IBM Suomi

IBM kirjasi kvanttijärjestelmien suorituskykylukemat uusiksi

Jaa
Kvanttikoneiden tehomittariksi kutsuttu Quantum Volume saavutti lukeman 64.
27qubit-Falcon, QV64
27qubit-Falcon, QV64

YORKTOWN HEIGHTS, NY – 24.8.2020: IBM kertoi saavuttaneensa ennätyksensä kvanttijärjestelmien suorituskykyä mittaavassa kvanttivolyymiarvossa. Uudeksi ennätyslukemaksi kirjattiin 64 QV, joka saavutettiin 27 kubittisella parannetulla kvanttijärjestelmällä. Aiempi saavutettu huippuarvo oli 32 QV, joten kyseessä on merkittävä tehon nosto.

Quantum Volume (QV) eli kvanttivolyymi on yhteen lukuun tiivistetty kvanttikoneiden tehomittari, joka kuvaa kuinka raskaan ja pitkän algoritmin kone jaksaa suorittaa. Luvun suuruuteen vaikuttavat monet erilaiset tekijät, kuten esimerkiksi kubittien lukumäärä, niiden vikatiheys, latenssit, kvanttipiirien erilaisten porttien määrä, kubittien väliset liitännät ja kääntäjien tehokkuus. Kvanttivolyymin avulla on helppo nähdä koneiden kehityksen eteneminen.

Ennätys saavutettiin 27 kubittisella suorittimella, vaikka käytössä on jo yli 50 kubittisia järjestelmiä. Merkittävän ennätyksestä tekee se, että tehokkaammat kvanttisuorittimet ovat avain kvanttiedun saavuttamiseen. Kvanttietu (Quantum Advantage) tarkoittaa sitä, että joku reaalimaailman tehtävä voidaan tehdä kvanttikoneella nopeammin tai kustannustehokkaammin kuin perinteiselläjärjestelmällä. Tehokkaammat suorittimet avaavat esimerkiksi sovelluskehittäjille uusia tapoja kehittää sovelluksia kvanttijärjestelmille ja tutkijoille mahdollisuuksia ratkoa yhä vaikeampia tutkimushaasteita.

"Etsimme jatkuvasti keinoja venyttää järjestelmiemme suorituskyvyn rajoja, jotta voimme hyödyntää suurempia ja monimutkaisempia kvanttialgoritmeja saavuttaaksemme kvanttiedun", sanoo IBM Quantum -yksikön johtaja Jay Gambetta. "IBM:n full-stack -lähestymistapa tarjoaa kehittäjille uusia tapoja suunnitella laitteistotietoisia sovelluksia, algoritmeja ja piirejä, jotka toimivat alan laajimmalla ja tehokkaimmalla kvanttilaitteistokannalla."

Ennätyksen tekeminen vaati IBM:n asiantuntijoilta uusien tekniikoiden käyttöä ja parannuksia 27 kubitin järjestelmään. Parannuksissa hyödynnettiin laitteistotietoisia menetelmiä, jotka ovat laajennettavissa ja parantavat minkä tahansa algoritmin tehokkuutta kaikissa IBM:n kvanttijärjestelmissä. Tästä on hyötyä niin tieteellisissä kokeissa kuin kehitettävissä sovelluksissa. Nämä tekniikat ovat saatavilla tulevissa julkaisuissa ja kehitysversioissa IBM Cloud-ohjelmistopalveluissa ja avoimen lähdekoodin Qiskit-ohjelmistokehityspaketissa.

Laajempi englanninkielinen tiedote osoitteessa:
https://newsroom.ibm.com/2020-08-20-IBM-Delivers-Its-Highest-Quantum-Volume-to-Date-Expanding-the-Computational-Power-of-its-IBM-Cloud-Accessible-Quantum-Computers

IBM Quantum -tiimi on jakanut tiedot teknisistä parannuksista, joita on tehty Quantum Volume 64:n saavuttamiseksi. Lisätietoja osoitteessa:
https://c212.net/c/link/?t=0&l=en&o=2891787-1&h=3697872955&u=https%3A%2F%2Farxiv.org%2Fabs%2F2008.08571&a=arXiv

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

IBM Viestintäosasto
puh. (09) 459 5900
ibmficom@fi.ibm.com

Kuvat

27qubit-Falcon, QV64
27qubit-Falcon, QV64
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

IBM Suomi
IBM Suomi
Laajalahdentie 23
00330 Helsinki

(09) 4591http://www.ibm.fi

IBM on pilvialustoihin erikoistunut ja tekoälyä hyödyntävä teknologiayritys. Tuemme asiakkaitamme  kognitiivisen tietojenkäsittelyn, pilvialustojen ja kvanttilaskennan hyödyntämisessä. Vahvan toimiala- ja teknologiaosaamisemme ansiosta pystymme vastaamaan asiakkaidemme nopeasti muuttuviin tarpeisiin ja pysymään ketterinä jatkuvan teknologisen muutoksen edessä. IBM toimii luotettavana kumppanina yli 170 maassa. www.ibm.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta IBM Suomi

IBM esittelee 127-kubittisen kvanttisuorittimen ja uuden sukupolven kvanttijärjestelmän16.11.2021 14:01:53 EET | Tiedote

ARMONK, N.Y., – 16.11.2021: Vain reilu vuosi 65-kubittisen Hummingbird-suorittimen jälkeen IBM esitteli ensimmäinen yli 100 kubitin kvanttisuorittimensa IBM Quantum Summit 2021 -tapahtumassa. 127-kubittisessa Eagle-suorittimessa hyödynnetään edeltäjistä Falconista ja Hummingbirdistä saatuja oppeja, kuten virheitä vähentävää kubittijärjestelyä ja arkkitehtuuria, jolla voidaan minimoida tarvittavien komponenttien määrä. Suorittimen kehittyessä täytyy myös järjestelmien kehittyä. IBM Quantum System Two on suunniteltu toimimaan tulevien 433- ja 1 121-kubittisten suorittimien kanssa. Eagle-suorittimen myötä olemme siirtyneet kehitysvaiheeseen, jossa kvanttipiirejä ei enää voi luotettavasti simuloida perinteisillä järjestelmillä. Suorittimessa hyödynnettävät uudet tekniikat mahdollistavat ohjausjohtimien sijoittamisen sirulla eri fyysiseen kerrokseen kuin missä kubitit sijaitsevat. Tämä toteutus mahdollistaa kubittien määrän merkittävän lisäämisen laskennan laadun kärsimättä. Kasvanut kubitt

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye