Väitös 27.11.2020: Asiakaskokemusta on hyvä tarkastella laajasti

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin asiakaskokemuksen muodostumista verkkokauppa-asiakkaiden näkökulmasta. Aineistona käytettiin haastatteluja, esseitä ja verkkokyselyn avulla kerättyjä kuvauksia asiakaskokemuksista. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, miten asiakkaat rakentavat asiakaskokemusta mielessään, merkitystenannon kautta.
– Asiakaskokemus voidaan ajatella kollaasina tai ajatuskarttana, jonka asiakas yhdistää yritykseen. Asiakassuhteen alussa asiakkaalla on vain valkoinen paperi, mutta tämä paperi täydentyy sitä mukaa kun asiakas luo siihen erilaisia sisältöjä asiakaspolkunsa aikana. Tutkimuksessa tarkasteltiin avoimesti sitä, mitä sisältöjä asiakkaiden kollaaseihin voi verkkokauppaostamisen kontekstissa kuulua, kertoo väitöskirjatutkija Tiina Kemppainen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.
Tutkimuksessa selvisi, etteivät kaikki asiakaskokemuksessa yhdistyvät merkitykset liity ainoastaan yritykseen josta ostos tehdään. Verkkokauppaa ja verkkokauppaostamista pohditaan osana laajempia kokonaisuuksia.
– Kun verkkokauppojen asiakkailta kysyttiin esimerkiksi syitä positiivisille ja negatiivisille tunteille verkkokauppavierailun aikana, nousi esiin muun muassa omaan kulutuskäyttäytymiseen ja muiden ihmisten toimiin liittyviä perusteluja. Myös ajankohtaiset ilmiöt, kuten ekologisuus ja ilmastonmuutos, tulivat vastauksissa esille.
– Negatiivisia tunteita selitettiin tyypillisesti verkkokaupan huonolla toimivuudella ja ikävillä yllätyksillä ostoprosessin aikana. Niitä aiheutti kuitenkin myös syyllisyys omasta ostokäyttäytymisestä ja huoli nykyajan holtittomasta kulutuskulttuurista. Positiivisia tunteita taas selitettiin etenkin oman onnistumisen kautta, esimerkiksi löytämisen ilolla ja tarjousjahdissa onnistumisella. Verkkokauppavierailu voi inspiroida asiakkaita hyvin monenlaisiin, jopa ristiriitaisiin pohdintoihin, Kemppainen toteaa.
Asiakaskokemuksen muodostuminen ei pääty osta-napin painallukseen
Myös ostotapahtuman jälkeiset vaiheet ovat verkkokauppaostamisen kontekstissa oleellisia. Verkkokaupan yhteistyökumppanit määrittävät sitä, miltä ostoprossessin loppu asiakkaiden näkökulmasta näyttää.
– Etenkin toimituspalveluilla on merkittävä rooli asiakaskokemuksen muodostumisessa. Paketin noutaminen toiselta puolen kaupunkia tai kuriirifirman kanssa asiointi tuovat helposti lisävaivaa ostoprosessiin ja samalla negatiivisia vivahteita asiakaskokemukseen. Toimitukset halutaan vaivatta ja omien päivittäisten reittien varsille. Vaikka verkkokauppa ei ole suoraan vastuussa sen partnereiden toimista, se voi näyttäytyä asiakkaiden näkökulmasta syyllisenä, koska se päättää mitä toimitusvaihtoehtoja asiakkaalla on valittavanaan.
Asiakaskokemuksen asiakaslähtöisen ja laaja-alaisen tarkastelun avulla voidaan tunnistaa teemoja, jotka ovat asiakkaiden näkökulmasta oikeasti oleellisia ja tärkeitä, myös yrityksen ulkopuolella. Tätä ymmärrystä voidaan hyödyntää palvelumuotoilussa sekä empaattisten, syvälliseen asiakasymmärrykseen pohjautuvien liiketoimintamallien kehittämisessä.
– Tämän tutkimuksen löydösten perusteella verkkokauppa voisi pohtia esimerkiksi sitä, miten se voi omien palveluelementtiensä kautta edesauttaa asiakkaiden onnistumisen tunteita tai lievittää ilmastonmuutokseen liittyvää ahdistusta, Kemppainen päättää.
Väitöstilaisuuden tiedot:
KTM Tiina Kemppaisen markkinoinnin väitöskirjan “Customer experience formation in e-commerce” tarkastustilaisuus järjestetään verkkovälitteisesti perjantaina 27.11.2020 klo 12-16. Vastaväittäjänä professori (emeritus) Tore Strandvik (Hanken) ja kustoksena professori Outi Uusitalo (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Voit seurata väitöstilaisuutta täältä: https://r.jyu.fi/dissertation-kemppainen-271120
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iiro VuoriViestinnän asiantuntija / kauppakorkeakoulu
Puh:040 805 4636iiro.p.l.vuori@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme