Korkeakoulujen etäopiskelu ja kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden väheneminen helpottanevat syksyn vuokra-asuntotilannetta

Korkeakouluopinnot jatkuvat syksyllä laajalti etäopiskeluna. Yliopistot ovat lähes yhdessä rintamassa ilmoittaneet, että ne pyrkivät pääosin etäopiskeluun myös kesän jälkeen. Näin on ilmoittanut esimerkiksi Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Åbo Akademi, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja Vaasan yliopisto.
Tarkat ohjeistukset vaihtelevat korkeakouluittain, mutta pääsääntö on, että vain välttämätön opetus kuten laboratoriojaksot ja pienryhmäopetus sekä opiskelijoiden tukitoimet toteutetaan fyysisesti kampuksilla. Massaluennot pysyvät verkossa, jossa ne on myös helppo järjestää. Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden osalta kampusopetus taas on pääsääntö.
Ammattikorkeakoulut ovat hanakimmin palaamassa kohtia normaalia opetusta, mutta niissäkin etäopetus lisääntyy. Ammattikorkeakoulut lähestyvät syyslukukautta ns. hybridimallilla, eli lähi- ja etäopetusta yhdistellen. Käytännöt vaihtelevat yliopistoja enemmän.
Vaikutus vuokramarkkinoihin kokonaisuutena pieni - voi kuitenkin olla paikallisesti merkittävä
Suomen Vuokranantajien arvion mukaan etäopiskelukäytännöt eivät todennäköisesti merkittävästi vaikuta vuokramarkkinoihin kokonaisuutena. Kuitenkin kaupunkien sisäiseen kysyntään asialla saattaa olla vaikutusta: esimerkiksi kampusalueiden lähellä opiskelijoiden kilpailu vuokra-asunnoista voi olla normaalia maltillisempaa. Lisäksi varsinkin pienimmillä korkeakoulupaikkakunnilla vaikutus voi olla merkittävä.
”Vuokramarkkinat ovat aina hyvin alueelliset. Tilanteen määrittää asuntojen kysyntä ja tarjonta. Etäopiskelulinjaukset vaikuttavat kysyntään jonkin verran, mutta vaikutuksen voimakkuus vaihtelee merkittävästi. Helsingissä asia voi näkyä lähinnä opiskelijoiden syksyn asuntojonojen lyhenemisenä, kun taas pienemmillä korkeakoulupaikkakunnilla tilanne voi näkyä selvemmin”, Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen arvioi.
”Toisaalta on muistettava, että asuminen on perustarve. Opiskelumuodolla ei ole vaikutuksia asumisen tukiin, mikä vähentää kannustinta jäädä asumaan esimerkiksi vanhempien luokse tai muuttaa muualle kuin opiskelupaikkakunnalle sen takia, että etäopetus on nykyistä laajempaa. Asumispäätöstä määrittelevät myös muut kuin opiskelutapa. Lisäksi korkeakoulut haluavat ensimmäisen vuoden opiskelijat edelleen kampuksille, joten uudet muuttajat etsivät asuntoja”, Valkonen avaa.
Suurin muutos on kansainvälisten opiskelijoiden merkittävä vähentyminen. Koronatilanteen vuoksi Suomeen arvioidaan tulevan erityisesti vaihto-opiskelijoita huomattavasti muita vuosia vähemmän. Epävarmuus heidän osaltaan on keskeisin vuokrakysyntään liittyvä tekijä. Heistä suuri osa suuntautuu opiskelija-asuntoyhteisöihin, ja kun sieltä vapautuu asuntoja, voi muiden markkinoiden vuokratilanne muuttua.
”Kansainvälisten opiskelijoiden määrä on oleellisempi kysymys kuin etäopiskelun lisääntyminen lyhyellä aikavälillä. Toisaalta etäopiskelun lisääntyminen tuskin jää tähän, kun yliopistot ovat nyt totuttaneet sekä opettajat että opiskelijat uusiin käytäntöihin. Pidemmällä aikavälillä kehitys saattaa vaikuttaa siihen, että korkeakoulukampukset eivät enää ole niin voimakkaasti vuokrakysynnän keskuksia, vaan kysyntä jakaantuu tasaisemmin ympäri kaupunkia. Jos tutkintoja muutettaisiin kokonaan virtuaalisiksi, merkitys koko vuokramarkkinaan saattaisi olla suurempi”, Valkonen arvioi.
”Syksyllä opiskelijoiden voi olla tavallista helpompaa löytää uusi koti. Parhaat vuokra-asunnot opiskelupaikkakunnilla menevät kuitenkin edelleen nopeasti, joten uusien opiskelijoidenkin kannattaa tänäkin kesänä aloittaa asunnon etsiminen hyvissä ajoin”, Valkonen kannustaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville ValkonenYhteiskuntasuhdepäällikkö
Puh:0445672201ville.valkonen@vuokranantajat.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 300 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 21 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokrakehityksessä tehtiin historiaa – pääkaupunkiseudun vuokrat laskivat ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa17.7.2025 08:59:51 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,5 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrakehitys kääntyi selvästi laskevaksi – vuosimuutos oli -0,3 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selkeästi enemmän, 0,9 prosenttia. Yhä useammalla alueella vuokrakehitys on jatkanut hidastumistaan ja pääkaupunkiseudun vuokrakehitys on selvästi laskevaa. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi ja Oulu, sekä uutena kärkikolmikkoon nousi Vaasa, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien uutena toiminnanjohtajana aloittaa Eeva Tammisalo: ”Teemme kaikkemme ollaksemme vuokranantajien ja asuntosijoittajien paras kumppani”11.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Vuokranantajat ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on nimitetty Eeva Tammisalo (KTK, eMBA, ITS, AIT, 49). Tammisalo aloittaa tehtävässään 4.8.2025 alkaen.
Uusi vuokralainen tulossa? Vältä kalliit virheet näillä vinkeillä!9.7.2025 09:57:54 EEST | Tiedote
Kun vuokralaisvalinta on tehty ja vuokrasopimus solmittu, vuokranantajan tehtävät eivät suinkaan pääty siihen. Vuokrasuhteen sujuva alku rakentuu huolellisista valmisteluista ennen avainten luovutusta. Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen muistuttaa tärkeistä toimenpiteistä, jotka jokaisen vuokranantajan kannattaa hoitaa ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa.
Pääkaupunkiseudun vaikeudet näkyvät Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa – Helsinki syöksyi4.7.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Helsinki on pudonnut peräti 12 sijaa ja löytyy nyt sijalta 23. Rovaniemi on puolestaan noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa ykköseksi, syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan, ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Pohjalaiskaupungit Kokkola ja Seinäjoki vahvassa nousukiidossa Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa4.7.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Kokkola on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa suurella harppauksella kahdeksanneksi ja Seinäjoki kolmanneksitoista. Rovaniemi puolestaan nousi ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme