Väitös: Konenäön menetelmiä mobiilikuvantamiseen ja 3D-rekonstruktioon

Pieni kamera pystyy keräämään vain rajallisen määrän valoa, jolloin kuvista tulee helposti kohinaisia. Toisaalta kuva saattaa näyttää tärähtäneeltä jos kamera tai kuvattava kohde liikkuu valotuksen aikana. Tämä niin sanottu liike-epäterävyys vaikuttaa negatiivisesti paitsi kuvanlaatuun myös moniin konenäön sovelluksiin, kuten kuvapohjaiseen 3D-rekonstruktioon.
Oulun yliopiston konenäön ja signaalianalyysin tutkimusyksikön tohtorikoulutettava, diplomi-insinööri Janne Mustaniemi esittelee väitöstutkimuksessaan kaksi menetelmää liike-epäterävyyden poistoon. Menetelmät hyödyntävät inertiamittausyksikköä, joka löytyy useimmista kamerapuhelimista. Inertiamittausyksikkö antaa tietoa laitteen liikkeestä kuvanottohetkellä, mikä helpottaa tärähtäneen kuvan korjaamista. Väitöskirjassa tutkitaan myös yhtäaikaista kohinan- ja liike-epäterävyydenpoistoa. Monilla laitteilla on mahdollista ottaa useita kuvia nopeasti peräkkäin eri valotusajoilla. Tämä työ esittää uudenlaisen menetelmän, joka hyödyntää koneoppimista sekä kuvapareja, jotka on otettu lyhyellä ja pitkällä valotusajalla.
Kuvapohjainen 3D-rekonstruktio on eräs konenäön keskeisimmistä ongelmista. Tavoitteena on muodostaa ympäristöstä 3D-malli kuvien tai videon pohjalta. Tähän prosessiin liittyy tunnettu rajoitus, että 3D-mallin absoluuttista skaalaa ei voida määrittää pelkästään yhden kameran avulla. Tämä työ esittelee inertiaalipohjaisen menetelmän, jolla tuntematon skaalauskerroin voidaan määrittää. Menetelmällä saadut tulokset ovat ensiluokkaisia ja menetelmä voidaan helposti integroida olemassa oleviin 3D-rekonstruktio-ohjelmistoihin.
Moniaukkokamerat ovat yleistyneet älypuhelimissa. Useita kamerayksiköitä hyödyntämällä voidaan parantaa kuvien laatua ja kameran ominaisuuksia. Tässä työssä perehdytään parallaksivirheen korjaamiseen, mikä aiheutuu siitä, että kamerayksiköiden näkymät eroavat hieman toisistaan. Työ esittelee kuvafuusioalgoritmin moniaukkokameraan, missä jokainen kamerayksikkö on varustettu erillisellä värisuodattimella. Syötekuvat yhdistetään dispariteetti-kartan perusteella, joka estimoidaan hyödyntämällä kaikkia kuvia yhtä aikaa. Kyseinen lähestymistapa on varteenotettava vaihtoehto perinteiselle Bayer-suodattimella varustetulle kameralle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme