26.5.2025 12:46:26 EEST | Tiedote
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n sote-henkilöstölle tekemä kysely osoittaa, että alan palkkauksessa ja työn vaativuuden huomioimisessa on paljon kehitettävää.
JHL: Suojelutyölaki uudistettiin työnantajia suosien21.5.2025 14:02:34 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL on pettynyt eduskunnan hyväksymään uuteen suojelutyölakiin. Se on yksipuolinen, koska huolehtimisvelvollisuus ei koske työnantajan työsulkuja.
JHL: HRT-områdets konduktörer går i tvådagarsstrejk7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Fackförbundet JHL har utlyst en två dagars arbetsnedläggelse i huvudstadsregionen på torsdag och fredag. Strejken omfattar arbetsuppgifter i lokaltrafiken inom ramen för järnvägsbranschens kollektivavtal. Strejken ordnas i protest mot avsikterna att ersätta VR:s konduktörer med ordningsvakter i HRT-områdets lokaltrafik.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme