Välillä meri -näyttelyssä valokuvia ja karttoja Välimeren rannoilta

Mikä yhdistää öisin kadulla jalkapalloa pelaavia nuorukaisia Egyptissä, puolalaisia moottoripyörällä matkustavia pyhiinvaeltajia Kreikassa, muuttuneessa maailmassa perinteitä ylläpitäviä mattokauppiaita Istanbulin Grand Bazaarissa? Julkista rantaa Beirutissa, kamelien liikehdintää Israelin ja Palestiinan kiistellyllä maaperällä ja EU:n rajana toimivaa merenrantaa Melillassa, Afrikan mantereella mutta Espanjan maalla?
Vastaus on Välimeri, valokuvaaja Lena Malm, kartografi Philippe Rekacewicz sekä EU-rahoitteinen tutkimushanke Crosslocations.
Valokuvaajan kuvat ja tutkijoiden sanat kertovat eri asioita
Välillä meri -näyttelyn töissä Lena Malm kuvaa erilaisten vaikutuspiirien risteyskohtia: sitä, mitä ne paljastavat ja sitä, mikä jää niiltä näkymättömiin. Välimeri ei ole kuvien kohde, sillä katse ei suuntaudu merelle, vaan maihin, joita se yhdistää.
Malmin työ tutkimushankkeen parissa on ainutlaatuinen kokeilu ammattivalokuvaamisen yhdistämisestä etnografisen tutkimusryhmän viisivuotiseen työhön. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta. Tämä valokuvanäyttely esittelee näitä hedelmiä.
Malm kulki tutkimusryhmän antropologien mukana ympäri Välimerta. Kuvissa ei kuitenkaan ole kyse dokumentaatiosta, vaan ammattivalokuvaajan näkemyksestä samoihin hetkiin, tilanteisiin ja maisemiin, joissa osallistuvaa etnografista havainnointia tekevät antropologit ovat hankkeen aikana työskennelleet. Sanat ja kuvat kertovat eri asioita.
Todellisuus avautuu karttojen avulla
Philippe Rekacewicz on työskennellyt tutkimushankkeen kartografina tutkien mikä Välimeren alue todella on ja mitä siellä tapahtuu. Kartoillaan hän pyrkii luomaan esityksen ihmisten ja heidän toimiensa suhteista visuaalisin keinoin.
Rekacewicz on liikkunut tutkijoiden mukana Melillassa, Istanbulissa, Kairossa, Beirutissa ja Jerusalemissa. Karttojen synty on myös vaatinut tutkimustyötä uudenlaisen kartografisen lähestymistavan luomiseksi. Näyttelyn kartat ovat ensimmäinen kurkistus sellaisiin representaation haasteisiin kuten lukuisten yhtäaikaisten, toisiinsa liittyvien tapahtumien esittämiseen yhtäaikaisesti. Karttojen kautta eri järjestelmien todellisuudet aukenevat katsojalle ja valaisevat niitä tutkimuksellisia narratiiveja, joiden mukana kartat kulkevat.
Karttaprojektin tarkoitus on esittää yksinkertaisella, selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla monimutkaisia yhteenliittymiä.
Crosslocations tutkii ihmisten ja paikkojen muuttuvia suhteita Välimeren alueella. Se on viisivuotinen (2016-2021) hanke, jota johtaa Helsingin yliopistolla ERC Advanced Grantin (No. 694482) tuella professori Sarah Green.
Tekijät
Philippe Rekacewicz on ranskalainen geografi ja kartografi. Hän opiskeli Sorbonnen yliopistossa Pariisissa, ja teki 25 vuoden menestyksekkään uran nimekkäässä Le Monde Diplomatique -lehdessä. Hän on työskennellyt useissa maissa ympäri maailmaa. Vuodesta 2013 Rekacewicz on työskennellyt informaatiosuunnittelijana ja kartografina, kehittäen ja luoden kartoitusprojekteja geopoliittisille instituuteille, kansainvälisille järjestöille, taidemuseoille ja tutkimuskeskuksille.
Lena Malm kouluttautui New Yorkin International Center of Photographyssa ja aloitti ammattikuvaamisen. Graafikoksi hän oppi työssään Ny Tid -lehdessä. Viime vuosina Malm on valokuvannut akateemisia projekteja varten. Ensimmäinen näistä hankkeista oli EastBordNet, joka tutki Euroopan itärajoja.
Välillä meri - Sea Between
Stoan galleria 15.1.-19.2.2021
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Valokuvaaja Lena Malm, 044 5552663, mejl@lenamalm.fi
Projektikoodinaattori Ninnu Koskenalho, 044 300 4176, ninnu.koskenalho@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme