Institutet för hälsa och välfärd THL

Influensavaccinationer av riskgrupper har inletts – under coronatiden är det särskilt viktigt att vaccinera sig

Dela

Influensa är en allvarlig sjukdom som kan orsaka farliga följdsjukdomar, såsom lunginflammation. Influensavaccinet är det säkraste och bästa skyddet mot influensa. Det är särskilt viktigt att vaccinera sig under coronapandemin.

”Att insjukna i influensa och corona samtidigt är en dålig kombination för vem som helst, men i all synnerhet för riskgrupperna. Därför är det särskilt viktigt att ta influensavaccin i år. Vaccinet förebygger spridningen av influensa och skyddar både den egna hälsan och den närmaste kretsen”, säger Hanna Nohynek, överläkare vid THL.

Riskgrupperna får vaccinet gratis

Personer för vilka influensa utgör ett väsentligt hot mot hälsan eller för vilkas hälsa influensavaccination är till stor nytta får influensavaccin gratis. 

Avgiftsfri vaccination ges åt 

  • alla som fyllt 65
  • barn i åldern mellan 6 månader och 6 år
  • gravida kvinnor
  • personer som på grund av sjukdom eller behandling hör till riskgruppen
  • närstående till personer som löper risk att insjukna i svår influensa
  • män som inleder sin beväringstjänst och kvinnor som inleder frivillig militärtjänst
  • anställda inom social- och hälsovården samt läkemedelsförsörjningen.

Dessutom erbjuds vaccinet åt personer som bor eller vistas längre tider i anstaltliknande förhållanden, såsom mottagningscentraler och fångvårdsanstalter.

Vaccinationerna inleds i november

En del kommuner har redan inlett influensavaccinationerna för riskgrupper, men största delen börjar vaccinera i början av november. De som har rätt till gratis vaccination kan få vaccinet på den egna hälsocentralen eller rådgivningen. Hälsocentralerna meddelar om vaccineringstiderna och -platserna i sina regioner.

”Stora massvaccinationer som tidigare år kan inte genomföras på grund av coronapandemin, men till exempel vaccinationstillfällen som baserar sig på tidsbokning är möjliga.  Kommunernas vaccinationsansvariga planerar vaccinationsarrangemangen så att vaccinationen kan genomföras på ett säkert sätt och med beaktande av hygienåtgärderna”, säger Hanna Nohynek.

Personer som inte ingår i riskgrupperna eller närkretsen kan köpa vaccinet från apoteket på recept från läkare och låta den injiceras på hälsostationen. Vaccinet kan även fås från privata läkarstationer. En del arbetsgivare erbjuder sina arbetstagare vaccinet via företagshälsovården. 

Influensasäsongen har ännu inte börjat

Influensasäsongen har ännu inte börjat i Finland. Sedan i juli har inte en enda laboratoriebekräftad influensasmitta anmälts till THL:s register över smittsamma sjukdomar. I år har influensaaktiviteten varit mindre både på norra och södra halvklotet än under tidigare år.

”Den pågående covid-19-pandemin och de åtgärder som förhindrar virusets spridning, så som hygienanvisningar, säkerhetsavstånd och användning av masker, har sannolikt också påverkat antalet influensasmittor. Det är dock omöjligt att förutspå hur kraftig den kommande influensaepidemin är, så det lönar sig att ta vaccinet nu när läget ännu är lugnt”, säger Niina Ikonen, specialist vid THL.

THL följer upp hur influensasäsongen framskrider och uppdaterar den aktuella influensaöversikten under hela säsongen.

Ytterligare information

Vad är influensa?
THL

Vaccin mot influensa
THL

Uppdaterad influensaöversikt (på finska)
THL

Hanna Nohynek
överläkare (vaccinering och vacciner)
THL
tfn 029 524 8246
hanna.nohynek(at)thl.fi

Niina Ikonen
specialist, (uppföljning av influensa)
THL 
tfn 029 524 8413
niina.ikonen(at)thl.fi

Mia Kontio
specialist (vaccindistribution och arrangemang)
THL
tfn 029 524 8365
mia.kontio(at)thl.fi

Nyckelord

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Ett nytt test avslöjar risken för centrala folksjukdomar och stöder hälsosamma livsstilsförändringar21.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande

Risktestet för folksjukdomar har publicerats på webben. Testet är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av ens egen risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. Testet har utvecklats i samarbete mellan THL och Diabetesförbundet i Finland. Risktestet är avsett för vuxna för att främja den egna hälsan och välfärden. Målet är att väcka intresse för den egna hälsan och hjälpa med till exempel små hälsofrämjande livsstilsförändringar. Nästan varje vuxen finländare kan ha förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. ”Dessa vanliga sjukdomar försämrar välbefinnandet och funktionsförmågan särskilt i samband med stigande ålder. Det är viktigt att identifiera risken så att man kan ingripa i god tid och till och med förebygga sjukdomen helt och hållet”, konstaterar forskningschef Jaana Lindström vid THL. Folksjukdomar påverkar bland annat arbetsförmågan, så de har stor betydelse även för nationalekonomin. I

Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande

Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är

Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye