Puunpoltosta syntyy enemmän hiukkaspäästöjä kuin autoliikenteestä – Omilla tulisijan käyttötavoilla voi vähentää päästöjä

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja TTS Työtehoseura toteuttivat keväällä 2019 kyselytutkimuksen pääkaupunkiseudun pientaloasukkaiden tulisijojen käytöstä. Tulosten perusteella HSY laski puunpoltosta aiheutuvat päästöt pääkaupunkiseudulla.
- Arviomme mukaan pääkaupunkiseudun polttoperäisistä hiukkaspäästöistä 33 prosenttia syntyy kotitalouksien puunpoltosta. Autojen pakokaasujen osuus on 26 prosenttia. Energiantuotannosta syntyy hiukkaspäästöjä eniten eli 38 prosenttia, mutta näillä päästöillä on vain pieni merkitys hengitysilman laatuun, sillä päästöt purkautuvat korkeista piipuista ja pääsevät laimenevaan yläilmoissa, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.
Polttotavalla ja tulisijatyypillä on suuri merkitys päästöihin
Useimmat pääkaupunkiseudun asukkaat polttavat puuta joko varaavassa takassa tai puusaunassa. Tulisijan käyttö aiheuttaa aina savuja eli päästöjä ilmaan. Erityisesti roskien tai kostean puun polttaminen saa savupiipusta tupruamaan ilmaan runsaasti hiukkasia. Hiukkaspäästöt ovat haitallisia ihmisen terveydelle ja ne vähentävät myös viihtyisyyttä. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut omassa tulisijassa palavat.
- Puun käyttömäärä, poltettavan puun kosteus, tulisijatyyppi ja tulisijan ikä sekä polttotavat vaikuttavat päästöihin. Pääsääntöisesti uudemmat tulisijat ovat vähäpäästöisempiä kuin vanhemmat. Tärkeää on polttaa vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia kuten maitotölkkejä, Myllynen sanoo.
Pienennä päästöjä sytyttämällä tulisija oikein
Kannattaa tarkistaa aina oman tulisijan käyttöohjeesta, miten tulisijaa käytetään oikein. Jos käyttöohjetta ei löydy, tässä parhaat vinkit takan sytyttämiseen:
- Tuo puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen polttamista.
- Kierrätä roskat. Älä polta niitä tulisijassasi.
- Puhdista tulipesä tuhkasta, ja tyhjennä tuhkaluukku.
- Avaa savupelti. Voit avata myös ikkunaa.
- Polta vain kuivaa puuta. Kuivat klapit helähtävät yhteen lyödessä.
- Lado puut väljästi tulipesään. Jätä reunoille tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään.
- Täytä tulisija korkeintaan puolilleen. Lado isommat klapit alle ja pienemmät päälle.
- Avaa tulisijan ilmanottoaukot.
- Sytytä puut päältä tai yläosasta. Hyviä sytykkeitä ovat tuohi, lastut ja puupohjaiset sytytyspalat.
- Kun puut palavat kunnolla, pienennä arinan alta tulevan ilman määrää.
- Lisää toinen pesällinen hiilloksen päälle niin, että puut syttyvät kunnolla ja nopeasti.
- Katso lisää vinkkejä osoitteesta poltapuhtaasti.fi.
Asukkaille tarjolla ilmaista puunpolttoneuvontaa 25.11.2020
Keskiviikkona 25.11.2010 kello 17.30–19.30 järjestettävä Polta puuta puhtaammin -webinaari tarjoaa käytännön opastusta puunpolttoon kaikille kiinnostuneille. Tilaisuudessa kerrotaan, mikä on helpoin tapa aloittaa puiden poltto omassa tulisijassa, miten puita lisätään ja millä tavoin lämmityskerta lopetetaan. Tulisijan käyttöön opastaa Warma-Uunit Oy:n toimitusjohtaja Vesa Salminen. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä myös muille mukana oleville puunpolton ja ilmanlaadun asiantuntijoille. Tilaisuuden järjestää EAKR-rahoitteinen Kuivaa asiaa -hanke, jossa ovat mukana TTS, HSY ja Turun kaupunki. Teamsin kautta järjestettävään webinaariin voi ilmoittautua osoitteessa poltapuhtaasti.fi viimeistään 22.11.2020.
Lisätietoja:
- Ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen, maria.myllynen(at)hsy.fi, puh. 044 564 3748
- Vinkkejä puunpolttoon: poltapuhtaasti.fi
- Tulisijojen käyttö ja päästöt pääkaupunkiseudulla vuonna 2018 -julkaisu
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
WC-pytyt valtaavat Kansalaistorin – HSY:n Haitalliset aineet -projekti huipentuu tapahtumaan 7.5.20257.5.2025 08:27:07 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestää 7.5.2025 klo 11–19 Kansalaistorilla Pytyllä on asiaa -tapahtuman. Tempauksessa kymmenistä WC-pytyistä rakennettu Itämeren portit -teos herättelee keskustelua arjen kemikaalikuormasta. Tapahtuman tavoitteena on lisätä asukkaiden ymmärrystä haitallisista aineista ja innostaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja omassa arjessaan.
HSY aloittaa kiinteistöjen kompostitarkastukset kesällä 20255.5.2025 08:36:46 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut aloittaa kiinteistöjen kompostitarkastukset toukokuussa 2025. Tarkastusten avulla HSY valvoo biojätteen lajitteluvelvoitteen toteutumista ja neuvoo asukkaita kompostoinnissa.
HSY vähensi kasvihuonepäästöjään yli neljänneksen edellisvuodesta24.4.2025 14:41:39 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vähensi toiminnasta aiheutuvia päästöjään vuonna 2024 yli neljänneksen edellisvuoteen verrattuna. Voimakkaasti pienentynyt päästökertymä oli yhteensä 79 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna.
Kevät innostaa siivoamaan – HSY lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja22.4.2025 08:37:26 EEST | Tiedote
Kevät on täällä, ja asukkaiden siivousinto kasvaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY helpottaa kevätsiivouksia ja lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja huhti–toukokuussa. Kivikon Sortti-asema palvelee 26.4. alkaen pysyvästi myös lauantaisin.
HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme