Paljon hyvää sipulista
Punasipuli tuo värinsä puolesta hyvää täydennystä keltasipulin rinnalle. Sitä saa kaupoista muun muassa Ahvenanmaalla tuotettuna. Talvikauden sipuleista kannattaa muistaa myös valkosipuli ja purjo, jotka ovat tällä hetkellä tuontituotteita. Sipuli kuuluu kokkauksessa niihin perustarvikkeisiin, joita on järkevää pitää keittiössä aina käden ulottuvilla.
Sipulista täyteläistä makua
Sipuli on vanha viljelykasvi. Usein sen osa on maustaa ruokia, antaa ruokiin täyteläistä makua. Keittoihin sipuli sopii aina, samoin pitkään haudutettuihin uuni- ja pataruokiin. Kastikkeet ja marinadit tarvitsevat sipulia. Sipuli täyteläistää yhtä hyvin kala-, liha-, kana- kuin kasvisruokienkin maut. Sipuli voi saada ruuassa myös pääosan. Sipulikeitto, sipulipiirakka, sipulipihvit ja sipuli blinien lisäkkeenä ovat talviruokien ykkösiä.
Makeaksi paistetut sipulirenkaat pihvin tai maksaleikkeen päällä tuovat veden kielelle. Sipuleiden maun salaisuus ovat rikkiyhdisteitä sisältävät aromaattiset öljyt. Mädin ja blinien kanssa sipulia nautitaan raakana, hienoksi kuutioituna. Salaatteihin sipulirenkaat kannattaa marinoida. Marinadiin käytetään 1:2:3 -kaavaa, jossa yksi osa on väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä.
Sipulista vastustuskykyä
Sipulit sisältävät antioksidantteja, joilla on hyvää vaikutusta ihmisen vastustuskykyyn. Kun pitää sipulit osana päivittäistä, kasvispainotteista ja monipuolista ruokavaliota, immuunijärjestelmä vahvistuu, ja ruokavaliolla on suotuisa vaikutus kolesteroliarvoihin sekä sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksien ennaltaehkäisyssä.
Ekologista ja edullista
Sipuli on hyvästä syystä kaiken kansan ruokaa. Se on edullista ja ekologista. Käytön monipuolisuudelle on minkään muun ruoka-aineen vaikea vetää vertoja. Sipulin saatavuus on hyvä. Kesällä sipulia saa tuoreena, mutta varastoitu talven sipuli on sillä tavalla kuivattua, että se säilyy kotona parhaiten ilmavasti huoneenlämmössä.
Kypsennä miedolla lämmöllä
Sipulin kypsentämisessä maltti on valttia. Liian kuumassa kärventäminen tuo esiin karvaan maun. Maku on parhaimmillaan lempeästi kypsennetyssä sipulissa. Paistinpannu ei saa olla liian kuuma. Keittoihin, pata- ja uuniruokiin sipuli saa hautua pitkään, jolloin se ehtii luovuttaa umamisen täyteläistä aromiaan ruokaan ja tasapainottaa muita makuja.
Valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4 (25. -31.1.2021).
Lisätiedot: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK, 0400 544728
Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat:
Karamellisoitu sipuligalette
www.rouvakasvis.blogspot.com/2021/01/karamellisoitu-sipuligalette
Perunablinit
www.kasvikset.fi/keittokirja/kotikeittiot/paaraaka-aineittain/resepti/perunablinit
Talven paras purkkisalaatti
www.rouvalasvis.blogspot.com/2008/01/talven-paras-purkkisalaatti
Purjo-perunasosekeitto
www.rouvakasvis.blogspot.com/2020/01/purjo-perunasosekeitto-creme-vichysoise
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Valkoposkihanhiongelma kärjistyy – kansalliset ratkaisut tarvitaan heti27.5.2025 10:27:55 EEST | Tiedote
Ennakkoarvioiden mukaan keväällä 2025 valkoposkihanhien aiheuttamat maatalousvahingot saattavat kasvaa ennätyksellisen suuriksi. Vakavia vahinkoja syntyy jälleen aiempaa laajemmalla alueella. Pohjois-Karjalassa herää jo huoli karjankasvatuksen tulevaisuudesta: mitä tehdään, jos hanhet syövät kaiken rehuksi tarkoitetun sadon? Viljelijöiden sietokyky on ollut koetuksella jo pitkään.
Mediakutsu: Retki maalle Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan seurassa 3.6.21.5.2025 14:54:29 EEST | Kutsu
Lähde mukaan tutustumaan suomalaiseen maatalouteen Vuoden Kokin Simo Harrivaaran ja Vuoden Tarjoilijan Janika Tiensuun seurassa! Ravintola-alan kirkkaimmat tähdet kohtaavat maatalouden huippuammattilaiset aidossa ja elämyksellisessä ympäristössä. Retken aikana sukelletaan Sastamalassa monipuolisten maatilojen ja kotimaisen ruoantuotannon ytimeen.
MTK: Karhun ihmisarkuutta ei vahvisteta ilman laajaa kannanhoidollista metsästystä21.5.2025 10:02:22 EEST | Tiedote
MTK pitää maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaa karhukannan hoitosuunnitelman luonnosta puutteellisena ja osin ristiriitaisena. Vaikka tavoitteet karhukannan ihmisarkuuden ylläpitämisestä ja alueellisten vaikutusten huomioimisesta ovat kannatettavia, jäävät esitetyt toimenpiteet riittämättömiksi. MTK vaatii suunnitelmaan muutoksia, erityisesti kannanhoidollisen metsästyksen laajentamista.
MTK lähetti kirjelmän EU-budjetista päättäjille20.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
MTK on lähettänyt kirjelmän pääministeri Petteri Orpolle, eduskuntapuolueiden puheenjohtajille sekä EU-komission Suomen edustustolle koskien tulevien vuosien EU-budjettia. Kirjelmässä korostetaan maatalous- ja maaseutupolitiikan rahoituksen tärkeyttä ja esitetään konkreettisia vaatimuksia rahoituksen turvaamiseksi. On muistettava, että oma ruoka on keskeinen osa puolustusta ja turvallisuutta.
Suoma ry selvitti: suomalaiset haluavat tänä kesänä helppoa matkailua – maaseutumatkailu tarjoaa juuri sitä, ja enemmän20.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat viettää kesälomansa kotimaassa. Lomakohteen valintaan vaikuttavat helppouden lisäksi myös turvallisuus, edullisuus, kiinnostavat kohteet ja ilmastosyyt. Maaseutumatkailuyrittäjät eri puolilla Suomea vastaavat kasvavaan kysyntään tarjoamalla kiireettömiä, luonnonläheisiä ja tunnelmallisia lomia, jotka houkuttelevat niin lapsiperheitä kuin aikuisia matkailijoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme