Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Paljon hyvää sipulista

Jaa
Kotimaista keltasipulia riittää aina kesäkuulle saakka. Kelta- eli kepasipuli on suomalaisten yleisimmin käyttämä ruokasipuli. Viime satokauden sipulit jäivät keskimääräistä hieman pienempikokoisiksi, mutta maussa tunnistaa tutun, laadukkaan sipulin aromikkuuden ja paahtuneisuuden. Keltasipuli on kasvis, jota saa kautta koko vuoden kotimaisena.

Punasipuli tuo värinsä puolesta hyvää täydennystä keltasipulin rinnalle. Sitä saa kaupoista muun muassa Ahvenanmaalla tuotettuna. Talvikauden sipuleista kannattaa muistaa myös valkosipuli ja purjo, jotka ovat tällä hetkellä tuontituotteita. Sipuli kuuluu kokkauksessa niihin perustarvikkeisiin, joita on järkevää pitää keittiössä aina käden ulottuvilla.

Sipulista täyteläistä makua

Sipuli on vanha viljelykasvi. Usein sen osa on maustaa ruokia, antaa ruokiin täyteläistä makua. Keittoihin sipuli sopii aina, samoin pitkään haudutettuihin uuni- ja pataruokiin. Kastikkeet ja marinadit tarvitsevat sipulia. Sipuli täyteläistää yhtä hyvin kala-, liha-, kana- kuin kasvisruokienkin maut. Sipuli voi saada ruuassa myös pääosan. Sipulikeitto, sipulipiirakka, sipulipihvit ja sipuli blinien lisäkkeenä ovat talviruokien ykkösiä.

Makeaksi paistetut sipulirenkaat pihvin tai maksaleikkeen päällä tuovat veden kielelle. Sipuleiden maun salaisuus ovat rikkiyhdisteitä sisältävät aromaattiset öljyt. Mädin ja blinien kanssa sipulia nautitaan raakana, hienoksi kuutioituna. Salaatteihin sipulirenkaat kannattaa marinoida. Marinadiin käytetään 1:2:3 -kaavaa, jossa yksi osa on väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä.

Sipulista vastustuskykyä

Sipulit sisältävät antioksidantteja, joilla on hyvää vaikutusta ihmisen vastustuskykyyn. Kun pitää sipulit osana päivittäistä, kasvispainotteista ja monipuolista ruokavaliota, immuunijärjestelmä vahvistuu, ja ruokavaliolla on suotuisa vaikutus kolesteroliarvoihin sekä sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksien ennaltaehkäisyssä.

Ekologista ja edullista

Sipuli on hyvästä syystä kaiken kansan ruokaa. Se on edullista ja ekologista. Käytön monipuolisuudelle on minkään muun ruoka-aineen vaikea vetää vertoja. Sipulin saatavuus on hyvä. Kesällä sipulia saa tuoreena, mutta varastoitu talven sipuli on sillä tavalla kuivattua, että se säilyy kotona parhaiten ilmavasti huoneenlämmössä.

Kypsennä miedolla lämmöllä

Sipulin kypsentämisessä maltti on valttia. Liian kuumassa kärventäminen tuo esiin karvaan maun. Maku on parhaimmillaan lempeästi kypsennetyssä sipulissa. Paistinpannu ei saa olla liian kuuma. Keittoihin, pata- ja uuniruokiin sipuli saa hautua pitkään, jolloin se ehtii luovuttaa umamisen täyteläistä aromiaan ruokaan ja tasapainottaa muita makuja.

Valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4 (25. -31.1.2021).

Lisätiedot: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK, 0400 544728

Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat:

Karamellisoitu sipuligalette
www.rouvakasvis.blogspot.com/2021/01/karamellisoitu-sipuligalette

Perunablinit
www.kasvikset.fi/keittokirja/kotikeittiot/paaraaka-aineittain/resepti/perunablinit

Talven paras purkkisalaatti
www.rouvalasvis.blogspot.com/2008/01/talven-paras-purkkisalaatti

Purjo-perunasosekeitto
www.rouvakasvis.blogspot.com/2020/01/purjo-perunasosekeitto-creme-vichysoise

 
What do you want to do ?
New mailCopy

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy
 
What do you want to do ?
New mailCopy

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote

EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.

MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote

Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.

Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye