Suomi.fi-palveluväylä ratkaisisi tietoturvallisen tiedonhallinnan haasteita myös yksityisen sektorin toimijoille
Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron jälkeen on keskusteltu paljon rekisteritietojen turvallisesta hyödyntämisestä ja säilytyksestä. Ratkaisun ongelmaan tarjoaisi Suomi.fi-palveluväylä. Vuonna 2015 avattu Palveluväylä tarjoaa vakioidun tavan tarkistaa ja siirtää tietoja tietojärjestelmien välillä ja vähentää tarvetta ylläpitää itse laajoja omia rekistereitä. Palvelu on myös yksityisen sektorin toimijoiden käytettävissä.
Käytännössä Palveluväylän käyttöönotto tarkoittaa sitä, että palveluita Palveluväylään tarjoavat ja niitä sen kautta käyttävät organisaatiot on todennettu käyttöönoton yhteydessä viranomaisen toimesta. Näin organisaatiot voivat tuoda käytettäviksi ja saada käyttöönsä esimerkiksi useita potilastietoja, ajoneuvorekisteriä tai ammattioikeuksia koskevia tietoja turvallisessa ja luotettavassa tiedonsiirtokanavassa.
Käytännössä Palveluväylän käyttöönotto tarkoittaa toimijalle sitä, että esimerkiksi useita potilastietoja, ajoneuvorekisteriä tai ammattioikeuksia koskevia tietoja säilyttää ja hallinnoi viranomainen. Palveluväylään tehtävän tietokyselyn avulla toimija saa tarvittavat tiedot käyttöönsä.
"Tietojärjestelmien yhteensopivuus ja ajantasainen tietoturva haastavat organisaatioita jatkuvasti ja lisäävät sitä kautta järjestelmien kustannuksia. Palveluväylän käyttöönotto toisi lukuisille organisaatioille selkeyttä tietojen hallintaan sekä kustannustehokkaan ja turvallisen tavan tarkistaa tarvittavat tiedot viranomaiselta", kertoo Palveluväylän kehityspäällikkö Atte Pirttilä Digi- ja väestötietovirastosta.
Lakisääteisiä tehtäviä hoitavat organisaatiot ovat velvoitettuja palvelun käyttöön. Valtion hallintoviranomaiset ja virastot, laitokset ja liikelaitokset sekä kunnalliset viranomaiset hyödyntävät siis Palveluväylää tiedon siirtämiseen. Tällä hetkellä palvelua käyttää noin 150 organisaatiota. Palvelun käyttöä voitaisiin kuitenkin laajentaa erityisesti yksityisellä sektorilla.
"Yksityisellä puolella mielikuva julkisen sektorin palvelusta on edelleen kankea ja kallis. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Palvelu on toteutettu uusimmalla teknologialla, mikä takaa luotettavan, reaaliaikaisen tiedonkulun järjestelmien välillä. Palveluväylän käyttö on lisäksi asiakasorganisaatioille ilmaista. Jokainen taho vastaa vain omista integraatio- ja ylläpitokuluistaan", Pirttilä jatkaa.
Erityisesti palvelusta voisivat hyötyä sote- ja vakuutusala, jossa tarve esimerkiksi asiakkaan potilastietojen, henkilötiedon tai huoltajuussuhteen varmistamiseen on jatkuva. Myös syntymä- ja kuolinilmoitusten päivittyminen eri rekistereihin voi kestää jopa päiviä, mutta Palveluväylän kautta tiedot päivittyvät samanaikaisesti kaikkialle. Kun tietojärjestelmät integroidaan hyödyntämään standardin mukaista Palveluväylää voi syntyvien kustannussäästöjen määrä olla vuositasolla huomattava.
Suomi.fi-palveluväylä perustuu alun perin Virossa kehitettyyn X-Road-tiedonvälitysalustaan ja se otettiin käyttöön vuonna 2015. Suomi ja Viro vastaavat kehitystyöstä yhdessä ja Suomessa sen kansallisesta toimintavarmuudesta, kehitystyön laadun varmistuksesta sekä asiakasneuvonnasta vastaa Digi- ja Väestötietovirasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Atte Pirttilä
Kehityspäällikkö
Digi- ja väestötietovirasto
sähköposti: atte.pirttila@dvv.fi
puhelin: 0295 535 285
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Identifieringen i myndigheternas elektroniska ärendehanteringstjänster ändras – Aktivering av Suomi.fi-meddelanden föreslås för cirka 2,8 miljoner användare i samband med identifieringen5.5.2025 09:30:00 EEST | Pressmeddelande
Från och med den 12 maj 2025 kommer cirka 2,8 miljoner personer att få ett förslag om att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden när de identifierar sig i den offentliga förvaltningens elektroniska e-tjänster. Målet med ändringen som utförs nu är att uppmuntra människor att i första hand ta emot myndighetspost elektroniskt.
Tunnistautuminen viranomaisten sähköisiin asiointipalveluihin muuttuu – Noin 2,8 miljoonalle ihmiselle ehdotetaan Suomi.fi-viestien käyttöönottoa tunnistautumisen yhteydessä5.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
12.5.2025 alkaen noin 2,8 miljoonaa henkilöä saa ehdotuksen ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, kun he tunnistautuvat julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin. Nyt tehtävän muutoksen tavoitteena on kannustaa ihmisiä siirtymään vastaanottamaan viranomaisposti ensisijaisesti sähköisesti.
Identification in authorities’ e-services to change – Around 2.8 million people will be prompted to activate Suomi.fi Messages once they have identified themselves5.5.2025 09:30:00 EEST | Press release
As of 12 May 2025, 2.8 million people will be prompted to activate Suomi.fi Messages when they identify themselves in public administration e-services. The aim of the current change is to encourage people to switch over to receiving official mail primarily electronically.
Utfärdandet av personbeteckning och hemkommun för utlänningar blev smidigare28.4.2025 10:30:00 EEST | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har gjort registreringen av utlänningar smidigare med flera åtgärder ifjol. Nu kan man få en personbeteckning i samband med ett besök på ämbetsverket på 12 orter. Dessutom styr de förnyade webbsidorna och instruktionsvideorna kunden till att uträtta ärenden på det sätt som motsvarar hens egen situation.
Henkilötunnuksen ja kotikunnan antaminen ulkomaalaisille sujuvoitui28.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto on sujuvoittanut ulkomaalaisen rekisteröintiä useilla toimilla viime vuonna. Nyt henkilötunnuksen voi saada virastossa käynnin yhteydessä 12 paikkakunnalla. Lisäksi uudistetut verkkosivut ja opastusvideot ohjaavat asiakasta omaa tilannetta vastaavaan asiointiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme