Oulun yliopisto avaa viisi uutta kansainvälistä koulutusta: epidemiologiaa, kestävää kemiaa, monialaista business-analytiikkaa ja osaajia ICT-alalle
Uusien kansainvälisten tutkinto-ohjelmien ensimmäiset opiskelijat aloittavat opintonsa syksyllä 2021. Englanninkielisyys on valttikortti ja valmistaa opiskelijoita arkeen aloilla, joilla työkieli on englanti, myös Suomessa. Koulutukset ovat pääasiassa kaksivuotisia maisteritutkinto-ohjelmia eli opiskelijoilla on jo taustallaan kandidaattitason opinnot. Opiskelijarekrytointia painotetaan kotimaisten opiskelijoiden lisäksi kansainvälisiin opiskelijoihin. Hakuaika kansainvälisiin koulutuksiin alkaa jo tammikuussa.
”Uusien tutkinto-ohjelmien suunnittelua ovat ohjanneet eri alojen työvoimatarve ja Oulun yliopiston profiloituminen. Kansainväliset, monialaiset tutkinto-ohjelmat tuottavat osaajia Oulun alueen yrityksiin ja elinkeinoelämän palvelukseen. Uskon osaamisen kysynnän yhä kasvavan ja laajentuvan muuallekin”, sanoo Oulun yliopiston koulutusvararehtori Tapio Koivu.
Uusia tutkintoja suunniteltu sidosryhmien kanssa
Digitalization, Computing and Electronics (Dice) -tutkinto-ohjelma tuottaa IT-alan osaajia työvoimapula-aloille sekä tutkimuslaitosten palvelukseen. Tarjolla on maisterivaiheen ohella myös kandidaattiopinnot, mikä voi sitouttaa opiskelijat vahvemmin Ouluun ja tarjoaa hyvän mahdollisuuden hakijoille, joilla on jokin muu kuin suomenkielinen toisen asteen tutkinto. Dice-tutkinnon suorittaminen tuottaa laaja-alaista ICT-alan osaamista. Kolme eri hakukohdetta tarkentavat osaamisen elektroniikkaan, tietotekniikkaan, kuten tekoälyyn, sekä tietojenkäsittelytieteeseen, kuten tietojärjestelmiin ja ohjelmistotuotantoon. Myös Electronics-koulutusohjelma tukeutuu tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan vahvuuksiin.
Business Analytics on tieteidenvälinen maisteriohjelma, jonka tuottamalle uudelle, monialaiselle data-analytiikka-osaamiselle on kasvava tarve yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä. Koulutusohjelma eroaa alan muusta kansainvälisestä koulutustarjonnasta ja yhdistää Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun ja tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan vahvuuksia. Business Analytics -koulutusta suunniteltiin sidosryhmiä kuunnellen.
”Keskusteluissa todettiin, että liiketoiminnassa kerätyn datan tehokas hyödyntäminen on elinkeinoelämän yksi keskeisimmistä haasteista. Uuden osaamisyhdistelmän odotetaan synnyttävän kaivattua kompetenssia tilanteeseen, jossa kerättyä dataa kyllä on, mutta osaaminen sen hyödyntämisessä yhteiskunnallisesti ja kaupallisesti on vielä kehitysasteella. Tulevaisuudessa nopeus sekä massatiedon että hyvin hiljaistenkin signaalien analytiikassa nousee yritysten ja organisaatioiden kilpailutekijäksi – ja luo opiskelijoillemme hyvät uranäkymät”, kertoo koulutuksen suunnittelua koordinoinut Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Veikko Seppänen.
Epidemiology and Biomedical Data Science -maisterikoulutuksen sisällöt ovat erittäin ajankohtaisia maailmanlaajuisen koronaepidemian vuoksi. Koulutus sijoittuu terveystieteisiin ja vahvistaa Oulun yliopiston elinikäinen terveys -fokusaluetta. Opintoihin on mahdollista hakea eri osaamistaustoilla, kuten lääkärin koulutuksella.
Chemistry of Sustainable Processes and Materials -tutkinto-ohjelma kouluttaa kemian osaajia kehittämään kestävän kehityksen mukaisia uusia tuotteita, materiaaleja ja menetelmiä. Tutkinto-ohjelma korvaa suomenkielisen kemian maisteriohjelman.
Täysin englanninkielisten kansainvälisten tutkinto-ohjelmien määrä kasvaa uusien koulutusten myötä Oulun yliopistossa 23:een.
Lisätietoja:
Oulun yliopiston koulutusvararehtori Tapio Koivu, tapio.koivu@oulu.fi, puh. 050 516 0664
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Veikko Seppänen, veikko.seppanen@oulu.fi, puh. 040 156 2805
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-NiemiViestintäpäällikkö
Puh:050 336 1690elina.mattila-niemi@oulu.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme