Koronakriisissä uusi vaihe: Rahoituksen keskikoko kolminkertaistunut

Pauli Heikkilä varoittaakin tuudittautumasta ajatukseen, että yritysten vaikeudet ovat ohi, vaikka Suomessa koronan leviäminen on saatu hallintaan.
Hänen mukaansa ulkopuolisen rahoituksen tarve on siirtynyt nyt selvästi keskisuuriin ja yksittäisesti suuriin yrityksiin. Koronakriisin ensimmäisessä aallossa nopeimmin vaikeuksiin ajautuivat palvelualan pienet pk-yritykset.
Yritykset tarvitsevat rahoitusta erityisesti käyttöpääomaan eli kattamaan omia juoksevia kulujaan. Uudet investoinnit ovat vähissä, mutta keskeneräisiä investointeja on paljon.
– Rikoimme uusissa rahoituspäätöksissä miljardin euron rajan jo kesäkuussa, kun normaalisti raja rikkoontuu vasta vuoden lopussa, Heikkilä vahvistaa.
Finnvera on tehnyt uusia rahoituspäätöksiä vuoden alusta lähtien 6 000 kappaletta. Olemassa olevien lainojen uudelleenjärjestelyjä on ollut puolestaan 10 000.
Finnvera takaa pankkien myöntämästä lainasummasta 80 prosenttia ja vastuiden kokonaismäärä voi olla enintään 100 miljoonaa euroa. Erityistapauksissa pk-yrityksille takaus voi olla jopa 90 prosenttia.
– Rahoitustarpeet ovat ylittäneet selvästi ennusteemme. Tarve on ollut jopa suurempi kuin finanssikriisin aikana. Koronassa on voimakkaasti muista kriiseistä poikkeavia piirteitä, sillä se koskettaa lähes kaikkia ja alkoi käsittämättömän nopeasti, Heikkilä sanoo.
Teollisuus ottaa iskua vastaan
EU-komissio ennusti, että Suomen talous supistuu tänä vuonna yli kuusi prosenttia. Ensi vuonna kasvua syntyisi vajaat kolme prosenttia. Kasvuluvut ovat vaatimattomat, sillä euroalueen maiden talouskasvu on ennusteessa keskimäärin yli kuusi prosenttia.
Heikkilän mukaan Suomen vienti painottuu investointitavaroihin, joiden kysyntään voi tulla pidempiaikainen jarrutus. Toimitusjohtajan arviota tukevat myös tilastot. Teollisuuden uudet tilaukset ovat laskeneet kuukausia vuodentakaiseen verrattuna.
– Syksyä on vaikea ennustaa, mutta teollisuus ottaa todennäköisesti seuraavat iskut vastaan. Suomen viennin rakenne jarruttaa kasvua. Toisaalta olen optimisti. Kun kuluttajien luottamus palaa, voi kulutus lähteä viikoissakin liikkeelle, Heikkilä sanoo.
Finnverassa varaudutaan syksyyn kehittämällä olemassa olevia rahoitustuotteita vastaamaan entistä paremmin yritysten tarpeita. Yksi niistä on kasvulaina.
Kasvulaina on juniorilaina ja rinnastettavissa yrityksen omaan pääomaan. Kasvulainalla nostetaan yrityksen omavaraisuusaste riittävälle tasolle, jotta pankki saadaan mukaan rahoittajaksi.
– Juniorilainojen kysyntä kasvaa jatkossa, sillä yritysten täytyy vahvistaa omia pääomiaan, Heikkilä uskoo.
Yrityksen oma pääoma pitää olla kunnossa esimerkiksi yrityskaupoissa. Kasvulainan käyttötarkoituksena voivat olla yritysjärjestelyjen lisäksi investoinnit tai kasvun vaatima käyttöpääomarahoitus.
– Yritysten valuaatiot ovat laskeneet, joten yrityskauppoja nähdään syksyllä. On hyvin oletettavaa, että loppuvuonna tehdään ainakin euromäärissä mitattuna isompia kauppoja, Heikkilä arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pauli Heikkilä, toimitusjohtaja, Finnvera, puh. 029 460 2400
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj
Turun telakan vaikuttavuus hankintaketjulleen merkittävä – Nostaa verkoston yritysten jalostusarvoa29.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Veturiyritysten merkitys oman alueensa ja toimialansa elinvoimalle on suuri. Meriklusterilla Meyer Turun telakan vaikutus heijastuu laajasti alihankintaverkostoon ja nostaa verkoston yritysten jalostusarvoa ja työllisyyttä. Telakan alihankkijoiden liikevaihdon kasvun arviointiin liittyy enemmän epävarmuutta. Tämä käy ilmi telakan hankinnoista tehdystä selvityksestä. Viennin rahoituksen kannalta merkittävä alus- ja telakkateollisuus on strategisesti tärkeä teollisuudenala, jonka rooli Suomessa on jälleen kiinnostuksen kohteena myös geopoliittisista syistä.
Finnvera: Trumpin tullishokki isoin pitkään aikaan, mutta paniikkimielialakin on vaarallista – Näin vientiyritys voi suojautua riskeiltä ja vaikutuksilta4.4.2025 13:30:09 EEST | Tiedote
Suomen vienti Yhdysvaltoihin voi laskea Donald Trumpin ilmoittamien tuontitullien takia 20 prosentilla, mikä voi tehdä loven bruttokansantuotteeseen lyhyellä aikavälillä. Vaikutukset ovat myös välillisiä ja voivat ulottua esimerkiksi toimitusketjujen tai ulkomaisille ostajille kasautuvien vaikeuksien kautta suomalaiseen vientiyritykseen asti. Toisaalta pk-yritysten näkymät kotimaassa ovat piristyneet ja rahoituksen kysyntä kasvussa, mikä tukee talouden näkymiä. Myös vientiyrityksille on aukeamassa vaihtoehtoja Euroopasta ja uusilta markkinoilta, muistuttaa Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä.
Finnveran omistajanvaihdoskatsaus 1–12/2024: Talouden epävarmuus jarrutti yrityskauppoja18.3.2025 09:00:05 EET | Tiedote
Finnveran rahoittamien omistajanvaihdosten määrä oli alhaisimmalla tasollaan vuosiin. Finnvera myönsi rahoitusta omistajanvaihdoksiin vuonna 2024 yhteensä 105 miljoonaa euroa. Maakunnista jyrkin pudotus oli Uudellamaalla, jossa vuosi 2024 oli omistajanvaihdoksissa poikkeuksellisen hiljainen.
Itä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran rahoitus notkahti Itä-Suomen alueella – rahoitus omistajanvaihdoksiin kasvoi13.3.2025 09:29:32 EET | Tiedote
Finnveran Itä-Suomen alueen yrityksille myöntämän rahoituksen kasvu taittui vuonna 2024 ja laski vuoden 2022 tasolle. Suomen alavireinen talous, vientimarkkinoiden heikot näkymät ja geopoliittinen epävarmuus vaikuttivat alueen pk- ja midcap-yritysten rahoituskysynnän varovaisuuteen. Vaikka talouden pohjakosketuksen uskotaan olevan jo takana päin, ei Itä-Suomessa yritysten investoinnit eikä rahoituksen kysyntä kääntynyt vielä vuoden 2024 lopulla kasvuun. Itä-Suomen maakunnista vain Pohjois-Savossa Finnveran rahoituksen myöntäminen kasvoi edellisvuodesta. Muissa Itä-Suomen maakunnissa myönnetyn rahoituksen volyymit laskivat.
Sisä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran osarahoittamat investoinnit laskivat selvästi alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä – Kanta-Hämeessä investointirahoitus kasvoi hieman12.3.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Finnvera myönsi vuonna 2024 rahoitusta Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 154 miljoonaa euroa (155). Talouden epävarmuuden tuoma varovaisuus näkyy erityisesti Finnveran yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa järjestämän investointirahoituksen voimakkaana laskuna edellisvuodesta alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Kanta-Hämeessä investointien rahoitus hieman kasvoi, vaikka kokonaisrahoitus laski. Talouden alavireestä kertoo se, että myös rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski maakunnissa viidenneksen edellisvuoden tasosta. Talouden voimakkaampi kasvukäänne alueella näyttää siirtyvän vuoden 2025 loppupuolelle. Vireillä olevia rahoitushankkeita on Sisä-Suomen maakunnissa vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme