Lääkäriliiton kanta: hyvä saattohoito tärkeintä – ei eutanasialle

Tänään kokoontunut Lääkäriliiton valtuuskunta päätti laajan keskustelun jälkeen, että liiton kanta eutanasiaan säilyy ennallaan. Lääkäriliitto vastustaa eutanasian laillistamista sekä sitä, että lääkärit ammattikuntana velvoitettaisiin tekemään toimenpiteitä, joiden ensisijaisena tarkoituksena on jouduttaa potilaan kuolemaa (lääkäriavusteinen itsemurha).
Eutanasia jakaa lääkärien mielipiteitä
Puolet työikäisistä lääkäreistä on eutanasian laillistamisen kannalla, puolet laillistamista vastaan. Eutanasian kannatus ei ole muuttunut edellisestä, vuoden 2013 kyselystä.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittäminen nähdään tuoreen kyselyn perusteella tärkeänä. Kyselyssä 57 % työikäisistä lääkäreistä oli joko osittain tai täysin samaa mieltä siitä, että riittävällä saattohoidolla ja kivunhoidolla tarvetta eutanasiaan ei ole. Eutanasian kannattajistakin joka viides oli sitä mieltä, että jos palliatiivinen hoito ja saattohoito olisi riittävää, eutanasiaa ei tarvittaisi.
Kyselyyn vastanneista alle puolet toivoi muutosta Lääkäriliiton kantoihin
Suhtautuminen eutanasiaan ei ole muuttunut edellisestä kyselystä. Mielipiteet koskien lääkäriavusteista itsemurhaa ovat muuttuneet sallivampaan suuntaan. Työikäisistä lääkäreistä 45 % oli sitä mieltä, että lääkärin tulee voida avustaa potilastaan itsemurhassa. Hieman tätä useampi (48 %) suhtautui lääkäriavusteiseen itsemurhaan kielteisesti.
”Vaikka lääkäriavusteisen itsemurhan suhteen mielipiteet ovat muuttuneet sallivammaksi, vain 40 % kyselyyn vastanneista toivoi muutosta eutanasiaa tai lääkäriavusteista itsemurhaa koskeviin Lääkäriliiton kantoihin. Osa eutanasiaa kannattavista lääkäreistä ei kuitenkaan halunnut, että Lääkäriliiton kantaa tulisi muuttaa”, sanoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.
Kokemus kuolevien potilaiden hoidosta lisää kriittisyyttä eutanasiaa kohtaan
Mitä pidempi työkokemus elämän loppuvaiheessa olevien potilaiden hoidosta lääkäreillä oli, sitä suurempi osa vastusti eutanasian laillistamista. Miehet olivat kyselyn mukaan naisia useammin eutanasian laillistamisen kannalla.
"Jäsenkyselyn lisäksi asiasta on keskusteltu laajasti liiton valiokunnissa ja eettisessä neuvottelukunnassa. Eutanasia ja lääkäriavusteinen itsemurha ovat eettisesti erittäin vaikeita asioita lääkäreille. Yhteiskunnallinen keskustelu asiasta jatkuu ja Lääkäriliitto jatkaa keskustelua jäsentensä ja sidosryhmiensä kanssa", toteaa Lääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju.
”Lääkärin tehtävänä on mahdollisimman hyvä ja inhimillinen hoito sekä kärsimyksen lievittäminen elämän loppuvaiheessa kaikin käytettävissä olevin keinoin. Hyvä saattohoito asuinpaikasta riippumatta ja saattohoidon resurssien turvaaminen sekä henkilöstön osaamisen kehittäminen on ensisijaista”, painottaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.
Lisätietoja:
Marjo Parkkila-Harju, valtuuskunnan puheenjohtaja, Suomen Lääkäriliitto, marjo.parkkila-harju@fimnet.fi, puh. 050 596 1670
Tuula Rajaniemi, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Lääkäriliitto, tuula.rajaniemi@laakariliitto.fi, 040 542 7211
Kati Myllymäki, toiminnanjohtaja, Suomen Lääkäriliitto, kati.myllymaki@laakariliitto.fi, puh. 040 450 6354
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lisätietoa toimituksille:
Näin jäsenkysely toteutettiin:
- Kyselyssä esitettiin eutanasiaa ja lääkäriavusteista itsemurhaa koskevia väittämiä (esim. ’Eutanasia tulisi laillistaa Suomessa’).
- Väittämien vastausvaihtoehdot olivat: Täysin samaa mieltä / Osittain samaa mieltä / Osittain eri mieltä / Täysin eri mieltä / En osaa sanoa
- Kyselyyn vastasi 6 889 Lääkäriliiton jäsentä (vastausaste 26 %).
- Vastanneista 6 489 oli lääkäreitä ja 400 lääketieteen opiskelijaa. Lääkäreistä työikäisiä (alle 65-vuotiaat) oli 4 682.
- Tiedot kerättiin 23.9. – 23.10.2020 verkkokyselynä.
- Vastaavat kyselyt toteutettiin edellisen kerran vuosina 2003 ja 2013.
Kyselyn tulokset:
https://www.laakariliitto.fi/laakariliitto/tutkimus/palvelujarjestelma-ja-potilas/
Keskeiset käsitteet:
- Palliatiivinen hoito on potilaan aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa, jota annetaan, kun parantavan hoidon mahdollisuuksia ei enää ole. Se on elämänlaatua tukevaa kokonaishoitoa, jossa keskeistä on kivun ja muiden oireiden lievitys sekä psyykkisten, sosiaalisten ja hengellisten tarpeiden huomioon ottaminen.
- Saattohoito on se osa palliatiivista hoitoa, joka ajoittuu kuoleman läheisyyteen viimeisille elinviikoille tai kuukausille.
- Eutanasialla tarkoitetaan potilaan vapaaehtoisesta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä tapahtuvaa lääkärin tarkoituksellista potilaan elämän lopettamista lääkkeitä antamalla. Tarpeettomista ja vaikuttamattomista hoidoista pidättäytyminen ja niiden lopettaminen ovat osa hyvää hoitokäytäntöä.
- Lääkäriavusteinen itsemurha tarkoittaa henkilön vapaaehtoisesta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä tapahtuvaa lääkärin tarkoituksellisesti antamaa apua henkilölle itsemurhan suorittamiseksi saattamalla henkilön käyttöön lääkkeitä, jotta tämä voi itse ottaa ne.
Lääkäriliiton kanta: Suomen Lääkäriliitto vastustaa eutanasian laillistamista. Lääkäriliitto vastustaa myös sitä, että lääkärit ammattikuntana velvoitettaisiin tekemään toimenpiteitä, joiden ensisijaisena tarkoituksena on jouduttaa potilaan kuolemaa. Palliatiivisen hoidon toteutumisen puutteita ei pidä ratkaista eutanasialla tai lääkäriavusteisella itsemurhalla.
Yhteyshenkilöt
Kati MyllymäkiToiminnanjohtaja
Puh:044 719 5555kati.myllymaki@laakariliitto.fiMarjo Parkkila-HarjuValtuuskunnan puheenjohtaja
Puh:0505961670marjo.parkkila-harju@laakariliitto.fiTuula RajaniemiHallituksen puheenjohtaja
Puh:040 5427211tuula.rajaniemi@fimnet.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI
http://www.laakariliitto.fi
Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Kannanotto paperittomien terveyspalveluiden turvaamisesta30.8.2023 12:00:45 EEST | Tiedote
Pääministeri Orpon hallitus on kiireisellä aikataululla poistamassa paperittomilta oikeuden muihin kuin kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Pidämme tätä monella tapaa hyvin ongelmallisena ja vahingollisena.
Lääkkeiden vuosiomavastuun ositusta tarvitaan kipeästi26.6.2023 09:01:19 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan sisältyy monen pitkäaikaissairaan kannalta tervetullut kirjaus, lääkkeiden vuosiomavastuun osittaminen. Kalenterivuosittainen liki 600 euron vuosiomavastuu on kohtuuton etenkin pienituloisille ja erityisesti nykytilanteessa, jossa vuosittain yli 8000 potilasta joutuu maksamaan sen yhdellä kertaa.
Sote-liitot: Henkilöstön aseman heikentämisestä ja rahoituksen leikkauksesta luovuttava22.6.2023 10:00:25 EEST | Tiedote
Suomalainen työmarkkinamalli on perustunut järjestäytyneiden työntekijöiden ja työnantajien sopimusperustaiseen yhteistyöhön. Sopijaosapuolten tasaveroisuus varmistaa, että työmarkkinoiden toiminta on mahdollisimman oikeudenmukaista, vakaata ja ennustettavaa.
Lääkäriliitto: Hallitusohjelma antaa terveydenhuollolle uusia mahdollisuuksia, mutta rahoituksen leikkaaminen terveydenhuollon kriisin keskellä on vastuutonta19.6.2023 09:48:01 EEST | Tiedote
Petteri Orpon ensimmäisen hallituksen hallitusohjelma, Vahva ja välittävä Suomi, lupaa terveydenhuoltoon paljon parannuksia: Oikea-aikainen hoitoonpääsy varmistetaan, jonot puretaan ja vaikuttavuutta parannetaan. Mielenterveyspalvelujen saatavuutta parannetaan ja vahvistetaan terveydenhuollon menetelmien arviointia kokoamalla osaaminen ja resurssit yhdeksi kokonaisuudeksi.
Lääkäriliiton valtuuskunta: Terveydenhuollon leikkaukset uhkaavat potilaiden perusoikeuksia12.5.2023 15:50:55 EEST | Tiedote
Lääkäriliiton valtuuskunta teki kevätkokouksessaan 12.5.2023 kannanoton, jossa se toteaa, että tämänhetkisessä tilanteessa, jossa järjestelmän kustannukset ylittävät annetun rahoituksen jo nyt ja jonot ovat ennätyspitkät, ei rahoitusta leikkaamalla ole mahdollista saada säästöjä romahduttamatta järjestelmää täysin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme