Psykologiliitolta käytännöllinen ohjeistus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamiseen
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluu laaja joukko ihmisiä. Vähemmistökysymykset ovat entistä näkyvämpi teema yhteiskunnallisessa keskustelussa, mediassa ja eri aloja edustavien ammattilaisten vastaanotoilla. Lisäksi sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikoiden potilasmäärät ovat lisääntyneet selkeästi viime vuosina, ja useita lakimuutoksia on tehty tai ne ovat valmisteilla. Tästä huolimatta useissa sosiaali- ja terveysalan perus- ja jatkokoulutuksissa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden teemoja ei käsitellä laisinkaan tai vain vähän sivuten, muusta sisällöstä erillisenä aihealueena.
Vähemmistöryhmien kohtaamiseen liittyy useita kenttätyössä huomioitavia erityispiirteitä, ja monilla ammattilaisilla on halua ja tarvetta opetella kohtaamaan vähemmistön edustajia mahdollisimman sensitiivisesti. Suomen Psykologiliiton julkaisema ohjeistus on ensimmäinen selkeä käytännön opas psykologien käyttöön, ja se on avuksi myös muille ihmisten parissa työskenteleville. Opas antaa tietoa sukupuoli- ja seksuaali-identiteetin kehittymisestä, opastaa havaitsemaan omia ennakkoluuloja, auttaa pohtimaan omaa kielenkäyttöä, selventää alan sanastoa ja antaa käytännöllisiä vinkkejä arjen työtilanteisiin.
– Toivomme, että uusi opas voi olla apuna arjen työssä – se ei halua opettaa, vaatia eikä tuomita, vaan päinvastoin auttaa työssä. Tavoitteena on ohjata ihmisten kanssa työskenteleviä ottamaan asioita puheeksi huomaavaisella tavalla ja tunnistamaan omia ennakkokäsityksiään, kuvaa oppaan kirjoittamistyöhön osallistunut psykologi Laura Blomqvist.
Suomen Psykologiliiton ohjeistus on kirjoitettu ammattilaisille perustiedon lähteeksi, konkreettisen työn tueksi ja normitietoisuuden lisäämiseksi. Ohjeistuksessa käsitellään myös vähemmistöstressiä, psykologin ammatillista itsereflektiota, turvallisemman tilan luomista, sukupuolenkorjausprosessia sekä erilaisia suhdemuotoja.
Tutustu oppaaseen täällä (pdf)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Psykologi Laura Blomqvist, laura.blomqvist@terapiataloquu.fi
Psykologi Mari Korpela, mari.korpela@terapiataloquu.fi
Molemmat ovat oppaan kirjoittajia ja Suomen Psykologiliiton seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden työryhmän jäseniä.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto
Psykologin osaaminen on välttämätöntä nuoren edun varmistamiseksi lastensuojelussa13.6.2025 12:54:06 EEST | Tiedote
Kun tavoitteena on suojella lapsia ja nuoria sekä heidän psyykkistä hyvinvointiaan, on tarve psykologin erityisosaamiselle ilmeinen, toteaa Suomen Psykologiliitto lausunnossaan hallituksen esityksestä laiksi lastensuojelulain muuttamisesta.
Psykologien asiantuntemuksen vaikuttava kohdentaminen tukee Suomen hyvinvointi- ja työllisyystavoitteita17.5.2025 15:36:56 EEST | Tiedote
Suomessa ei tällä hetkellä hyödynnetä psykologien erityisasiantuntemusta täysimääräisesti. Jotta psykologien osaaminen tulisi parhaaseen mahdolliseen käyttöön, tulee tarkastella psykologien roolia eri organisaatioissa, toteaa kevätkokoukseensa 17.5.2025 kokoontunut Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto.
Hyvän mielen Helsinki? Pormestariehdokkaat paneelissa mielenterveydestä13.3.2025 10:57:02 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan vaalien ainoaa mielenterveyspolitiikkaan keskittyvää paneelia! Paneeli järjestetään tiistaina 18.3. klo 17–18.30 keskustakirjasto Oodissa Saarikoski-matolla (3. kerros).
Päällekkäisten haasteiden keskellä tarvitaan psykologien osaamista23.11.2024 14:00:43 EET | Tiedote
Mielenterveyden kenttä on jatkuvassa muutoksessa ja suurten haasteiden keskellä, totesi Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto kokoontuessaan syyskokoukseensa 23.11.2024. Psykologien osaamisen hyödyntäminen ja tarkoituksenmukainen rooli yhteiskunnassa on avain tilanteen ratkaisuun.
Lasten ja nuorten terapiatakuu on hyvä alku, mutta kehitystyötä on jatkettava2.10.2024 08:50:39 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Terapiatakuun piiriin on kuitenkin nyt käsittelyssä olevalla esityksellä tulossa hoitoa ainoastaan lieviin ja keskitasoisiin masennus- ja ahdistusoireisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme