Calefa Oy

Orion harppaa vastuullisuustavoitteisiin etuajassa

Jaa
Orionin Turun tehdasalueen neljän hehtaarin kiinteistöt lämmittää CO2-vapaa lämpöpumppulaitos, joka hyödyntää tuotannon hukkalämpöjä ja ulkoilman energiaa.
Energiatuotannon tulevaisuus. Orion korvaa kaksi kolmannesta nykyisestä kaukolämmön kulutuksesta hiilidioksidivapaalla ratkaisulla.
Energiatuotannon tulevaisuus. Orion korvaa kaksi kolmannesta nykyisestä kaukolämmön kulutuksesta hiilidioksidivapaalla ratkaisulla.

Orion Oyj ja Calefa Oy ovat sopineet tuotannon hukkalämpöjä ja ulkoilman energiaa hyödyntävän AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen kokonaistoimituksesta Orionille.

Lämpöpumppulaitos tuottaa tehtaalle lämpöenergiaa ja jäähdytystä ympäristöystävällisesti kokonaan ilman CO2-päästöjä. ­­Sen myötä laskennallisesti korvaantuu 67 % nykyisestä kaukolämmön kulutuksesta, mikä alentaa huomattavasti tehtaan ostoenergian tarvetta. 

- Me Orionilla ollaan sitouduttu energiansäästötavoitteisiin, mitä EU:sta on Suomelle annettu. Tavoitteet ovat aika kovat ja olemme innokkaasti ottaneet haasteen vastaan, kiinteistöpäällikkö Heikki Lempinen toteaa.

Polttamattomaan teknologiaan perustuvan lämpölaitoksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt leikkaantuvat noin 1000 tonnia vuodessa. Säästetyllä lämpöenergialla lämmittäisi joka vuosi 850 omakotitaloa. 

- Calefan lämpöpumppulaitos on Orionin yksi merkittävimmistä hankkeista, jolla energiaa säästetään ja hiilijalanjälkeä pienennetään tavoitteiden saavuttamiseksi, Heikki Lempinen lisää.

Kokonaistoimituksella haetaan varmuutta

AmbiHeat on Calefan ratkaisu CO2-vapaaseen lämmön- ja jäähdytyksen tuotantoon. Orionilla lämpöpumppulaitos korvaa lääketehtaan nykyisiä jäähdytyskoneita.

-  Laitos tuottaa jäähdytyksen Orionin tuotantoprosessiin. Jäähdytyksestä syntyvä hukkalämpö hyödynnetään edelleen tehdaskiinteistöjen lämmityksessä. Jos prosessista saatavaa hukkalämpöä ei ole riittävästi, loppuenergia tuotetaan ulkoilman energiasta, kertoo Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori.

- Järjestelmä asennetaan tehdasvalmisteisiin moduuleihin, jolloin tehdastiloja ei tarvitse varata lämpöpumpputeknologioille, Petri Vuori lisää.

Orionin kiinteistöpäällikkö Heikki Lempinen toteaa, että Calefa vahvoine refensseineen vakuutti toimittajana.

- Olemme todenneet, että kokonaisratkaisutoimitus on parempi ratkaisu kuin se, että ottaisimme komponentteja ja tekijöitä ympäri maan. Olemme lääkebisneksen ammattilaisia, se on ydinosaamistamme. Sen sijaan lämpöpumpuissa emme ole parhaita mahdollisia ammattilaisia.

Kokonaistoimituksella pyritään poistamaan monimutkaisen teollisuuden lämpölaitoksen toimintaan liittyviä riskejä. Järjestelmätoimittaja ottaa vastuun siitä, että energiasäästötavoitteet saavutetaan ja laitos toimii kuten pitääkin.

Suuret säästöt tukevat vastuullisuustavoitteita

CO2-vapaa lämpölaitos tukee Orionin liiketoimintastrategiaa, jonka mukaan sen tulee vuoteen 2025 mennessä pudottaa CO2-päästöjä 75 % ja leikata energiakuluja 7,5 %. 

- Tavoitteet koskevat kaikkia yksiköitämme. Työ energiatehokkuuden parantamiseksi on jatkuvaa, toteaa Orionin energiatehokkuuspäällikkö Catarina Hildén-Fjäder.

Lämpöpumppulaitoksen myötä Turun tehtaan CO2-päästöt putoavat merkittävästi samalla kun tehtaan kaukolämmön tarve pienenee.

- Aiemmin tällaiset päästöttömät, polttamattomaan teknologiaan perustuvat lämpölaitokset eivät ole olleet teollisuudelle mahdollisia. Tämä laitos perustuu kehittyneeseen lämpöpumpputeknologiaan, ­mainitsee Petri Vuori.

Fossiilisista polttoaineista eroon pääseminen lämmöntuotannossa on selkeä suunta. 

- Järjestelmällä mahdollistetaan se, että saadaan CO2-vapaata lämpöenergiaa teollisuuden käyttöön ja sitä kautta pystytään merkittävästi vähentämään tuotannon päästöjä, Vuori lisää.

Maailman pelastaminen jatkuu

Meneillään on iso murros päästöttömään energiantuotantoon siirtymisessä. Tämä hanke on vahva osoitus siitä, että ratkaisut ovat jo käsissämme.

Lämpölaitostyyppi tuottaa energiaa kauko- ja aluelämpöverkkoihin ympäristön puhtaista energialähteistä. ­­

Teollisuuden hukkalämmön ohella laitos voi hyödyntää ulkoilman energiaa, maalämpöä, vesistöjen lämpöä sekä aurinkolämpöä. Samalla se tuottaa kaukokylmän.

Orionin Turun tehtaalla pienhiukkaspäästötön ja hiljainen lämpölaitos sijoitetaan tehdasalueen keskelle. Järjestelmän toimitus on jo aloitettu, ja se valmistuu keväällä 2021.

- Kun tavoitteet EU:n tasolla ovat kovat, ihan perinteisillä keinoilla, kuten huolellisella eristämisellä ja led-valoilla ei saa tavoitteita täytettyä, Heikki Lempinen sanoo.

- Tällaisia hankkeita tulee jatkaa ja tehdä muita vastaavia. Lämpöpumput ja hukkalämpöjen hyödyntäminen ovat aiheita, missä tekemistä riittää, kiinteistöpäällikkö vakuuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Vuori
040 553 4427
petri.vuori@calefa.fi

Kuvat

Energiatuotannon tulevaisuus. Orion korvaa kaksi kolmannesta nykyisestä kaukolämmön kulutuksesta hiilidioksidivapaalla ratkaisulla.
Energiatuotannon tulevaisuus. Orion korvaa kaksi kolmannesta nykyisestä kaukolämmön kulutuksesta hiilidioksidivapaalla ratkaisulla.
Lataa
Tuotantoa Orionin Turun tehtaalta.
Tuotantoa Orionin Turun tehtaalta.
Lataa
Tuotantoa Orionin tehtaalla.
Tuotantoa Orionin tehtaalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Calefa Oy
Calefa Oy
Muovite 1
15860 Hollola

0102190280http://www.calefa.fi/fi/

Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa

 

Calefa Oy toteuttaa maailman johtavaan lämpöpumppu­teknologiaan perustuvia kokonais­energia­ratkaisuja teollisuudelle, energian tuotantolaitoksille sekä suurille kiinteistöille. Lämpöpumppujärjestelmämme hyödyntävät hukkalämpöä ja ympäristön energiaa. Teemme kokonaisratkaisuja, joilla asiakkaamme saavat merkittävät energiansäästöt ja leikkaavat CO2-päästöjä pysyvästi. Toteutamme järjestelmät avaimet käteen -periaatteella, varmistaen toimivuuden koko elinkaaren ajan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy

Favoritilla satsataan energiatehokkuuteen ja työolosuhteisiin8.12.2022 08:48:22 EET | Tiedote

Lämpöpumppujärjestelmä hyödyntää muovituotannon ylijäämälämmöt Favorit Tuotteen kiinteistöjen lämmityksessä sekä kasvualustojen kuivausprosessissa Järjestelmä jäähdyttää tuotantotilat noin 20-asteisiksi ympäri vuoden Tuotannollisena etuna on nopeampi tuotantosykli sekä tehostusta tasalaatuisuuteen, kun tavoitelämpötiloissa pysytään ympäri vuoden Järjestelmän myötä tehtaan ostoenergiantarve ja ympäristöjalanjälki ovat pienentyneet pysyvästi Ulkolämpötilamittari näyttää kesäkuumalla 35 astetta auringon paahtaessa taivaan täydeltä. Etenkin tällaisina päivinä muovitehtailla painiskellaan tuotantotiloissa korkealle nousevien sisälämpötilojen kanssa. Ongelma on ollut tuttu myös Biolan-kompostoreistaan tunnetun Favorit Tuotteen tehtaalla Eurassa. Rotaatiovalu-uunien sisällä lämpötila on parhaimmillaan 250 astetta. Hyvästä eristyksestä huolimatta osa tuosta lämmöstä hohkaa väkisinkin ulos tuotantotilaan. Tästä syystä johtuen monella muovitehtaalla työskennellään myös talvisaikaan hellekeleihin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme