Alkaako jouluruoka tympiä nopeasti? Hävikkiruoan hyödyntämisen asiantuntija neuvoo reseptit, joilla syöt kinkkua ja laatikkoa vielä vaikka uutenavuotena

Suomalaiset rakastavat jouluruokaa niin paljon, että sitä myös jää joka joulu yli. Monille lieneekin tuttu tilanne, että muutaman päivän jälkeen samojen joulun herkkuruokien syöminen uudelleen lämmitettynä alkaa tympiä.
Ruokaa ei kuitenkaan kannata heittää roskiin. Sokoksen talossa toimivan Happy Farmer -ravintolaperheen keittiöpäällikkö Jussi Kuuluvainen hyödyntää päivittäin työssään alakerrassa toimivan S-marketin ruokahävikkiä ja neuvoo, että jouluruoan uusiokäytössä kannattaa käyttää rohkeasti mielikuvitusta.
”Monet käyttävätkin jo jouluruokaa uudestaan tehden esimerkiksi kinkusta hernekeittoa. Ja se on täysin pätevä käyttötapa. Tärkeintä on, että ruokaa ei menisi turhaan roskiin. Jouluruoankin kanssa voi rohkeasti käyttää mielikuvitusta ja loihtia vähän erikoisempiakin makuja. Varsinkin tänä poikkeusvuonna, kun olemme todella paljon kotona, niin mikä sen hauskempaa, kuin leikitellä vähän erilaisilla makuyhdistelmillä”, Kuuluvainen toteaa.
Porkkanalaatikosta ”falafelia” ja kinkusta empanadaa
Tänä jouluna Kuuluvainen tarttui myös itse haasteeseen ja kehitti kaksi reseptiä, joilla voi antaa uuden elämän joulun ylijäämäruoalle.
”Kinkku on yleensä sellainen ruoka, jota ostetaan paljon ja sitä myös jää paljon yli. Lähdin tässä reseptissä vähän eksoottisemmalle linjalle, mutta samalla pitäen mukana jotain tuttua ja turvallista, hyvään vanhanajan lihapiirakkaan viittaavaa. Kinkku-empanadassa mausteita on kuitenkin runsaasti ja tuttu herkku saa uuden, maukkaan olomuodon. Kuuma lihapiiras lämmittää miellyttävästi pimeänä ja kylmänä talvi-iltana."
Laatikot ovat myös ruokalaji, jota yleensä joulupöydästä poistumisen jälkeen löytyy jääaapista vielä useita päiviä. Kuuluvainen päätti ottaa haltuun tänä vuonna erityisesti porkkanalaatikon uusiokäytön.
"Laatikot ovat maukkaita, mutta olomuodoltaan hyvin arkisia, joten itse en niitä juurikaan joulupöydästä jaksa nauttia. Tästä syystä lähdin tekemään porkkanalaatikosta tällaisen porkkana-sesam "falafelin", johon on isketty reilusti Aasiaan vivahtavia makuja ja ne tarjoillaan katuruokamaisesti höyrysämpylän välissä. Tällöin fiilikset välittyvät kauas joulupöydän neljännen päivän tunnelmasta ja tätä kehtaa tarjota vaikkapa vielä uutena vuotena."
250 kiloa hävikkiä jo hyödynnetty
Happy Farmer -ravintolaperhe avattiin kesän loppupuolella Helsingin parhaisiin ravintolapaikkoihin kuuluvaan Sokoksen taloon. Happy Farmer käyttää Suomen mittapuulla harvinaisessa marketin ja ravintolan yhteistyössä muun muassa Sokoksen alakerran S-marketin ylijäämäraaka-aineita ruokiensa valmistuksessa.
Uusi konsepti on lähtenyt hyvin käyntiin ja ensimmäisen syksynsä aikana Happy Farmerissa on saatu hyödynnettyä jo 250 kiloa hävikkiä. Suurin osa hyödynnetystä hävikistä on ollut kasviksia.
Yhteyshenkilöt
Anniina KorpelaViestintäpäällikkö / Head of Corporate CommunicationsHOK-Elanto
Autan mielelläni kaikissa HOK-Elantoon liittyvissä haastattelu- ja kuvapyynnöissä.
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Happy Farmer on uudenlainen ruokakeskittymä Helsingissä Sokoksen kulmassa. Happy Farmer -ravintolaperheen muodostavat Kitchen & Bakery ja Coffee Bar & Wine. Teemme yksinkertaista, herkullista ja hauskaa ruokaa – kaikkiin päivän hetkiin aamiaisesta illalliseen. Inspiroidumme raaka-aineiden raikkaudesta, puhtaudesta ja laadukkuudesta. Elämme sesongista, mikä näkyy ja maistuu lautasella, lasissa, kipossa ja kupissa. Happy Farmerin omistaa HOK-Elanto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HOK-Elanto
HOK-Elannon ruoan verkkokaupan hävikkiruokakassit viedään käsistä – nyt valikoima laajeni hedelmiin ja vihanneksiin4.12.2025 08:31:55 EET | Tiedote
Ruoan verkkokaupan asiakkaat ovat tähän asti voineet tilata alennetuin hinnoin leipää, Fazerin leipomotuotteita sekä valmisruokia, joiden parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä on lähestymässä. Erilaisia valmiiksi koottuja hävikkikasseja tilataan keskimäärin yli 200 kappaletta viikoittain. Jo pelkästään leivän hävikkikasseilla on onnistuttu pelastamaan vuodessa noin 8 000 leipää päätymästä jätteeksi. Marraskuussa ruokahävikin torjuntaa Vantaan keräilykeskuksessa laajennettiin hedelmiin ja vihanneksiin.
HOK-Elannon henkilöstölle 4,6 miljoonan euron tulospalkkio jouluksi17.11.2025 13:29:50 EET | Tiedote
HOK-Elanto kiittää kaupoissaan, ravintoloissaan ja muissa toimipaikoissaan työskenteleviä hokelantolaisia vuodesta 2025 yhteensä 4,6 miljoonan euron tulospalkkiolla. Palkkio maksetaan tehtyjen työtuntien suhteessa: kokoaikaiselle työntekijälle tulospalkkio on jopa noin 900 euroa.
HOK-Elannon Prisma-hanke etenee Tuusulan Hyrylässä – S-market palvelee keskeytyksettä uuden Prisman avautumiseen asti14.11.2025 13:00:00 EET | Tiedote
HOK-Elanto avaa uuden Prisman Tuusulan Hyrylään. Prismaa rakennetaan parhaillaan palvelukeskus Särmään ja rakennushanke valmistuu loppuvuodesta 2026. S-market Tuusula palvelee keskeytyksettä uuden Prisman avautumiseen asti ja se suljetaan Prisma Tuusulan avaamisen yhteydessä tai pian sen jälkeen.
Tulipalosta kärsinyt Keravan Prismakeskus avataan sunnuntaina 5.10. klo 08:003.10.2025 16:11:02 EEST | Tiedote
Prismakeskuksen parkkihallissa tapahtuneen tulipalon takia suljettu Keravan Prismakeskus avataan jälleen asiakkaille sunnuntaina 5.10. klo 08:00.
Keravan Prismakeskus suljettu toistaiseksi3.10.2025 12:31:04 EEST | Uutinen
Keravan Prismakeskus on toistaiseksi suljettu parkkihallissa sattuneen tulipalon takia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme



