Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset

Luonnontuotteisiin, kuten marjoihin, yrtteihin ja muihin kasveihin, perustuvien tuotteiden väärennökset ovat yleistyneet maailmalla. Niitä tulee ajoittain myös Suomeen. Esimerkiksi Aasiasta peräisin oleva mustikkajauhe todettiin Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikön laboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa väärennökseksi.
”Kyseessä oli pelkkä värjätty jauhe, josta löytyi vain yksi marjalle tyypillisen värin antava antosyaaniyhdiste. Aidosta mustikasta niitä pitäisi löytyä pitkästi toistakymmentä. Onneksi tämä puolivalmiste ei tiettävästi päätynyt tuotantoon tai myyntiin Suomessa”, kertoo projektipäällikkö Mari Jaakkola Oulun yliopistosta.
Jaakkolan mukaan Suomeen tuotavien luonnontuotejalosteiden ja -raaka-aineiden laadunvalvonta on haasteellista. Maahan tuovalta valmistajalta ei vaadita tarkempaa selvitystä raaka-aineen tai puolivalmisteen koostumuksesta. Suomalaisten yritysten tuleekin itse varmistua siitä, että valmiste on turvallinen, sopii käyttötarkoitukseensa ja sitä on laillista tuoda Suomeen. Tutkija Mari Jaakkola suosittelee siksi, että yritykset, jotka käyttävät omissa valmisteissaan ulkomailta tuotuja marjajauheita tai muita vastaavia kasviraaka-aineita, varmistaisivat niiden laadun laboratoriotutkimuksilla. Myös kuluttajien kannattaa olla tietoisia mahdollisista ulkomaisista tuoteväärennöksistä.
Juridisesti lopputuotteen valmistaja vastaa tuotteen turvallisuudesta ja siitä, sisältääkö tuote esimerkiksi ravitsemuksen kannalta positiivisia antioksidantteja kuin tuotteen väittämän mukaan pitäisi.
Suomessa luonnontuotealalla huikeat mahdollisuudet. Kainuussa yritysyhteistyö synnyttänyt uusia tuoteinnovaatioita
Suomessa luonnontuotteiden tuotekehityksessä ja laadunvarmistuksessa luotetaan tutkimustietoon. Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikössä Kajaanin yliopistokeskuksessa on tehty jo kaksi vuosikymmentä soveltavaa luonnontuotetutkimusta yhteistyössä yritysten kanssa.
”Olemme olleet mukana kehittämässä ja tutkimassa mm. luonnonmarjojen ja niistä muodostuneiden teollisuussivuvirtojen prosessointia uusiksi tuotteiksi. Luonnonmarjoissa on runsaasti fenolisia yhdisteitä, antioksidantteja ja antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan muun muassa estää haitallisten bakteerien kasvua. Toimintaamme kuuluu myös luonnontuotteiden rikastamista edistävien tekniikoiden kehittäminen”, Mari Jaakkola kertoo.
Tutkimusyksikkö on ollut viimeksi mukana kehittämässä luonnontuotepohjaista voidetta limakalvojen kosteuttamiseen sekä puolukkaa hyödyntävää suuhuuhdetta suun hiivatulehduksen ja kariesbakteerin torjuntaan. Yksikössä tutkitaan parhaillaan mm. puun terveysvaikutteisten yhdisteiden rikastamista, kehitetään uuttaa teknologiaa luonnonmehujen konsentraattien valmistamiseksi sekä kehitetään menetelmiä luonnonkosmetiikan laadun ja vaikuttavuuden määrittämiseen. Yksikössä tutkitaan lisäksi terveysvaikutteisten maitohappobakteerien tunnistamista luonnontuotteista.
Suomessa ja mm. Kainuussa luonnontuoteala on voimakkaassa kasvussa. Kainuun alueelle on parhaillaan suunnitteilla luonnontuotealan yhteistä osaamista kokoava Artic Bio Valley -yhteenliittymä.
”Suomen puhdas maaperä, pitkä valoisa kasvukausi, laadukkaat luonnontuotteet yhdistettyinä osaamiseen ja laadun luotettavuuteen antavat meille erinomaiset mahdollisuudet viedä luonnontuotteitamme maailmalle entistä enemmän korkeasti jalostettuina tuotteina. Terveysvaikutteisille luonnontuotteille on suuri kysyntä”, Mari Jaakkola sanoo.
Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö Kajaanin yliopistokeskuksessa toimii kahdella sovellusalueella: cleantech sekä terveys ja hyvinvointi. Monitieteinen terveyden ja hyvinvoinnin tutkimus on keskittynyt elintarvikealaa palvelevan analytiikan kehittämiseen, kasvien arvoyhdisteiden analytiikkaan, bioaktiivisuuksien tutkimukseen sekä kasvimateriaalien prosessointiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Mari Jaakkola, mittaustekniikan yksikkö, Kajaanin yliopistokeskus, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 636
Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme