Pohjois-Savon ELY-keskus

Vesistöt kuntoon Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalueella

Jaa
Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalueen toimijoiden halukkuutta ja valmiuksia osallistua vesistökunnostushankkeisiin selvitetään kyselyllä, joka on lähetetty suoraan alueen toimijoille.

Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalue, Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousyksikkö ja vesienhoito selvittävät kyselyn avulla kalatalousalueen osakaskuntien, kyläyhdistysten, riistanhoitoyhdistysten, metsästysseurojen ja muiden toimijoiden halukkuutta, valmiuksia ja sitoutuneisuutta osallistua vesistökunnostushankkeisiin. Lisäksi selvitetään vesistökunnostuksiin liittyvää tiedon tarvetta ja vesistökunnostustarpeita kalatalousalueella. Keskeinen selvitettävä asia on, voisiko Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalue olla mukana kalataloudellisten ja vesienhoidollisten kunnostushankkeiden toteuttamisessa esimerkiksi hankehallinnoijana.

Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalueella on vesialuetta lähes 23 000 hehtaaria Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan alueilla. Kalatalousalueen keskusjärvistä Maaninkajärven, Ala-Ruokoveden (Suuri Ruokovesi) ja Pohjois-Kallaveden ekologinen tila on tyydyttävä. Myös seitsemän muun vesimuodostuman, mm. Lyhyenjärven, Pitkäjärven ja Räimäjärven tila on tyydyttävä. Lapinjärvien ja Patajärven tila on välttävä. Kalatalousalueella on useita hyvässä tai erinomaisessa tilassa olevia vesimuodostumia.

Vesienhoidon tavoitteet on tarkistettu ja nyt on toteutuksen vuoro

Vesien tila ja toimenpidetarpeet on hiljattain arvioitu ja vesienhoitosuunnitelmat tulevat nähtäville marraskuun alussa. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman 2019-2023 kautta tuleville vuosille on saatavilla myös merkittävää tukea hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen. Rahoitettavien kohteiden ja hankkeiden tulee edistää ensisijaisesti vesienhoidon tavoitteita ja vesien hyvän tilan saavuttamista. Samalla voidaan kuitenkin parantaa vesistöjen käytettävyyttä ja edistää kalataloudellisia tavoitteita.

Pohjois-Savon ELY-keskus on luomassa toimintamallia, jolla yhtenäistetään ja vakiinnutetaan toimintatavat kunnostushankealoitteesta esiselvitykseen, toteutukseen ja sen seurantaan. Samalla selkeytetään toimijoiden rooleja sekä tuetaan alueen toimijoita yhteistyössä ja verkostoitumisessa. Tavoitteena on myös lisätä vesistökunnostushankkeiden määrää ja vaikuttavuutta Pohjois-Savossa. Toimintamallityötä tehdään vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoituksella.

Keskeinen osa toimintamallia on myös kalatalousalueen ja paikallisten toimijoiden tarpeiden ja ennen kaikkea hankeaktiivisuuden ja sitoutumisen kartoittaminen. Tämän kyselyn tulokset vaikuttavat toimintamallin kehitystyöhön.

Kysely on lähetetty sähköpostitse suoraan Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalueen osakaskunnille, kyläyhdistyksille, riistanhoitoyhdistyksille ja metsästysseuroille. Mikäli et ole saanut kyselyä, voit pyytää sen suoraan Arja Saarelaiselta, arja.saarelainen(at)ely-keskus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Arja Saarelainen, puh. 0295 016 201, arja.saarelainen(at)ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.6.202427.6.2024 15:33:35 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,28. Taso on 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta lopetettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Pinnan aleneminen on ollut silti huomattavan nopeaa. Kesäkuun alusta 40 cm. Iisalmen reitillä on saavutettu kesäkorkeudet ja juoksutukset on pienennetty pintojen säilyttämiseksi hyvällä kesäkorkeudella. Sama koskee myös Pohjois-Savon muita säännösteltyjä vesistöjä - Nilsiän reittiä ja Vuotjärveä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 35 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,80. Pinta on laskenut kevään tulvahuipusta 17 cm. Saimaalla lisäjuoksutus on käynnissä, mutta on ilmoitettu loppuvan viikonlopun jälkeen. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä eteläinen Suontee -Paasivesi nousi poikkeuksellisen korkealle ja on edelleen ajankohdan keskiarvon yläpuolella samoin kuin reitin alaosan ke

Ilmastotiekartan seurantatiedot julki –Pohjois-Savon ilmastopäästöt laskeneet yli kolmanneksella vuodesta 200718.6.2024 11:36:25 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot osoittavat, että Pohjois-Savon ilmastopäästöt ovat edelleen laskussa. Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet vuosina 2007–2022 yli kolmanneksella (37 %) ja samoin ovat tehneet myös asukaskohtaiset päästöt (35 %). Vuonna 2021 valmistuneen Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot on koottu nyt kolmannen kerran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye